ترکیه کشوری توریستی با جاذبههای گردشگری متعدد، از جاذبههای باستانی خوشنقشونگار گرفته تا جاذبههای طبیعی خرم و تماشایی و جاذبههای تفریحی مهیج و لذتبخش است.
وجود پدیدههای طبیعی بینظیر و جاذبههای باستانی تماشایی نیز بر اهمیت و محبوبیت این بهشت رؤیایی افزوده است. از این رو در ادامه این مطلب به معرفی نگین آبی ترکیه یعنی دریاچه زیبای وان می پردازیم.
در شرق کشور ترکیه، شهر توریستی کوچکی بهنام وان واقع شده است. در غرب این شهر زیبا و دوستداشتنی، بزرگترین دریاچه ترکیه، یعنی دریاچه وان همچون نگینی آبی رنگ میدرخشد.
دریاچه وان دومین دریاچه بزرگ خاورمیانه است. تقریبا ۴۰۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد و در ارتفاع ۱۷۵۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. این دریاچه فاقد خروجی است و از این نظر هم تراز با دریاچه ارومیه در ایران و دریاچه سوان در ارمنستان است.
دریاچه وان، شکلی مثلثی و عمقی در حدود 171 تا 400 متر دارد. جالب آن که بخش غربی دریاچه عمیق تر و عمقش نزدیک 451 متر ارزیابی شده اما بخش های شرقی دریاچه کم عمق تر هستند. بد نیست بدانید آب دریاچه وان به شدت قلیایی است و درصد بالایی از سدیم کربنات و دیگر نمک ها در آن به چشم می خورد به همین دلیل آب دریاچه چندان در کشاورزی و موارد آشامیدنی قابل استفاده نیست.
خوب است بدانید که تنها ماهی موجود در دریاچه وان، نوعی ماهی کپور به نام شاه ماهی مروارید و یا ماهی وان است که در کل کشور ترکیه تنها در این دریاچه وجود دارد که معمولا در فصل بهاار می توان آن را دید.
قدمت منطقه اطراف دریاچه وان
خوب است بدانید که در حوالی وسیعترین دریاچه کشور زیبای ترکیه، در گذشتگان دور تمدنی کهن با نام اوراتو وجود داشته است. حکومت اورارتو که از آن با نامهای «حکومت آرارات» و «حکومت وان» نیز یاد میکنند، حدود ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در عصر آهن، توسط اجداد گرجیها و ارمنیها شکل گرفت. سرزمین تحت سلطه این حکومت کهن شامل مناطق اطراف دریاچه ارومیه، وان و بلندیهای کشور ارمنستان میشد. در نتیجه میتوان گفت که این منطقه علاوهبر جذابیتهای طبیعی، بهلحاظ تاریخی نیز پراهمیت است.
تفریحات دریاچه وان
شنا و آبتنی
همان طور که گفتیم در اطراف دریاچه وان شهرها و روستاهای مختلفی وجود دارد. متاسفانه در شهر وان ساحلی عمومی برای شنا در دریاچه وجود ندارد؛ اما یک ساحل در 20 کیلومتری جنوبی شهر وان و در شهر ادرمیت (Edremit) به چشم می خورد. همچنین خوب است بدانید که تعدادی از هتل های لوکس و استاندارد شهر وان، برای خود ساحلی خصوصی دارند که از آن جا امکان شنا در دریاچه را پیدا می کنید.
قایق سواری
می توانید از شهر وان در شرق دریاچه تا شهر تاتوان که در بخش غربی دریاچه است را در سفری چهار ساعته، با قایق طی کنید.
ماهیگیری
یکی از تفریحات جذاب و رایج دریاچه وان، ماهیگیری است. البته باید توجه داشته باشید که در طی فصل تخم ریزی ماهی های دریاچه، یعنی ماه اردیبهشت و خرداد ماهیگیری ممنوع است. در این زمان می توانید به محل دهانه رودها و جریان های ورودی به دریاچه وان بروید و مهاجرت هیجان انگیز ماهی ها را تماشا کنید. همچنین در این قسمت سطوحی را ساخته اند که می توانید به رودخانه و پرش ماهی ها به درون جریان ها تسلط داشته باشید.
کمپینگ و پیکنیک
بسیاری از گردشگران و حتی ساکنان شهرهای اطراف این منطقه، این بهشت خرم را برای کمپکردن و پیکنیک انتخاب میکنند. اگر شما نیز از عاشقان طبیعت هستید و حضور در آن به شما انرژی میدهد، توصیه میکنیم با همراه داشتن تجهیزات کمپینگ و پیکنیک، تجربه اقامتی هیجانانگیز در دل طبیعت را برای خود خلق کنید؛ چراکه در اطراف این دریاچه، محیطهای مناسبی برای این کار در نظر گرفته شده است.
دیدنی های دریاچه وان
شما با سفر به این دریاچه علاوه بر لذت بردن از زیبایی های طبیعی محیط دریاچه که بشدت چشم نواز است لذت میبرید و همچنین می توانید از تفریحات متعددی که در بالا به آن اشاره شد نهایت استفاده برا ببرید، باید از جاذبه های دیدنی این دریاچه هم لذت ببرید. این دیدنی ها شامل اماکن زیر می باشد:
جزیره آدیر | Adır Island
جزیره آکدامار | Akdamar Island
کلیسای آلتین تاج | Altinsaç Kİlİsesİ
شهر احلات | Ahlat
موزه احلات | Ahlat Museum
گورستان گواش | Gevaş Cemetery
جزیرههای چارپانک و کوش | Çarpanak و Kuş
افسانهپری دریایی دریاچه وان
در گذشتههای دور افسانهای راجعبه عشق مردی به پری دریایی درون دریاچه وان نقل میشد. داستان از این قرار بود که پری دریایی زیبا و افسونگری در این دریاچه وجود داشت. این پری زیبا روزی سر از آب برآورده و با سردادن نجواهایی اغواگرانه، مردی جوان را شیفته و فریفته خود میکند. پس از آن تمام فکر و ذکر مرد جوان پری دریایی قصه ما میشود و میخواهد که به او ازدواج کند و … . بهتر است برای شنیدن مابقی ماجرا سفری به این شهر بکنید!
افسانه هیولایی مرموز و مخوف دریاچه وان
در آوریل ۱۸۸۹ میلادی، خبری مبنی بر وجود موجودی ناشناخته و وهمانگیز در دریاچه وان ترکیه در در روزنامه عثمانی سعادت، منتشر شد. خلاصه متن این خبر این بود که موجودی مرموز و خطرناک سر از آبهای دریاچه وان بیرون آورده و مردی را درسته بلعیده است! البته بعدها با وجود تحقیقات مفصل و متعدد، هیچ سند موثقی برای تأیید این داستان، یافت نشد. جالب است بدانید که چندین سال بعد، انیمیشنی آمریکایی و سریالی استرالیایی با الهام از این افسانه قدیمی، ساخته شدند.
کشف قلعه ۳ هزار ساله در دریاچه وان
در اعماق این دریاچه ژرف و وسیع، بقایای قلعهای باستانی کشف شده است. گفته میشود که قدمت این قلعه مغروق به بیش از ۳هزار سال میرسد و متعلق به دوران تمدن اورارتو (پادشاهی آرارات) است. این کشف خارقالعاده توسط باستانشناسان دانشگاه یوزونجو ييل وان ترکیه و تعدادی از غواصان مستقل انجام شده و گفته میشود وسعت این سازه تاریخی و حیرتانگیز به بیش از یک کیلومتر میرسد.
بهترین زمان بازدید از دریاچه وان
دریاچه وان ترکیه در منطقهای با اقلیمی قارهای و خشک واقع شده است؛ ازاینرو در زمستانهای این منطقه شاهد برودت هوا، سرمای سوزناک و بارشهای شدید هستیم. در نتیجه اگر میخواهید بههنگام بازدید از این دریاچه و تفریح و گشتوگذار در مناطق اطراف آن از هوای مطلوب و معتدل لذت برده و تجربهای بهیادماندنی داشته باشید، بهتر است فصلهای بهار و تاستان را برای سفر به این بهشت خوشمنظر انتخاب کنید. همچنین خوب است اشاره کنیم که اختلاف دمای روز و شب در این منطقه زیاد است؛ ازاینرو اگر قصد دارید یک شبانهروز یا بیشتر در این دیار بمانید، بهتر است لباس سرد و گرم و تجهیزات لازم را با خود به همراه داشته باشید.