پاریس پر از ساختمان هایی با معماری جذاب و موزه ها و گالری های مختلف است که گردشگران زیادی را از سراسر دنیا مشتاق خود کرده است. این شهر فضای سبز و باغ های زیبایی هم دارد که آن را در شمار شهرهای سرسبز و دیدنی جهان قرار داده است.
باغ لوکزامبورگ که در نزدیکی پانتئون و در مرز محله لاتین و محله سن ژرمن قرار دارد، یکی از محبوب ترین و زیباترین پارک های شهر پاریس است. این باغ بزرگ و زیبا با دارا بودن جاذبه های متنوع، شهروندان و توریست های زیادی را به خود جذب کرده است.
این پارک ۲۳ هکتاری در روزهای آفتابی مملو از جمعیت است و خانواده های فرانسوی به پیاده روی، تفریح و استراحت در آن می پردازند. همچنین، به مانند دیگر مکان های توریستی شهر پاریس، گردشگران زیادی از آن بازدید می کنند.
تاریخچه ساخت باغ لوکزامبورگ
این باغ در ابتدا متعلق به دوک لوکزامبورگ بود و نام گذاری امروزی آن نیز به همین خاطر است. سپس کل باغ و زمین های اطرافش در سال ۱۶۱۲ توسط ماری مدیچی، ملکه فرانسه و همسر شاه هنری چهارم خریداری شد.
ماری مدیچی قصد داشت لوور را ترک کند و اقامتگاه جدیدی بسازد. او که ایتالیایی بود و در جوانی در فلورانس و قصر پیتی زندگی کرده بود، باغ لوکزامبورگ را با الهام از باغ بابُلی فلورانس ساخت.
او به معمار سالومون دو بروس دستور داد تا باغ و کاخی جدید به سبک ایتالیایی بسازد. در آن زمان در سمت جنوبی کاخ، یک صومعه قرار داشت. علی رغم اصرار ماری مدیچی، راهبان حاضر به ترک صومعه نشدند و لذا امکان گسترش باغ فراهم نشد. نهایتا باغ مدیچی در ابعادی کوچک تر از باغ لوکزامبورگ امروزی ساخته شد.
۲۰۰ سال بعد، انقلابیون فرانسوی صومعه را مصادره و راهبان را از آن بیرون کردند. این اتفاق راه را برای گسترش باغ هموار کرد و طراحی جدید آن به سبک باغ های فرانسوی انجام شد. نهایتا در میانه قرن نوزدهم و در زمان نوسازی شهر پاریس توسط بارون هوسمان، باغ لوکزامبورگ به شکل امروزی اش در آمد.
کاخ لوکزامبورگ
کاخ لوکزامبورگ بین سال های ۱۶۱۵ تا ۱۶۲۷، در قسمت شمالی باغ لوکزامبورگ ساخته شد. این کاخ که قرار بود محل زندگی جدید ماری مدیچی باشد، طبق خواسته وی از معمار، با الهام از قصر پیتی فلورانس و به سبک فلورانسی ساخته شد.
البته ماری مدیچی قبل از تکمیل کاخ، در سال ۱۶۲۵ از فرانسه تبعید شد و هرگز نتوانست تکمیل شدن کاخ را ببیند. در زمان انقلاب و در سال ۱۷۹۴، از این کاخ به عنوان زندان استفاده می شد. امروزه کاخ لوکزامبورگ، ساختمان مجلس سنای کشور فرانسه است.
پارک لوکزامبورگ
در وسط پارک و روبروی کاخ لوکزامبورگ، یک حوض بزرگ هشت وجهی قرار دارد. به مانند دیگر پارک های پاریس، دور تا دور این حوض صندلی های فلزی برای استراحت بازدیدکنندگان قرار دارد. شما می توانید این صندلی ها را بردارید و در هر نقطه پارک که دوست دارید از آن استفاده کنید.
همچنین بچه ها می توانند قایق های بادبانی کوچک کرایه کنند و با آن ها مسابقه دهند. البته سرگرمی های دیگری همچون نمایش های عروسکی و فضای بازی مخصوص برای بچه ها نیز وجود دارد.
در اطراف این حوض باغچه هایی پر از گل های زیبا و رنگارنگ قرار دارد که در کنار حوض و کاخ لوکزامبورگ پشت آن، منظره چشم نوازی را تشکیل می دهند. در سرتاسر پارک نیز مجسمه های زیبایی نصب شده است که زینت بخش باغ لوکزامبورگ هستند.
به علاوه، باغ لوکزامبورگ پارک مورد علاقه شطرنج بازان پاریسی است و همیشه افرادی در حال شطرنج بازی کردن هستند. همچنین چندین زمین تنیس، یک سن مخصوص موسیقی و یک نارنجستان در پارک وجود دارد. در پشت نارنجستان، موزه لوکزامبورگ قرار دارد که به برگزاری نمایشگاه های موقت اختصاص دارد.
فواره های باغ لوکزامبورگ
درون باغ لوکزامبورگ چندین آبنمای دیدنی وجود دارد. معروف ترین آن ها فواره مدیچی است که در اوایل قرن هفدهم و به سبک باروک طراحی و ساخته شده است.
فواره مدیچی در انتهای یک حوض مستطیل شکل دراز در سمت شمال شرقی پارک و سمت راست ساختمان مجلس سنا قرار دارد. مجسمه های مرکز این آبنمای زیبا صحنه ای از یک اسطوره های یونانی را نمایش می دهند: پُلی فِموس، غول یک چشم در حال تماشا کردن عشق بازی آسیس و گالاتیا در زیر صخره است.در دو سمت آب نما نیز دو مجسمه که تمثیل رود سن و رود رون هستند نصب شده است.
دقیقا پشت فواره مدیچی، فواره دیگری قرار دارد که خیلی ها از وجودش اطلاع ندارند. فواره “لِدا” که در سال ۱۸۰۶ ساخته شده است، دارای یک قاب نقش برجسته است که صحنه ای از افسانه یونانی “لِدا و قو” را به تصویر کشیده است. بر طبق افسانه ها، خدای زئوس، با تغییرشکل و تبدیل شدن به یک قو، به همخوابگی با لِدا (یا تجاوز به او) می پردازد.
فواره سوم باغ لوکزامبورگ در سمت دیگر و قسمت غربی پارک، بین کاخ لوکزامبورگ و نارنجستان واقع شده است. فواره “دلاکروا” در سال ۱۸۹۰ و برای بزرگداشت نقاش بزرگ قرن نوزدهم فرانسه، اوژن دلاکروا، ساخته شده است.
این فواره بر روی یک پایه سفید پلکانی در وسط حوض مستطیل شکل کوچکی نصب شده است. تندیس برنزی نقاش، دلاکروا، بالای ستون سفید رنگی که در مرکز پایه قرار دارد، نصب شده است. بر روی پایه، سه مجسمه دیگر نیز وجود دارد. این سه مجسمه تمثیلی از “زمان”، “افتخار” و “نبوغ هنری” هستند.
مجسمه سمت چپ مردی بالدار (فرشته)، عضلانی و ریش بلند است که تمثیل “زمان” است. “زمان”، دستانش را به دور پاهای زنی برهنه، که تمثیل “افتخار” است، حلقه و او را بلند کرده تا دسته گلی را به پای تندیس دلاکروا بگذارد.
مجسمه سمت راست که تمثیل “نبوغ هنری” می باشد، به شکل مردی است که تاجی از برگ بو بر سر دارد و در حال تشویق کردن (دست زدن) آن دو است.
چهارمین فواره باغ لوکزامبورگ در منتها الیه قسمت جنوبی که به آن باغ اُبزِرواتوار (Observatoire) می گویند قرار دارد. باغ ابزرواتوار یک باغ مستطیل شکل است که بعدا به باغ لوکزامبورگ اضافه شد و برای ورود به آن بایستی از درب آهنی باغ لوکزامبورگ خارج شوید.
فواره “ابزرواتوار” یا “کارپو” یا “چهار قاره دنیا” (fontaine des quatre parties du monde) در سال ۱۸۷۵ توسط ۴ معمار ساخته شده است که مهمترین آنها ژان بَپتیست کارپو بود.
در وسط یک حوض نیم دایره ای، مجسمه ۸ اسب غران، لاک پشت های دریایی و ماهی های بزرگ بر روی پایه و یک کره زمین بزرگ بر بالای ستونی در مرکز پایه قرار دارد. کره زمین توسط چهار زن برهنه حمل می شود. این چهار زن تمثیل چهار قاره آفریقا، آسیا، اروپا و آمریکا، که تا آن زمان شناخته شده بودند، هستند.
مجسمه های باغ لوکزامبورگ
در مجموع بیش از ۱۰۰ مجسمه و بنای یادبود در پارک وجود دارد. ۲۰ مجسمه متعلق به زنان معروف و ملکه های اروپایی از جمله مری مدیچی و قدیسه سن ژِنِویِو، دور تا دور ایوان اطراف حوض بزرگ مرکزی، بر روی پایه نصب شده اند.
بقیه مجسمه های باغ لوکزامبورگ عمدتا مربوط به مشاهیر فرانسوی اعم از دانشمندان، سیاستمداران، نقاشان، مجسمه سازان، شاعران و آهنگ سازان (مانند شوپِن و بتهوون) است.
جالب است بدانید که یک نمونه کوچک از مجسمه آزادی، که توسط سازنده مجسمه اصلی یعنی فردریک آگوست بارتولدی ساخته شده است نیز در باغ لوکزامبورگ نصب شده است.
چگونه به کاخ لوکزامبورگ برویم؟
با استفاده از انواع وسایل حمل و نقل عمومی، با خودروی شخصی یا پیاده به باغ و کاخ لوکزامبورگ دسترسی داشته باشید. در پاریس دسترسی به وسایل حمل و نقل عمومی آسان است و در اطراف باغ لوکزامبورگ نیز ایستگاه های متروی زیادی وجود دارند. دو ایستگاه متروی خط RER B دقیقا کنار باغ های لوکزامبورگ قرار دارند. ایستگاه لوکزامبورگ (Luxembourg) در ضلع شرقی و ایستگاه پورت رویال (Port-Royal) در ضلع جنوبی باغ قرار دارند. اگر کارت عبور و مرور هفتگی تهیه کنید، می توانید از هر خط مترو، اتوبوس یا RER بدون هیچ مشکلی استفاده کنید.در غیر این صورت، هزینه اتوبوس یا متر برای هر سفر پرداخت می کنید.
خطوط اتوبوس نیز از خیابان های باغ عبور می کنند. چنانچه قصد اجاره خودرو داشته باشید، به دلیل ترافیک خیابان های پاریس چندان توصیه نمی کنیم اما اگر بخواهید خودتان به سمت لوکزامبورگ برانید، به سمت منطقه ششم و ضلع غربی محله لاتین پاریس بروید.