شهر آستارا شمالیترین شهر استان گیلان است که نزدیک مرز ایران با کشور آذربایجان قرار دارد. این شهر یکی از نقاط گمرکی مهم ایران است و بدون شک، نزدیکی به آذربایجان در شکلگیری روابط دوستانه میان دو کشور، فعالیتهای تجاری و رونق گردشگری این منطقه تاثیر زیادی دارد. آستارا به زیبایی بامهای سفالی خود شهرت دارد؛ تا جایی که به آن لقب «شهر بامهای سفالی» را دادهاند.
روستای گیلده از جاهای دیدنی آستارا و از زیباترین روستاهای گیلان محسوب میشود که بهواسطه جاذبههای طبیعی، گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند.
برخی از گردشگران با هدف برپایی کمپ، طبیعتگردی و عکاسی به این روستا سفر میکنند. امکان صعود به قله اسپیناس از روستای گیلهده و گردنه حیران نیز از عوامل مهم شهرت این روستا در میان کوهنوردان و طبیعتگردان است.
درباره روستای گیلده
روستای گیلده از توابع شهرستان آستارا، یکی از زیباترین روستاهای استان گیلان است که بهواسطه چشماندازهای منحصربهفرد و جاذبههای طبیعی از مهمترین مراکز گردشگری ایران محسوب میشود. پیادهروی در کوچههای این روستا از میان درختان کهن راش و ممرز، با وجود صدای آرامشبخش رودخانه میتواند دلچسپ باشد. در روستای گیلده درختان بلوط، آلوچه جنگلی و ولیک نیز دیده میشود.
آستارا شهری مرزی است که با جادهای کوهستانی به شهر اردبیل متصل میشود، در این میان قله شیندان در نزدیکی گردنه حیران با ارتفاع ۱,۸۵۰ متر و قله اسپیناس با ارتفاع ۲,۱۰۵ متر در ۱۷ کیلومتری شهر لندویل خودنمایی میکنند. چشمانداز کوهستانی این منطقه و عبور رودخانه از میان روستای گیله ده، طراوت و زیبایی آن را دوچندان کرده است.
بیشتر اهالی روستای گیلده به زبان ترکی آذری صحبت میکنند. اقتصاد مردم این منطقه از طریق کشاورزی، دامداری و گلهداری تامین میشود؛ آستارا به داشتن سگهای قویهیکل و بزرگ برای حفاظت از گلههای دام شهرت دارد. روستای گیلاده در فاصله کوتاهی از جنگلهای مختلط کاسپی هیرکانی (Caspian Hyrcanian mixed forests) قرار دارد و در میان طبیعتگردان به واسطه طبیعت بکر خود مشهور است.
دیدنیهای روستای گیلده
روستای گیله ده با طبیعت زیبا و مناظر خیرهکننده هر ساله پذیرای گردشگران و کوهنوردان بسیاری است. از جمله جاهای دیدنی نزدیک به این روستا میتوان به جنگلهای فندقلو، گردنه حیران، آبشار لاتون، چشمه مشهسویی و آب گرم علی داشی اشاره کرد.
بیشترین معروفیت این روستا به دلیل توریستی بودن آن و قرار گرفتن در مسیر آبگرم علی داشی، مشه سویی و منطقه فندقلو است.
گردنه حیران
گردنه حیران در جاده آستارا-اردبیل قرار دارد. این گردنه سه روستای حیران سفلی، حیران وسطی و حیران علیا را شامل میشود. سه روستای حاج امیر بالا، ونهبین و حاج امیر پایین نیز در اطراف گردنه حیران قرار دارند.
فاصله از روستای گیلده: حدود ۱۱ کیلومتر (نیم ساعت با ماشین)
تله کابین حیران
تله کابین حیران یکی از جاذبههای گردنه حیران است که در سال ۱۳۹۰ افتتاح شد. مسیر ۱,۵۰۰ متری که این تلهکابین طی میکند مشرف به منظره کوهستانی و بر فراز دریایی از ابر و مه است. تلهکابین حیران ۱,۷۲۰ متر از سطح دریا فاصله دارد و از فراز آن میتوانید قلعه شیندان (قلعه گور بابک) را در بالای کوهی به همین نام ببینید. این قلعه با قدمتی در حدود ۲,۰۰۰ سال، امروزه در خاک کشور جمهوری آذربایجان قرار دارد.
فاصله از روستای گیلده: حدود ۱۳ کیلومتر (نیمساعت با ماشین)
تالاب استیل
تالاب استیل با مساحت ۱۳۸ هکتار در هفت کیلومتری جنوب آستارا قرار دارد. این تالاب دارای آب شیرین است و زیستگاه بیش از ۸۰ گونه گیاهی و جانوری محسوب میشود که بسیاری از آنها در معرض انقراض هستند؛ به همین دلیل، این منطقه را شکار ممنوع اعلام کردهاند.
تالاب استیل هر سال میزبان پرندگان کمیابی همچون «چنگیز نوک سرخ» است که از اروپای مرکزی و مناطق قطبی مهاجرت میکنند. این تالاب زیستگاه ماهیانی همچون کپور و اردکماهی و جانورانی مانند موش تالابی (نوتریا) و انواع مار، لاکپشت، باکلانها، اگرتها (نوعی حواصیل)، ابیا، گاوچرانک، خوتکای سفید و مرغابی سانان نیز است. در تالاب استیل شما مجاز به ماهیگیری نیستید؛ اما میتوانید از ماهیگیران محلی ماهی تهیه کنید.
فاصله از روستای گیلده: حدود ۴۰ کیلومتر (یک ساعت با ماشین)
آبگرم علی داشی
آب گرم علی داشی که اهالی آن را به نام «مشه سوئی» نیز میشناسند، یکی از جاهای دیدنی نردیک روستای گیلده است که گردشگران بسیاری برای استفاده از خواص درمانی چشمههای آبگرم به این منطقه سفر میکنند. حوضچه آب گرم علی داشی با مساحت ۶ در چهار متر فضای مناسبی را برای آبتنی و استراحت گردشگران فراهم میکند.
فاصله از روستای گیلده: ۵۷ کیلومتر (یک ساعت و ۵۰ دقیقه با ماشین)
آبشار لاتون
آبشار لاتون از دامنه شرقی کوه استوار اسپیناس یا اسپینه در میان جنگلی انبوه سرچشمه می گیرد. این آبشار جزو ۳۰ آبشار بلند جهان محسوب میشود که در سال ۱۳۹۸ به شماره ملی ۶۴۵ در فهرست میراث طبیعی به ثبت رسیده است. آبشار لاتون با ارتفاع ۱۰۵ متر و عرض پنج متر از بلندترین آبشارهای ایران محسوب میشود، از میان کوهها و جنگلی انبوه مسیر خود را بهسمت رودخانه لندویل ادامه میدهد. رودخانهای به طول ۱۷ متر که از کوه اسپیناس سرچشمه میگیرد و بهسمت روستای کوتهکومه و لندویل امتداد مییابد. رودخانه لندویل در نهایت به دریای خزر میریزد.
فاصله از روستای گیلده: ۶۰ کیلومتر (یک ساعت و ۴۰ دقیقه با ماشین)
جنگل فندقلو
جنگل فندقلو در کنار آب و هوایی دلچسپ، منابع طبیعی ارزشمندی دارد. این جنگل ذخیرهگاه گیاهان دارویی است و از فصل بهار تا اوایل تابستان با گلهای زیبای بابونه فرش میشود، به همین دلیل همزمان با روز جهانی گل و گیاه در ۲۴ و ۲۵ خرداد، استان اردبیل جشنواره گلهای بابونه را برگزار میکند که میزبان گردشگران بسیاری است. در این جشنواره صنایع دستی هنرمندان منطقه نیز همچون گلیم، جاجیم، مسند (گلیمی با نقشهای محرابی و متقارن که در گذشته در بالای خانه و محل نشیمن مهمانان قرار میگرفت) و ورنی (گلیم سوزنی) به نمایش گذاشته میشود.
فاصله از روستای گیلده: ۵۶ کیلومتر (یک ساعت و ۱۵ دقیقه با ماشین)
قله اسپیناس
قله اسپیناس با ارتفاع ۲۱۵۰ متر یکی از قلههای شناخته شده در استان گیلان است. این قله بخشی مهمی از شهرت خود را مدیون مسیرهای طبیعتگردی همچون دریاچه سوها و آبشار لاتون در دامنه خود است. قله اسپیناس را میتوان از مسیرهای مختلفی صعود کرد، مسیر شرقی که آبشار لاتون نیز در راه آن قرار دارد، از روستای کوته کومه شهرستان لندویل آغار میشود. این مسیر با ۱۷ کیلومتر پیادهروی، طولانیترین و سختترین مسیر صعود به قله اسپیناس به شمار میرود که بهطور معمول بهصورت دو روزه و همراه با شبمانی اجرا میشود.
فاصله از روستای گیلده: ۶۰ کیلومتر (یک ساعت و ۲۵ دقیقه با ماشین)
دریاچه سوها
دریاچه سوها از جاهای دیدنی اردبیل است که در شهرستان نمین و روستایی به همین نام قرار گرفته است. این دریاچه در ۸۵ کیلومتری آستارا (دو ساعت و ۱۰ دقیقه) قرار دارد. این دریاچه یا آبگیر مصنوعی با هدف تامین آب روستای نمین و در پشت سد کوچکی احداث شده است. عمق این دریاچه در برخی نقاط به ۶ متر میرسد و پهنای دریاچه سوها نیم کیلومتر و طول آن حدود ۱٫۵ کیلومتر است.
فاصله از روستای گیلده: ۶۷ کیلومتری روستای گیلده (یک ساعت و ۵۰ دقیقه)
بهترین زمان سفر به گیلده
گیلده به واسطه موقعیت جغرافیایی و اقلیمی خود از آبوهوای معتدل و مرطوبی برخوردار است. این منطقه به واسطه نزدیکی به گردنه حیران و موقعیت کوهستانی، نسبت به باقی مناطق جلگهای گیلان سردتر به نظر میرسد و زمستانهای سختتری دارد؛ اما در فصل بهار و تابستان با توجه به سرسبزی و طراوت منطقه و آبوهوای مطبوع، سفر به روستای گیلده میتواند دلچسپ باشد.
گیلده در هر فصل مناظر و زیباییهای مخصوص به خود را دارد؛ اما با توجه به جادههای روستایی و سرمای مناطق کوهستانی همچون گردنه حیران، بهتر است در فصل زمستان مجهز سفر کنید.
آدرس: استان گیلان، شهرستان آستارا، ۲۵ کیلومتری غرب شهر آستارا