گوری (به گرجی: გორი) یک شهر صنعتی در ایالت شیدا کارتلی گرجستان است. این شهر توسط یکی از بزرگترین شاهان گرجستان به نام داویت چهارم (۱۰۸۹–۱۱۲۵) بنیان گذاشتهشد.این شهر محل تولد ژوزف استالین دومین رهبر اتحاد جماهیر شوروی میباشد.
جاذبه های زیبا و دیدنی گرجستان باعث شده تا این کشور به مقصد گردشگران جهان از جمله ایران مبدل شود. یکی از این جاذبه ها در شهر گوری کشور گرجستان قرار دارد.
موزه استالین در گرجستان از جمله اماکنی است که گردشگران و علاقهمندان به تاریخ را از سراسر دنیا به خود جذب میکند. این مجموعه که در خانه او راه اندازی شده، روایتگر زندگی استالین، دیکتاتور حکومت شوروی، از کودکی تا مرگ اوست. در طی سالها موزه استالین تغییرات مختلفی کرده است. با این حال، همچنان وسایل شخصی و اطلاعاتی درباره او را در خود جای داده است.
در موزه استالین با زندگی رهبر اتحاد جماهیر شوروی یعنی استالین آشنا خواهید شد و اطلاعاتی را دربازه این شخص دریافت خواهید کرد.
معرفی جوزف استالین
جوزف استالین با نام کامل جوزف ویساریونوویچ جوگاشویلی در ۱۸ سپتامبر سال ۱۸۷۸ یا ۶ دسامبر سال ۱۸۸۷ در شهر کوچک «گوری» (Gori) در گرجستان به دنیا آمد که بعدها جزئی از خاک شوروی سابق گردید. البته وی بعدها تاریخ تولد دیگری را برای خود برگزید: ۲۱ دسامبر ۱۸۷۹ میلادی. در دهه ی سوم زندگی خود، وی نام «استالین» را برای خود انتخاب کرد که در زبان روسی به معنای «مرد آهنین» است.
جوزف استالین دبیر کل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی بود.در دوران نوجوانی وی بورس تحصیلی برای درس خواندن در یک مدرسه ی دینی در شهر تفلیس و در یک کلیسای ارتدوکس گرجستانی بدست آورد. در همین دوران وی به صورت مخفیانه آثار کارل مارکس، فیلسوف اجتماعی و نویسنده ی کتاب «مانیفست کمونیست» خواند و به جنبش های انقالبی بر علیه حکومت تزاری روسیه علاقمند شد. در سال ۱۸۹۹، به دلیل شرکت نکردن در امتحانات مدرسه ی دینی از این مرکز اخراج شد اگر چه وی بعدها دلیل اخراج خود را تبلیغات عقاید کمونیستی خود می دانست.
بعد از ترک مدرسه ی مذهبی، استالین به یک آشوبگر سیاسی زیرزمینی تبدیل شد و در تظاهرات و اعتصابات کارگران کمونیست نقش بسزایی داشت. او لقب «کوبا» (Koba)، برگرفته از یک قهرمان یاغی افسانه های گرجستان، را برای خود انتخاب کرد و به شاخه ی نظامی جنبش دموکراتیک اجتماعی مارکسیستی به رهبری ولادیمیر لنین که به آن ها «بلشویک» گفته می شد پیوست. او همچنین در چندین فعالیت خلافکارانه دخالت داشت از جمله سرقت از بانک که از این روش برای حمایت از فعالیت های حزبی استفاده می شد.
بین سال های ۱۹۰۲ تا ۱۹۱۳ وی چندین بار دستگیر شده و به زندان و سپس تبعید به سیبری محکوم گردید.استالین در سال های پایانی عمر خود به بیماری پارانویا مبتلا شده بود و به همه چیز سوء ظن داشت. در نهایت وی در ۵ مارس ۱۹۵۳ و در سن ۷۴ سالگی به دلیل عارضه ی قلبی درگذشت. جسد وی مومیایی شده و تا سال ۱۹۶۱ در آرامگاه لنین در میدان سرخ شهر مسکو نگهداری می شد. در این سال بر اساس سیاست های استالین زدایی از کشور، جسد وی به دستور نیکیتا خروشچف (۱۹۷۱- ۱۸۹۴ م)، جانشین استالین، در نزدیکی دیوار کرملین به خاک سپرده شد.
علیرغم ستمهایی که به مردم گرجستان کرده بود، به منظور حفظ تاریخ، مدتی پس از مرگش خانه پدری او به موزه تبدیل و در معرض بازدید عموم قرار گرفت.
تاریخچه موزه استالین گرجستان
موزه استالین در گرجستان دارای 3 بخش است که در میدان مرکزی شهر گوری قرار دارد.این موزه در سال 1957 به طور رسمی به ژوزف استالین اختصاص داده شد ولی با سقوط اتحاد جماهیر شوروی و پیروزی جنبش گرجستان،موزه در سال 1989 بسته شد.سال ها بعد مجدد مورد بازگشایی قرار گرفت و به یک جاذبه در گرجستان تبدیل شد.
در موزه استالین اشیاء شخصی او و اتاق مطالعه کاخ کرملین، دست نوشتهها، هدایای سران مختلف جهان، ماسک استالین، نقاشیها و … نگهداری شده و در معرض دید عموم است.گرچه شاید بسیاری دیدن مجسمه استالین را هم ناخوشایند بدانند، ولی بازدید از این موزه برای آشنایی با حال و هوای زندگی یکی از قدرتمندترین و شاید مخوفترین حاکمان شوروی خالی از لطف نیست.
بخشهای متفاوت موزه استالین
هر بخش آن به صورت موضوعی و به نوعی طراحی و گردآوری شده است تا مطالب و مدارک مرتبط، در کنار هم قرار گیرند. این مجموعه از چهار سالن اصلی و چندین اتاق تشکیل شده است. هر اتاق دربرگیرنده بخشهایی از زندگی و شخصیت جوزف استالین است.
در بدو ورود به محوطه، مجسمه استالین را خواهید دید که در میانه محوطه ایستاده است و مالکیت خود را به بازدیدکنندگان اعلام میکند. از محوطه که به سمت ساختمان برویم، پس از ورود به اولین سالن میرسیم. این سالن به بیوگرافی مختصری از او به همراه تصاویر، نقاشیها و مقالهها میپردازد و تصویری کلی از استالین را در ذهن مخاطب ترسیم میکند.
سالن دوم موزه استالین تفلیس شما را وارد زندگی سیاسی او خواهد کرد. همچنین اطلاعاتی درباره جزئیات زندگی حرفهای او و حزب کمونیست در اختیارتان قرار خواهد داد. این سالن زوایای بیشتری از شخصیت و رفتار او را به نمایش میگذارد. این قسمت برای افرادی که به شناخت شخصیت استالین علاقهمند هستند جالب خواهد بود.
سالن سوم اوج شخصیت سیاسی او را در جایگاه رهبر اتحاد جماهیر شوروی و همچنین جایگاه او به عنوان فرمانده ارتش سرخ به تصویر میکشد. این سالن از اصلیترین قسمتهاست و با اضافه کردن جزئیات و اطلاعات مهم نهایی شخصیت او را برای عموم روشن میسازد. در این میان، یکی از اتاقها نیز روایتگر پیروزی بر نازیهاست.
قسمتهای دیگر موزه شامل وسایل شخصی استالین و هدایایی است که از طرف مقامهای کشورهای مختلف به وی اعطا شده است. وسایل شخصی شامل تمامی نامه نگاریهای سیاسی او به افراد مختلف است. تمام وسایلی که در طول روز استفاده میکرد از جمله میز کار، تختخواب و البته لباس نظامی او را نیز می توان دید.
یکی دیگر از قسمتها، یک خانه قدیمی و چوبی کوچکی است. این خانه در واقع محلی است که جوزف در آنجا به دنیا آمد و چهار سال نخست زندگی خود را در آن گذراند. خانه ساختار سادهای دارد و در محوطه موزه قرار گرفته است. برای آن محافظ قرار داده شده و بازدید تنها از بیرون آن امکانپذیر است.
از دیگر دیدنیهای درون محوطه یک واگن اختصاصی قطار است که در آن زمان برای او ساخته بودند. استالین از سفر با هواپیما بیم داشت. این قطار وسیله سفرش به نقاط مختلف بوده است. این واگن اختصاصی به امکاناتی همچون اتاق خواب و سرویس بهداشتی مجهز بود.
در این موزه سعی شده تا تمام ابعاد شخصیتی و حرفه کاری استالین به تصویر کشیده شود و قضاوت به بازدید کننده واگذار شود. در واقع این فضا تنها روایتگر حقایق زندگی و شخصیت استالین است و بدون هیچ نوع جهت گیری آن را در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
در تمام روزهای سال، به جز اول ژانویه باز است. علاقه مندان می توانند هر روز از ساعت 10 صبح تا 6 عصر و در فصل زمستان تا ساعت 5 عصر به آنجا مراجعه کنند. بازدید از تمام قسمتهای معمولاً دو ساعت به طول می انجامد.