مهاباد، شهری است تاریخی، مملو از جاذبههای گردشگری و دیدنیهای طبیعی که در استان آذربایجان غربی قرار دارد. در سفر به مهاباد همراه شما هستیم. در ادامه این مقاله جاذبه ها را دنبال کنید.
حمام میرزا رسول مربوط به دوره صفوی است و در مهاباد، ضلع شرقی خیابان سید نظام واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۸۴۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این حمام تاریخی در مرکز شهر مهاباد و در نزدیکی بازار قدیمی میدان آرد در محل تقاطع خیابان طالقانی و خیابان سید نظام و در نزدیکی مسجد جامع مهاباد واقع شده است که یکی از شلوغ ترین خیابان های شهر مهاباد است.
این حمام تاریخی به سان اغلب بناهای تاریخی شهر مهاباد همانند مسجد جامع این شهر با آجرهای سرخ رنگ زیبایی ساخته شده که جلوه زیبایی به بنا داده است.
این منطقه از گذشته های دور بسیار پرتردد بوده به طوری که حمام بر سر راه سه بازار اصلی شهر با نام های بازار جولکان، بازاز قیصریه و سرای کریم خان قرار داشته است.
قرار گیری حمام در این نقطه صرفا جهت سهولت دسترسی همگان به حمام بوده و نشان از اهمیت آراستگی و نظافت در بین مردم داشته است.
حمام از جنس سنگ و آجر با ملاط گچ و ساروج است و به غیر از تزئینات آجرچینی که به نظر می رسد متعلق به دوره قاجار است تزئینات دیگری در آن به چشم نمی خورد. ورودی اصلی این حمام از داخل بازار بوده است که متاسفانه در طول زمان مسددپود شده و اکنون تغییر کاربری داده است. ورودی فعلی حمام نیز در سال های بعد ساخته شده است. به سان اغلب حمام های ایرانی با عبور از دالان ورودی وارد فضای سربینه می شویم. در فضای سربینه گنبدی تعبیه شده است که دارای نورگیرهایی برای تامین نور مورد نیاز حمام در طول روز است.
کاشی کاری های موجود در ازاره سربینه متعلق به دوره اخیر است و پس از مرمت های صورت گرفته به حمام الحاق شده است. طاق های متعدد در کنار تویزه هایی که با آجرچینی آراسته شده اند از دیگر زیبایی های سربینه است.
دالانی رابط بین فضای سربینه و گرمخانه است به طوری که داخل گرمخانه را از دید ساکنین سربینه محفوظ نگاه می دارد. در فضای گرمخانه نیز گنبدی با چندین نورگیر به چشم می خورد که وظیفه تامین روشنایی را برعهده داشته است اما اندازه گنبد سربینه و گرمخانه با یکدیگر متفاوت است که در نوع خود جالب توجه است.
خزینه حمام نیز در این قسمت تعبیه شده است. این حمام پس از بازسازی در سال های اخیر به عنوان موزه مردم شناسی مورد بهره برداری قرار گرفته است.
در این موزه سیر زندگی مردم بومی این منطقه و پوشش مردان و زنان آن را در کنار ابزار زندگی، ظروف مختلف، سکه های رایج در آن دوران، مراسم سنتی در کنار بازسازی حمام های قدیمی و دلاک ها و شیوه شستشوی آن دوران را خواهید دید.