استان خوزستان از جمله استانهای ایران است که با داشتن اقلیم گرم و خشک اما طبیعت بکر و کمترشناخته شده میتواند مکانی عالی برای ماجراجویی باشد. سرزمینی زیبا و آفتابی که به داشتن تالابها و نخلستانهای خود معروف است و همچون مادری مهربان میزبان گردشگرانی است برای لذت بردن از زیباییهای این استان به آن سفر میکنند.
اگر ۵۰ کیلومتر از آبادان فاصله بگیرید، به ونیز ایران خواهید رسید. تالاب شادگان، بزرگترین تالاب ایران است که ترکیبی از سه تالاب شادگان، خور موسی و خورالامیه است. مساحت این تالاب حدود ۴۰۰ هزار هکتار است که با رودهای کارون و جراحی و همچنین جزر و مدهای خلیج فارس تغذیه میشود.
این تالاب از شمال به شادگان و هورالدورق، از جنوب به رودخانه بهمنشیر، از غرب به جاده دارخوین و آبادان و از شرق به آبهای خور موسی میرسد. همچنین از جنوب درنهایت به خلیج فارس میریزد. این تالاب یکی از مناطق حفاظت شده توسط محیطزیست است که بهعنوان پناهگاه بینالمللی حیات وحش شادگان معروف است. همچنین این تالاب در سال ۱۳۵۴ شمسی در یونسکو به ثبت رسیده است.
بیشترین آب ورودی به تالاب از سمت رودخانه جراحی است. بعد از آن نهر بحره که از رودخانهی کارون میآید، به تالاب میریزد. البته عمق این تالاب زیاد نیست و در حد چند متر است.
این تالاب به نامهای دیگری چون خوردورق، دورقالفرس، فلاحیه و همچنین استلاحیه نیز معروف بوده و سرانجام به شادگان تغییر نام داده است. تعدادی روستا در مجاورت آن و دو روستا نیز در داخل این تالاب قرار دارد. روستای صراخیه یکی از دو روستای این تالاب است.
اسکلهای محلی در کنار روستای صراخیه و درست در میانهی راه دارخوین به شادگان قرار دارد. در این اسکله، قایقها گردشگران را به تماشای تالاب میبرند. دامداری، ماهیگیری، شکار پرنده، نی بری و برداشت علوفه راههای بهرهبرداری مردم از این تالاب هستند که از این طریق روزگار خود را سپری میکنند.
عجایب طبیعی تالاب شادگان
از عجایب جالب این تالار داشتن همزمان آب شور و شیرین است البته آب شور آن دائم است و آب شیرین آن در برخی فصول کم میشود. این ویژگی منجر به تنوع زیستی بیشماری میشود و گونههای مختلفی از آبزیان در آبهای این تالاب زندگی میکنند.
حتی ماهیهای رودخانه بهمن شیر، کارون و جراحی برای تخمگذاری به آبهای این تالاب میآیند. از گونههای بومی میتوان به ماهی بنی، ماهی حمری، کپور رنگی، کفشک ماهی، مار ماهی و کوسه ماهی همچنین انواع میگو اشاره کرد.
جانداران این تالاب به آبزیان خلاصه نمیشوند. بر فراز آسمان این تالاب 154 نوع از پرندگان از جمله اردک سرسبز و سیاه کاکل، حاجی لکلک، بوتیمار، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، پلیکان، عقاب دریایی دم سفید و عقاب شاهی پرواز میکنند. در فصل زمستان و پاییز بسیاری از پرندگان مهاجر به سمت این منطقه راهی میشوند البته ما قادر نخواهیم بود که در یک روز همه گونههای مختلف را تماشا کنیم.
این تالاب پذیرای گونههای مختلف پستاندار هم هست. از مهمترین پستانداران این تالاب میتوان به دلفین بینی بطری اشاره کرد. این جاندار زیبا که در دهانه خلیج فارس و خور موسی زیست میکند با حرکات نمایشی و دیدنی، محبوب گردشگران است.
گراز، گربه جنگلی، شنگ بانام، گرگ، دلفین و شغال، تشی و تیر مار و یله مار و مار افعی از دیگر جانداران این تالاب هستند. در این تالاب گیاهان مهمی هم رشد میکنند. گیاه اویارسلام از گیاهان بومی این تالاب است و اکثر نقاط این تالاب میشود این گیاه هفتاد سانتی را دید.
لویی از گیاهان قد بلند این تالاب است که طول آن به سه متر هم میرسد و در آبهای این تالاب رشد میکند از لذتبخشترین تفریحات این منطقه گذر با قایق از بین این ساقههای نازک و بلند روییده در میان آبهاست. نیلوفر آبی هم از گیاهان زیبای این منطقه به شمار میرود که در فصل بهار تمام سطح تالاب را با گل های صورتی مایل به سفید خود میپوشاند.
پیشنهاد میکنیم از غذاهای دریایی جنوبی در شادگان غافل نشوید که طعم لذیذی دارد. بومیان منطقه در چند آلاچیق که وسط تالاب ساخته شدهاند، منتظر پذیرایی از گردشگران هستند. مراقب باشید که از کنار صنایعدستی این منطقه که در کنار ماهیفروشان زینتبخش این تالاب هستند، بیتفاوت رد نشوید که بعداً پشیمان میشوید.
چگونه به تالاب شادگان برویم؟
برای بازدید از این تالاب لازم است به استان خوزستان سفر کنید. سپس وارد اتوبان اهواز به آبادان میشوید. سهراهی دارخوین همان جایی است که لازم است وارد جاده دیگری به سمت تالاب شوید. در نزدیکی تالاب به روستای صراخیه میرسید. همچنین میتوانید از ماهشهر به سمت تالاب شادگان بروید. باتوجه به آبوهوای گرم استان خوزستان بهترین زمان برای سفر، آذرماه تا فروردین ماه است.