با گذر از میان همهمهی شهر تهران به سمت شمال شهر و دربند که حرکت کنیم، به کاخ سعد آباد میرسیم که گنجینهای از تاریخ پر فراز و نشیب ایران معاصر را در خود نگهداری میکند. این مجموعه که در شمار پرطرفدارترین دیدنیهای تهران قرار میگیرد، در خوش آب و هواترین نقطه تهران قرار دارد و از دوران قاجار، دهها سال، محل حکومت و سکونتگاه تابستانی حاکمان بود و امروزه از کاخهای مختلفش به عنوان موزه استفاده میشود.
کاخ اشرف یا ساختمان موزه ظروف سلطنتی جز معدود سازه های کاخ سعدآباد تهران است که از سبک معماری فرانسوی بهره برده است، در حال حاضر در این موزه بیش از ۵۰۰ قطعه ظروف و اشیائ تزتینی در ۵ سالن در دو طبقه به نمایش در آمده و در حال توسعه فضای نمایشگاهی و اشیاء به نمایش درآمده می باشد. اغلب این ظروف مربوط به کارخانجات معتبر دنیا نظیر لیموژ ، سور ، باواریا ، رزنتال و … می باشد.
ظروف به نمایش درآمده به ۳ دسته ظروف قاجار ، پهلوی دوم و ظروف اهدایی می باشند که در شرایط و مناسبتهای مختلف خریداری و یا به پهلوی دوم و خانوده اش اهدا شده است.
تاریخچه کاخ اشرف
موزۀ ظروف سلطنتی در شرق مجموعۀ فرهنگی تاریخی سعدآباد قرار دارد. این بنا به دستور رضاشاه برای اشرف (خواهر دوقلوی محمد رضا شاه ) بین سالهای ۱۸ – ۱۳۱۵ ساخته شد. به دستور اشرف پهلوی از سال ۱۳۵۰ فضای داخلی و خارجی این بنا مورد بازسازی قرار گرفت و در محدوه ای به مساحت ۲۶۰۰ مترمربع با زیر بنای ۱۸۰۰ مترمربع در دو طبقه توسعه و تغییر یافت و طراحی داخلی آن با حضور طراحان و متخصصین خارجی، به سبک فرانسوی طراحی و نمای خارجی آن که از سنگ تیشه ای بود به سنگ مرمرسفید تبدیل شد.
موزه ظروف سلطنتی
این بنا پس از انقلاب اسلامی ، در ۲۸ اردیبهشت ۱۳۷۴ به عنوان موزۀ ظروف تغییر کاربری داد و در اسفند همان سال آثار موزه جمع شد و ساختمان آن به نهاد ریاست جمهوری تحویل داده شد تا سال ۱۳۸۴ که این بنا مجدداً در اختیار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قرار گرفت. پس از انتقال اشیاء موزۀ صنایع دستی، در ۳۰ دی ۱۳۸۵ به ساختمان مذکور ، این بنا با نام موزۀ صنایع دستی کار خود را آغاز نمود.
از بهمن ماه ۱۳۸۸ با تصمیم مدیریت وقت مقرر گردید که این موزه به شرایط مقرر اولیه خود برگردد و به همین دلیل چیدمانی از ظروف سلطنتی در بخشی از طبقه اول این بنا صورت پذیرفت و از خرداد ماه ۱۳۸۹ با انتقال موزه صنایع دستی به ساختمان دیگری در داخل مجموعه سعدآباد ، این موزه با نام موزه ظروف سلطنتی حیات دوباره خود را آغاز نموده.
موزه ظروف سلطنتی سعدآباد در خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری، کاخ موزه سعدآباد قرار دارد.