موزه مردم شناسی عشایر سراب یکی دیگر از جاذبه های گردشگری این شهرستان است که به عنوان اولین موزه عشایر شناسی ایران و از جمله موزه های مردم شناسی به حساب می آید.
اینموزه جالب که پذیرای گردشگران فراوانی است در ساختمان قدیمی حمام جلال که از دوران قاجار به یادگار مانده است بنا شده
این حمام را به بزرگداشت نام صاحبش (جلال) نامیدند. حمام جلال دارای دو بخش زنانه و مردانه مجزا بوده و بخشی به نام خزینه برای جمع آوری آب گرم در آن تعبیه شده بود.
این موزه جالب به وسعت ۶۵۰ مترمربع داخل شهر سراب قرار دارد .
موزه مردم شناسی سراب با هدف نمایش نتیجه تحقیقات درباره آداب، رسوم، زبان، معیشت، مسکن، هنر، فنون، خوراک، پوشاک و صنایعدستی عشایر دایر شده است.
در غرفه های این موزه زندگی عشایری، فعالیتها، پوششهای محلی، تولیدات و آداب و رسوم عشایر به دید عموم گذاشته شده است.
موزه مردم شناسی در سال ۱۳۸۰ با شماره ۴۱۹۹ در آثار ملی ایران به ثبت رسید.تاسال ۱۳۸۵ اقدامات لازم جهت راه اندازی موزه نظیر بازسازی، مرمت، و گردآوری تجهیزات لازم برای ساخت موزه انجام شد و همزمان با هفته میراث فرهنگی این موزه فعالیت خود را آغاز کرد.
از بخش های مختلف این موزه می توان به بخش اداری،کتابخانه تخصصی، تابلو نوشته ها،اطلاع رسانی،غرفه سینمای سنتی، بخش فرآوردههای سنتی و بومی لبنیات، آلاچیق، غرفه اشیا اعتقادی و زیورآلات اشاره کرد.
این موزه از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از: کتابخانه تخصصی، ماکتهای مختلفی از نحوه زندگی و زیستگاه عشایر، تابلو نوشتهها، تصاویر متنوع از جلوههای فرهنگی عشایر آذربایجان، فضای مرتع و چوپان، غرفه سینمای سنتی، بخش فرآوردههای سنتی و بومی لبنیات، آلاچیق و… . ساختمان موزه در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.