آبادان با 2063 هکتار مساحت یکی از شهرهای جنوبی ایران محسوب میشود که در جنوب غربی استان خوزستان واقع شده است. دو رود به نامهای اروند رود و بهمنشیر در این شهرستان جریان دارند که حیات منطقه را تامین میکنند.
اَروَندرود یا شَط العَرَب رودی پهناور در مرز ایران و عراق است، که از پیوستن رودهای دجله، فرات و سپس کارون پدید آمدهاست. اروند رود با 190 کیلومتر پس از پیوستن دجله، فرات و در نهایت کارون به خلیج نیلگون فارس میریزد. این رود زیبا و چشم انداز های اطراف و همچنین بنادر آن از جاهای دیدنی آبادان محسوب می شود.
ریزشگاه اروندرود در میان شهر ایرانی اروندکنار و شهر عراقی فاو است. بصره، خرمشهر، آبادان، خسروآباد و فاو از جمله بندرهای مهم این آبراه هستند که نقش چشمگیری در رونق بازرگانی منطقه دارند.
میزان زیادی از آب رودخانه های فرات و دجله، در اثر سد سازیهای زیاد بر روی آنها، کاهش یافته است. اما، اروندرود هنگامی ارزش واقعی کشتیرانی پیدا میکند که رودخانه کارون، یعنی بزرگترین رودخانهی ایران، بدان میپیوندد. سرزمین میانرودان (بینالنهرین) که پس از جنگ جهانی اول و متلاشیشدن امپراتوری عثمانی، حکومت جدیدالولاده عراق بر پایه برنامهریزیها و سیاست استعماری؛ کشورسازی انگلستان، بر پهنه آن زاده شد، میان دو رودخانه بزرگ غرب آسیا، یعنی دجله و فرات، قراردارد.
ایران و عراق در ۱۵ اسفند سال ۱۳۵۳ طی معاهده ۱۹۷۵ الجزایر ژرفگاه اروندرود را به عنوان خط مرزی میان دو کشور تعیین کردند.هماکنون ۸۱ کیلومتر از ۱۷۵ کیلومتر طول اروندرود – از محل پیوستن نهر خین به این رودخانه تا مصب آن در خلیج فارس – مرز مشترک ایران و عراق بهشمار میآید.
عرض اروند رود بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متر و عمق آن بین نه تا پانزده متر در نوسان است و هنگام جزر و مد آب، تغییر مییابد و در عین حال برای کشتیرانی مناسب است، و عمق آن در عمیقترین قسمت به 25 متر میرسد.
چون این رودخانه بین دو کشور مشترک است از اینرو بر پایه قوانین بینالمللی هر دو کشور دارای حقوق یکسان بر رودخانه بوده است. شیوه تعیین خط مرز بر رودخانههای مرزی یا به روش خط فرض مقسم المیاه (خط فرض منصف وسط رودخانه) یا اگر قابل کشتیرانی باشد. مرز مشترک به روش تالوِگ میباشد که به معنای خطالقعر قابل کشتیرانی درحالت جزر کامل میباشد.