اوردوس (Ordos) یکی از شهرهای چین است که چند سالی می شود در گوشه ای از آن، یک شهرک جدید درست شده تا حدود یک میلیون چینی را در آن جا دهند اما به دلایلی بیشتر این خانه ها خالی مانده اند به طوری که این شهر بدون جمعیت لقب «شهر ارواح» را به خود گرفته است.
جاذبه ها را همراهی کنید تا از این منطقه ی جدید شهر اوردوس بیشتر بدانید و ببینید که اصلا چه شد که همچین منطقه ای در این شهر قدیمی ساخته شد.
می توان گفت که اوردوس Ordos از شهرهای مرزی چین و مغولستان است. این شهر را به خاطر پروژه های غول آسای دولتی می شناسند، پروژه هایی که اغلب در منطقه کانگباشی Kangbashi پیاده می شود و می توان گفت که نام دیگر اوردوس کانگباشی است.
بخش های شهری و مدرن اوردوس مملو از مراکز خرید مدرن، فروشگاه های لباس محلی، صنایع دستی و پارک های شهری است. بد نیست بدانید که در سالهای اولیه ساخت شهر اوردوس، خیابانهای این شهر پُررفت و آمد نبود و به خاطر جمعیت کم همچون یک شهر خالی از سکنه بود و به همین دلیل به اوردوس لقب شهر ارواح را دادند.
می توان گفت که از حدود سال 2017 رفته رفته نام شهر اوردوس بر سر زبانها افتاد و جمعیتش به 153,000 نفر رسید و یک سوم آپارتمان های شهر پُر شدند؛ آپارتمان هایی که اغلب آنها از سال 2004 میلادی به بعد ساخته شده بودند.
حالا جمعیت شهر اوردوس به گونه ای رو به رشد است که تنها 500 مورد از آپارتمانی که در سالهای گذشته ساخته شده بود، خالی از سکنه هستند و مردم چین به سرعت در حال اسکان در ساختمان های شهر اوردوس هستند.
مساحت شهر اوردس 86,752 کیلومتر مربع است که از این میزان 2,137 کیلومتر آن منطقه شهری محسوب می شود. ارتفاع شهر اوردوس نیز به صورت میانگین 1,305 متر در مقایسه با سطح دریاست.
حالا که به صورت جزئی با شهر کمتر شناخته شده اوردوس آشنا شدیم این سوال پیش می آید که به راستی ماجرای خالی از سکنه بودن این مکان چیست؟ این شهر از چه زمانی ساخته شده و چرا چینی ها از زندگی در آن سرباز می زدند؟
منطقه ی کانگاباشی اوردوس (Ordos) را همه به «شهر خالی» می شناسند، شهری که یک میلیون خانه دارد اما تقریبا هیچ کسی در این خانه ها زندگی نمی کند! احتمالا تعجب می کنید اگر بفهمید اینجا دومین منطقه ی پولدار چین است.
اوردوس که زمانی شهر کوچک فقیری بود ناگهان در سال ۲۰۰۳ به رشد و پیشرفت رسید. چرا؟ چون در آن مناطبع طبیعی گاز و زغال سنگ زیادی وجود دارد. نواحی اطراف اوردوس ۱/۶ منابع زغال سنگ چین و ۱/۳ منابع گاز طبیعی را داراست.
با ثروت زیادی که این شهر دارد همانطور که انتظار می رفت دولت نتوانست در مقابل وسوسه ی شروع پروژه های بلندپروانه در این ناحیه مقاوت کند و ساخت منطقه ی کانگاباشی یکی از آن بلندپروازی بود.
تاریخچه مرموز شهر اوردوس چین
برای آن که تاریخچه شهر شفاف تر باشد و از زیاده گویی و پرداختن به جزئیات تاریخی جلوگیری کنم، تاریخ شهر اوردوس چین را به قسمت های مختلف تقسیم می نمایم. در قسمت اول در خصوص بخش ماقبل تاریخ، در بخش دوم تاریخ باستانی شهر و در بخش سوم به معرفی معاصر این شهر می پردازیم.
تمدن ماقبل تاریخ شهر اوردوس
در انتهای جنوب شرقی اوردوس رودخانه ای جریان دارد که سرچشمه ی آن در کشور مغولستان است. رودی که در این ناحیه وجود دارد در نهایت به رودخانه زرد می ریزد (رودخانه زرد دومین رود طویل موجود در کشور چین است).
این رود که از آن صحبت می شود در گذشته های دور با نام the Sarawusu River شناخته می شد. کاوش های باستان شناسی که در اطراف این رود انجام شد، نشان می دهند که افرادی در دوران ماقبل تاریخ در ناحیه ساکن بوده اند.
قدمت قدیمی ترین شی یافت شده در ناحیه اوردوس 35,000 سال پیش است. این شی کشف شده نشان می دهد مردمی به نام هتائو Hetao people در گذشته در منطقه اوردوس سکونت داشتند که مهمترین فرهنگ ناحیه دشتی شمال غربی چین را تشکیل داده بودند.
رد پای هتائوها در فرهنگ مردم سلسههای چین، هان، مینگ و چینگ به چشم می خورد. سلسله هایی که بیشتر آثار تاریخی برتر چین مانند شهر ممنوعه پکن، دیوار بزرگ چین و سایر مکان های تاریخی در زمان آنها ساخته شده اند.
اوردوس در باستان
در این دوران ناحیه اوردوس خط مقدم بسیاری از جنگ ها بود و در دوران حکومت سلسله های هان و شیونگنو موقعیتی استراتژیک داشت.
سلسله هان جزو طولانی ترین دوران حکمرانی چین محسوب می شد. در این زمان در کشور ایران سلسله اشکانی برسر قدرت بودند و از نظر نظامی بر سلسله هان برتری داشتند.
سلسله شیونگ نو نیز قبیله ای از اقوام ترکنشین ساکن مغولستان بودند که با سلسله هان تقابل فراوانی داشتند. برخی از کارشناسان معتقدند که حمله این قبیله بود که باعث ساخت دیوار بزرگ چین شد.
وضعیت کنونی شهر اوردوس چین
عکس شهر ارواح چین باهم مروری می کنیم بر تصاویری که رافائل اولیور Raphael Olivier یک عکاس حرفه ای از شهر اوروس و نکات جالب آن گرفته است، شما را به تماشای این عکس ها دعوت می کنم.
توریستها و خبرنگاران برای ثبت معماری مسحور کننده و عجیب و غریب و مرموز اوردوس به این شهر سرازیر شدهاند.
این دو مجسمه اسب، مرکز توجه میدان چنگیز خان در مرکز شهر هستند. اسبها نماد انتخاب شده برای این شهر و نشان فرهنگ کوچنشینی هستند.
به گفته یکی از معمارهای گروه معماری MAD، موزه هنر و شهر اوردوس «انگار از فضا به کره زمین فرود آمده است.»
استادیوم دونگ شنگ (Dong Sheng) شهر اوردوس گنجایش ۳۵ هزار نفر تماشاگر را دارد، اما هرگز پر از تماشاگر نبوده است.
این ویلای متروکه بخشی از پروژه «اوردوس ۱۰۰» است. برای این پروژه از ۱۰۰ معمار برای طراحی دهکدهای با خانههای ۱۰۰۰ متر مربعی دعوت شده بود.
فشار برای ساخت سریع و ارزان باعث مخروبه شدن بعضی از سازهها در مدت کوتاهی بعد از ساختشان شده است و بسیاری از ساختمانها نیمهکاره به نظر میرسند.
در چند سال اخیر دولت محلی تلاشهایی برای جذب شهروندان انجام داده است. به کشاورزان در ازای نقل مکان به اوردوس، پیشنهاد «پاداشهای سخاوتمندانه و آپارتمانهای رایگان» داده شده است.
برای ترغیب کارمندان به اسکان در محلی نزدیک محل کارشان، دفاتر دولتی از ۳۰ کیلومتری شمال اوردوس به محلی نزدیکتر منتقل شدند.
همچنین دبیرستانهای معتبر به اوردوس منتقل شدند. آپارتمانهای خالی تبدیل به خوابگاههای دانشآموزی شدند و در حال حاضر میزبان دانشآموزان هستند.
یکی از دلایل انتخاب این محل برای ساخت وساز و تبدیل آن به منطقه ی ارواح! این بود که منطقه ی قدیمی اوردوس مشکلات جدی کمبود آب دارد و منطقه ی کانگاباشی به منابع آب و همچنین دیگر شهر زغال سنگی چین یعنی« یولین» نزدیک است. تا زمانی که دولت راهی برای راضی کردن مردم برای آمدن به این شهر پیدا نکند اینجا همچنان شهر ارواح مدرن چین خواهد ماند!