بروجن یکی از شهرهای مهم استان چهارمحال بختیاری محسوب میشود و در تلاقی سه استان فارس و اصفهان و چهارمحال بختیاری قرار دارد. پل مصلی مشهور به عروس پلهای بروجن، یادگار دوران قاجاریه بهشمار میآید و با استفاده از ملات ساروج ساخته شده است.
پلی که از آن یاد شد یکی از دیدنی های شهر بروجن به شمار میرود که ساختاری ساروجی دارد. در اینجا لازم به ذکر است که ملات ساروجی از ابتکارات ایرانیان قدیم در ساخت بنا به شمار میآید. برای ساخت این ملات، رس و آهک را به نسبت شش به چهار با هم مخلوط میکردند که بعد از دو روز ورز دادن تبدیل به گلی سفت میشود. در دوران گذشته استفاده از این ملات دارای اهمیت زیادی بوده و از آن برای ساخت حوض، پل، آب انبار، برکه، گرمابه، بنای خانه و سد استفاده میشده است.
پل مصلی در سال 1319 ه.ق ساخته شده است. در سنگ نوشتهای بر روی پل به نام سازنده آن اینگونه اشاره شده است ” فی السنه 1319سعی و اقدام و اهتمام جناب افتخار الحجاج حاجی نصراله ابن مرحمت پناه، حاجی مراد علی و به استادی کربلایی احمد بن کربلایی حسن و به سرکاری آقای مشهدی خدا مراد تمام شد”. آنطور که از متن پیداست قدمت این پل به بیش از صد سال میرسد و به دلیل استحکام بسیار بالایی که دارد از سیلی که در سال 1330 ه.ش اتفاق افتاده گزندی ندیده و سالم مانده است. این در حالی است که حمام و دو آسیاب بادی در اطراف پل در اثر این سیلاب از بین رفتهاند.
همانطور که در عکس پل مصلی بروجن میتوان دید، این پل با روش آجر چینی خفته راسته ساخته شده است. در این نوع آجرکاری که از معمولیترین روشهای آجر چینی به حساب میآید، یک ردیف آجر کنار هم راسته چیده میشوند و بند عمودی بین هر آجر درست وسط آجر ردیف بلایی قرار میگیرد. این پل در زمانی که ساخته شد تنها پل ماشین رو بروجن بوده است و از آن زمان تا کنون به نام عروس پلهای بروجن نیز مشهور است. وقتی در سال 1380 این پل به عنوان اثر ملی ثبت شد، محوطه سازیهایی در اطرافش انجام گرفت و بازار صنایع دستی نیز برپا شد، به همین دلیل مردمان محلی این پل را به نام پل صنایع دستی نیز میخوانند.
از بروجن به عنوان یکی از سردترین شهرهای ایران نام برده میشود، پس اگر قصد مسافرت به این شهر را دارید بهتر است در نیمه اول سال به این شهر بروید.