آزادشهر و مناطق اطراف آن، منطقهای با فرهنگ و تاریخ غنی هستند. این منطقه درگذشته محل فرهنگی و تجاری بسیار مهمی بوده و به دلیل واقعشدن در مسیر جادههای بینالمللی، برای تجار و مسافران زیادی مقصدی مهم شده بود. این موضوع باعث شده تا فرهنگ و تمدن بسیاری در این منطقه شکل گیرد و آثار باستانی و تاریخی زیادی در آن باقی بماند.
فرهنگ و زندگی مردم این منطقه نیز با وجود تفاوتهایی با دیگر مناطق کشور، بسیار جذاب و زیباست. مردم این منطقه با سنتها و آدابورسوم خاص خود، زندگی میکنند و همچنین در جشنها و مراسم مختلف، با آیینها و رسوم خود به گرمایی و خوششانسی معروف هستند.
موزه مردم شناسی آزادشهر
موزه مردم شناسی آزادشهر بهعنوان یکی از مهمترین مراکز فرهنگی و گردشگری در استان گلستان شناخته میشود. این موزه با هدف حفظ و ارتقای فرهنگ و تمدن مردم منطقه بنا شده است و تلاش دارد تا تاریخ و فرهنگ مردم آن منطقه را به نمایش بگذارد.
در بخشهای مختلف موزه، با معرفی پوشاک و البسه اقوام مختلف ساکن در شهرستان، مشاغل بومی و سنتی مردم، آدابورسوم محلی، جاذبههای گردشگری و ابزارهای سنتی ازجمله روشنایی، کشاورزی و ظروف آشپزخانه، با فرهنگ و تاریخ منطقه آشنا میشوید. بهعلاوه، موزه مردم شناسی آزادشهر دارای چندین بخش و کارگاه سنتی است که به بازدیدکنندگان امکان مشاهده و یادگیری مهارتهای سنتی را میدهد.
موزه آزادشهر که در پارک زیبای آزادشهر و در مرکز شهر قرارداد ازنظر وسعت و زیربنا یکی از بزرگترین موزهها در سطح استان گلستان به شمار میرود.
این موزه در اواخر سال 1392 در نوع موزه مردمشناسی باهدف معرفی فرهنگ و تاریخ مردم منطقه، توسعه گردشگری فرهنگی، تقویت هویت ملی و خودباوری در مردم منطقه، فراهمسازی محیطی آموزشی و تفریحی برای مردم افتتاح و شروع به فعالیت کرد.
دیدنی های موزه مردم شناسی آزادشهر
موزه آزادشهر دارای دو تالار است. در تالار اول مجسمههای اقوام شهرستان بالباسهای بومی و محلی به نمایش درآمده است که میتوان به مجسمههای مرد و زن سیستانی، نیشابوری، بلوچ و آزادشهر و رامیان اشاره کرد و در کنار هر مجسمه تابلوهای زیبا و تصاویری از آداب و سنن این اقوام به نمایش گذاشتهشده است.
تالار دوم شامل سه قسمت است. در قسمت غربی تالار کارگاههای صنایعدستی شامل سوزندوزی سنتی، ابریشمبافی سنتی، قالیبافی سنتی، نخریسی و… قرارگرفته است و در کنار آن تابلوهایی از کارگاههای فعال استان به نمایش درآمده.
در قسمت مرکزی تالار دوم، چهار ویترین شیشه ایستا شامل اشیای فلزی نظیر زیورآلات، جا قرآنی و انواع چشمزخمها برای باورها و اعتقادات مختلف قرارداد و در قسمت شرقی تالار نیز وسایل موردنیاز حنابندان سنتی عروس و داماد، ابزار روشنایی شامل پیسوزها، مشعلها، لامپها، گردسوزها، وسایل و ظروف آشپزخانه، وسایل و ادوات کشاورزی به نمایش درآمده است.