شیراز شهر فرهنگ و هنر و تاریخ و تمدن است که در هر گوشه و کنار آن، جاذبهای جذاب به چشم میخورد. این شهر بهشتی با مردمانی خونگرم و مراکز تفریحی متعدد، یکی از مقاصد محبوب گردشگران داخلی و خارجی به شمار میرود. اگر میخواهید به شهر بهار نارنج سفر کنید و سری به جاهای دیدنی شیراز بزنید، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
اقامتی خاطره انگیز در شیراز
اگر قصد بازدید از جاهای دیدنی شیراز را دارید و تصمیم گرفتهاید چند روزی را در این شهر بمانید، گزینههای متنوعی برای اقامت پیش رویتان است. شما میتوانید نسبت به رزرو هتل در شیراز از ایران هتل آنلاین اقدام کنید و با خیال راحت اقامتی آرام را در این شهر تجربه کنید. این مرجع رسمی امکانی برایتان فراهم میکند تا بهترین و خوش قیمتترین هتل را با توجه به شرایط خود رزرو کنید.
1- دروازه قرآن
دروازه قرآن یکی از بناهای تاریخی معروف شیراز است که با ورود به شهر، در ضلع شمال شرقی و میان کوههای چهل مقام و بابا کوهی به چشم میخورد. این بنا در دوره عضدالدوله دیلمی ساخته شد و قرآنی در آن قرار گرفت تا مسافران با عبور از زیر آن به سلامت راهی مقصد شوند. در زمان کریم خان زند، دروازه قرآن بازسازی و دو جلد قرآن در اتاقک بالای آن جای داده شد. سپس دروازه کهن در سال 1315 تخریب و در سال 1328 بنای جدیدی در ابعاد بزرگتر در نزدیکی آن ساخته شد. همچنین قرآنهای موجود در دروازه قبلی به موزه پارس منتقل شدند و هنوز هم آنجا نگهداری میشوند.
2- باغ ارم شیراز
باغ ارم نمونه بارز یک باغ اصیل ایرانی است که ساختمانی باشکوه در دل آن جای دارد. این باغ درختانی سرسبز و تنومند دارد که از میان آنها آبی جاری است و صفای باغ را بیشتر میکند. باغ ارم در بلوار ارم شیراز واقع شده و قدم زدن در آن احساس طراوت و تازگی را به وجودتان تزریق میکند. گلآراییهای زیبا، عطر خوش گیاهان، عظمت ساختمان تاریخی باغ و ظرافت طراحی و معماری آن همه و همه باغ ارم را به بهشتی زمینی تبدیل کرده که هرگز فضای آن را از یاد نخواهید برد.
3- مقبره خواجوی کرمانی
در دامنه کوه صبوی و ابتدای جاده شیراز به اصفهان، در تنگ الله اکبر آرامگاه خواجوی کرمانی، یکی از شاعران معروف دوران مغول، قرار دارد. این شاعر بزرگ در سال 679 هجری قمری در شهر کرمان متولد شد و پس از سفر به شهر و کشورهای مختلف، سرانجام به شیراز رفت و مدتی از عمرش را در آنجا سپری کرد. این ادیب پرآوازه در سال 752 ه.ق در همین شهر دار فانی را وداع گفت و سالها بعد روبهروی دروازه قرآن آرامگاهی برای او بنا گردید.
4- حافظیه (آرامگاه حافظ)
حافظیه از محبوبترین جاهای دیدنی شیراز در شمال شهر و در جنوب دروازه قرآن است. این مکان، آرامگاه ابدی شاعر و عارف معروف ایرانی حافظ شیرازی ملقب به لسانالغیب است. بنای کنونی مقبره حافظ در دوران پهلوی با حمایت آموزش و پرورش و شخصی به نام علی اصغر حکمت با طرح پیشنهادی معمار فرانسوی «آندره گدار»، ساخته شده است. حافظیه دو بخش شمالی و جنوبی دارد که آرامگاه حافظ با هشت ستون در قسمت شمالی آن قرار گرفته است. این جاذبه دیدنی حس و حال نابی دارد و از همان لحظه ورود به آن، فضای شاعرانهاش را احساس خواهید کرد.
5- سعدیه (آرامگاه سعدی)
از دیگر مکان های دیدنی شیراز در بلوار بوستان و نزدیکی باغ دلگشا، آرامگاه استاد سخن، سعدی شیرازی است. طرح مقبره این شاعر خوش قریحه ایرانی توسط محسن فروغی پیشنهاد شده و بنای فیروزهای رنگ آن با کاشیکاریهای هنرمندانه و سنگهای مرمر، آرامش خاصی به شما میدهد. ساختمان آرامگاه سعدی از دو ایوان متقاطع تشکیل شده که با چند پله از روبهروی بنا میتوانید به داخل مقبره بروید.
6- باغ جهان نما
باغ جهان نما یکی از جاهای دیدنی شیراز در ضلع شرقی خیابان حافظ و بالاتر از میدان حافظیه است. این باغ زیبا با درختان سرسبز احاطه شده و ساختمانی قدیمی و مجلل با ساختاری خاص در میان آن قرار گرفته است. باغ جهان نما پر از گلهای رنگارنگ مانند داوودی، رز، بنفشه و… است که به زیبایی هرچه تمامتر در کنار هم قرار گرفتهاند. اگرچه قدمت این باغ به قرن هشتم برمیگردد، اما عمارت کلاه فرنگی هشت ضلعی آن به دستور کریم خان زند بنا شده است.
7- باغ نارنجستان قوام
باغهای شیراز به یکی دو مورد محدود نمیشود و در این شهر تا سر بگردانید، باغهای خوش آب و رنگ را در جای جای شهر خواهید دید. نارنجستان قوام از دیگر جاهای دیدنی شیراز در خیابان لطفعلی خان زند است. این باغ یادگاری از دوران قاجار به شمار میرود که از ساختمانهای خوشساخت آن گرفته تا فضای باصفایش، توجه شما را جلب خوهد کرد. در این باغ چند ساختمان در ضلعهای شمالی، جنوبی و شرقی دیده میشود که هر یک مزین به گچکاری، معرقکاری، منبتکاری، آینهکاری و… هستند و زیبایی خاصی دارند.
8- باغ عفیف آباد
از دیگر باغهای شیراز، باغ عفیف آباد در بلوار مصلینژاد، خیابان قوامالدین شیرازی است. برای ورود به این باغ شما باید ابتدا از در چوبی آن و دالانی زیبا عبور کنید تا به باغ برسید. در این باغ عمارتی دو طبقه قرار گرفته که معماری آن تلفیقی از سبکهای معماری هخامنشی، ساسانی و قاجار است. این عمارت ستونهای بزرگی دارد و در مقابل آن حوضی مستطیلی جا خوش کرده است. اطراف بنا مزین به گلهای جورواجور در رنگهای مختلف است که با نظم مشخصی در کنار هم کاشته شدهاند.
9- گهواره دید
گهواره دید از دیگر جاهای دیدنی شیراز در قله کوه شرقی دروازه قرآن است. طراحی و ساخت این بنا به سبک معماری دوره ساسانی انجام شده و دارای 4 درگاه و یک گنبد سه و نیم متری است. در گذشته از این چهار طاق برای اطلاعرسانی و انتقال پیامهای مهم به وسیله دود یا تابش نور، استفاده میشد. برای رسیدن به گهواره دید باید از پارک کوهپایه عبور کرد که در ادامه آن را بیشتر معرفی میکنیم.
10- پارک کوهپایه
در دامنه کوه، یکی از معروفترین پارکهای شیراز قرار گرفته که با نام کوهپایه شناخته میشود. اطراف این پارک با غرفههای نارنجی رنگ احاطه شده و به همین دلیل به نام پارک نارنجیپوش نیز معروف است. در بخش مرکزی پارک، فوارهای زیبا و موزیکال خودنمایی میکند که با اوج و فرود آب نوایی زیبا ایجاد کرده و گوشتان را نوازش میدهد. از امکانات پارک کوهپایه میتوان به سینما سه بعدی، استخر توپ، قطار کودکان، وسایل ورزشی و… اشاره کرد.
11- ارگ کریم خان
ارگ کریم خان از معروفترین مکان های گردشگری شیراز است که کریم خان آن را در سال 1180 بنا نهاد. این بنا در گذشته مقر فرمانروایی وکیل الرعایا بود که پس از فتح شیراز دستور تخریب آن توسط آغا محمد خان قاجار صادر شد؛ البته خوشبختانه بنای ارگ تخریب نشد، اما در دورههای بعدی تغییراتی بنا به سلیقه شخصی افراد در آن ایجاد شد. این بنا در دوره پهلوی به زندان شهربانی تغییر کاربری داد و در این دوران آسیب فراوانی دید. ارگ کریم خان در سال 1350 در اختیار اداره فرهنگ و هنر قرار گرفت و اکنون نیز زیر نظر میراث فرهنگی قرار دارد. اگر به این ارگ زیبا رفتید، فالوده شیرازی معروف پشت ارگ را فراموش نکنید.
12- موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی شیراز
موزه تاریخ طبیعی یکی از موزههای معروف شهر است که تأسیس آن به سال 1353 بازمیگردد. این موزه به همت صدرالدین شریفی حسینی، از استادان گل و گیاه در شیراز، آغاز به کار کرد و با همکاری دانشگاه شیراز کاملتر شد. موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی شامل بخش جانورشناسی، گیاهشناسی، زمینشناسی، موزه صنعت برق و موزه تکنولوژی میشود و اشیای جالبی در آن نگهداری میشود.
13- حمام وکیل
مجموعه وکیل نامی آشنا برای افرادی است که به قصد گردش و تماشای بافت قدیمی شیراز به این شهر سفر میکنند. حمام وکیل یکی از زیباترین مکان های دیدنی شیراز است که به دستور کریم خان زند ساخته شد و نقش و نگارهای هنرمندانه آن هوش از سر آدم میبرد. حمام وکیل در سال 1187 بنا شده و پس از آن در دورههای بعدی نیز مورد بازسازی قرار گرفته است. این بنای تاریخی امروزه به موزه تبدیل شده و در آن مجسمههایی نمادین قرار گرفتهاند که به سبک دوران زندیه لباس پوشیدهاند.
14- بازار وکیل
مگر میشود به شیراز رفت و به بازار وکیل سری نزد؟ بازار وکیل از قدیمیترین بازارهای شیراز است که ساخت آن به فرمان کریم خان در سال 1137 آغاز شد و تا سال 1156 تکمیل و توسعه آن به طول انجامید. حتی اگر قصد خرید ندارید، حتما سری به بازار وکیل بزنید و از فضای گرم و پر جنب و جوش آن لذت ببرید .در این بازار سنتی انواع و اقسام کالاها به فروش میرسد و حجرههای مختلفی به چشم میخورد.
15- آب انبار وکیل
از دیگر بناهای تاریخی شیراز، آب انبار وکیل است که برای تأمین آب مصرفی مردم در فصلهای مختلف به دستور کریم خان زند بنا شده است. طرح کلی این آب انبار با الهام از معماری صفویه ساخته شده و مخزنی بزرگ در آن قرار دارد که از طریق راهپله سنگی میتوان به آن رسید. همچنین چند بادگیر آجری زیبا نیز در این بنا برای خنک نگه داشتن آب تعبیه شده است. آب انبار وکیل امروزه به عنوان عمیقترین موزه گالری کشور شناخته میشود.
16- مسجد وکیل
از دیگر مکان های تاریخی شیراز، مسجد وکیل است که در ضلع غربی بازار وکیل قرار دارد. این بنای باشکوه به گفته پیشینیان با نظارت مستقیم کریم خان بنا شده و پر از شگفتی و زیبایی است. مسجد وکیل نماد حکومت دوران زندیه است که دارای دو شبستان جنوبی و شرقی، طاقهای غربی و شرقی، دو ایوان و حیاطی کوچک است. از خاصترین بخشهای این مسجد، شبستان جنوبی با 48 ستون زیبا و سنگی است.
17- سرای مشیر
سرای مشیر یکی از بازارهای قدیمی شیراز است که در دوره قاجار بنا شده است. این بازار در مجاورت خروجی بازار وکیل قرار دارد و همین نزدیکی سبب شباهتهایی بین آنها شده است. بازار سرای مشیر از ضلع جنوبی توسط دالانی کوتاه و سنگفرش شده به اردوبازار وصل میشود. این بازار دارای طاقهای ضربی با تزئینات کاشیکاری مختصر است که سردری مرتفع و دیدنی دارد. بر سردر ورودی سرای مشیر بانی ساخت و تاریخ ساخت بنا و چگونگی وقف آن حک شده است.
18- شاهچراغ
یکی از مکان های مذهبی شیراز که بسیاری از مسافران برای نیایش به آنجا میروند و در فضای روحانی آن به مناجات میپردازند، حرم شاهچراغ است. این حرم آرامگاه احمد ابن موسی، برادر امام هشتم و پسر ارشد امام موسی کاظم است که به عنوان سومین حرم معروف در کشور شناخته میشود. شاهچراغ در خیابان لطفعلی خان زند، خیابان احمدی قرار گرفته و معماری جالب و حیاطی با صفا دارد که میتوانید در آن با خدای خود درد و دل کنید.
19- مسجد نصیرالملک
بیشک یکی از زیباترین جاهای دیدنی شیراز، مسجد نصیرالملک است که با معماری زیبای خود و پنجرههای رنگیاش دلتان را خواهد برد. این مسجد منحصر به فرد هر ساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به سوی خود میکشد و چشمهای مشتاق فراوانی را به خود خیره میکند. جالبترین بخش مسجد نصیرالملک را میتوان بخش شبستان آن دانست که مزین به شیشههای رنگی، مقرنسکاریهای ظریف و کاشیهای خوش نقش و نگار است. این بنا متعلق به دوران قاجار است و زمانی که نور به شیشههای آن میتابد، انعکاس نور تصاویری بینظیری ایجاد میکند که احتمالا عکسهای آن را دیدهاید. نصیرالملک در جنوب خیابان لطفعلی خان نرسیده به بلوار زینبیه قرار دارد.
20- خانه زینت الملک
یکی از خانههای اعیانی شیراز که در منطقه 8 شهر و خیابان لطفعلی خان زند واقع شده، خانه زینت الملک است. این خانه سالها محل زندگی زینت الملک قوامی دختر حبیبالله خان، زنی مهربان و خونگرم بوده که همواره درِ خانهاش به روی نیازمندان باز بود و سفرههای نذری در آن به پا بود. خانه زینت الملک پس از فوت او به مالکیت عبدالله خان قوامی رسید و پس از آن نیز به موزه تبدیل شد. معماری خانه جزئیات بینظیری دارد که دیدن آنها شما را سر ذوق میآورد.
21- مسجد جامع عتیق
شیراز چندین مسجد تاریخی دارد که مسجد عتیق کهنترین آنها است. این مسجد که با نامهای مسجد جمعه یا آدینه نیز شناخته میشود در ضلع شرقی حرم شاهچراغ بنا شده است. ساخت این بنای تاریخی به دوران حکومت عمرولیث صفاری (دومین فرمانروای صفاریان) بین سالهای 265 تا 287 هجری قمری برمیگردد. مسجد عتیق در سالهای حیات خود بارها مرمت شده و هنوز پس از سالها بر جای خود استوار است.
22- عمارت شاپوری
یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز، عمارت شاپوری است که در دوره پهلوی اول ساخته شده و معماری آن تلفیقی از سبک ایرانی و اروپایی است. این عمارت طرح و معماری خاصی دارد و در آن به جزئیات، توجه ویژهای شده است. عمارت شاپوری در خیابان انوری، تقاطع اهلی قرار دارد و در گذشته به تاجر معروف، عبدالصاحب شاپوری تعلق داشت. این خانه مدتی محل زندگی خانواده شاپوری بود، اما بعدها به امان خدا رها شد. تا این که در سال 1378 این عمارت مجلل توسط سازمان میراث فرهنگی شیراز خریداری شد و در فهرست میراث فرهنگی قرار گرفت.
23- رصدخانه ابوریحان بیرونی
رصدخانه ابوریحان بیرونی یکی از جالبترین مکان های دیدنی فارس، وابسته به دانشگاه شیراز است که در سال 1355 ساخته شد. این رصدخانه پس از مراغه در صدر رصدخانههای معروف ایران قرار دارد و نقش برجستهای در زمینه رصدهای نجومی ایفا میکند. این بنا به پیشنهاد یوسف ثبوتی ساخته شد و عملیات ساخت آن توسط فرانسیس گاینن در سال 1352 آغاز و در سال 1355 تمام شد. رصدخانه ابوریحان بیرونی در بلوار دانشجو، مجتمع ارم دانشگاه شیراز قرار دارد.
24- مسجد نو شیراز
در اطراف حرم شاهچراغ، یکی دیگر از مسجدهای قدیمی شهر شیراز جا خوش کرده است. مسجد نو شیراز، بنایی تاریخی متعلق به دوره اتابکان است که لقب بزرگترین مسجد ایران به آن تعلق دارد. مسجد نو دارای صحنی بزرگ و چندین رواق و حوض است و سراسر حیاط آن با درختان بلند قامت چنار احاطه شده است. اگر دوست دارید در مکانی تاریخی با معماری قدیمی کمی خلوت کنید و به دعا و عبادت بپردازید، مسجد نو را از یاد نبرید. حضور در این مسجد مانند سفر به دوران گذشته است و حال و هوای خاصی دارد.
25- مسجد مشیر
مسجد مشیر از زیباترین مساجد شیراز در خیابان قاآنی و محله ارامنه است که دستور ساخت آن را وزیر وقت فارس، ابوالحسن خان مشیرالملک صادر کرده است. مسجد مشیر در دوران قاجار بنا شده و دارای کاشیکاریهای زیبا و تزئینات معرق است. از نکات جالب درباره این مسجد، قرار داشتن قدیمیترین ساعت شیراز بر طاق غربی بنا است. اگرچه صدای آن دیگر چندان به گوش نمیرسد، اما بد نیست بدانید که این ساعت در انگلستان ساخته شده و به اصرار ابوالحسن خان اعداد آن فارسی نگاشته شدهاند.
26- موزه هفت تنان
در ورودی شهر شیراز و پس از عبور از دروازه قرآن، در بلوار هفت تنان، باغی زیبا را خواهید دید که قدمت آن به پیش از دوران زندیه برمیگردد. این باغ به دلیل 7 مقبرهای که در آن وجود دارد، هفت تنان نامیده میشود و عمارت درون آن در زمان زندیه ساخته شده است. باغ موزه هفت تنان در گذشته به عنوان خانقاه استفاده میشد و امروزه نیز موزهای در آن برپا شده که به موزه سنگ و کاشی معروف است. وجود درختان کهن و حوضی نسبتا بزرگ در ابتدای ورودی باغ، زیبایی این مکان را دو چندان کرده است.
27- خانه سعادت
از دیگر خانههای تاریخی شیراز در محله قدیمی سنگ سیاه که در زمان قاجار بنا شده، خانه سعادت است. این خانه متعلق به سید علی اکبر سعادت از تجار شناخته شده شیرازی است که معماری سنتی ایرانی در ساخت آن به کار رفته و تزئینات هنرمندانه در جای جای آن دیده میشود. خانه سعادت در سال 1382 در فهرست آثار ملی ثبت شده و بخشهایی از آن مورد مرمت قرار گرفته است.
28- موزه موسیقی (خانه منطقی نژاد) شیراز
شیراز نامش با گل و بلبل و شعر و شاعری و آواز و موسیقی گره خورده است؛ بنابراین عجیب نیست اگر موزهای به نام موسیقی در این شهر وجود داشته باشد. موزه موسیقی در واقع خانهای تاریخی در نزدیکی میدان شاهچراغ است که در زمان قاجار ساخته شده است. این موزه بخشهای گوناگونی دارد و موسیقی ملل، استودیوی موسیقی، معرفی موسیقیدانان، سازهای ایرانی و… در بخشهای مختلف خانه تاریخی منطقی نژاد دیده میشود.
29- آرامگاه شاه شجاع
یکی دیگر از جاهای دیدنی کمتر شناخته شده شیراز، آرامگاه شاه شجاع در نزدیکی موزه هفت تنان است. این آرامگاه متعلق به یکی از پادشاهان آل مظفر است که به خلق نیکو و استعداد ادبیاش مشهور بوده است. جلال الدین شاه شجاع مشهورترین فرد خاندان آل مظفر بود که در سال 733 هجری قمری در یزد به دنیا آمد. او خطی زیبا داشت و از ذوق هنری سرشار بود و رابطه خوبی با شعرا داشت. این پادشاه محبوب در سن 53 سالگی دار فانی را وداع گفت و وصیت کرد تا او را در پای کوه چهل مقام به خاک بسپارند.
30- آرامگاه شیخ روزبهان
آرامگاه شیخ روزبهان از جاهای دیدنی شیراز در محله درب شیخ و انتهای خیابان لطفعلی خان زند است. شیخ روزبهان از عارفان بزرگ ایرانی است که در سال 322 هجری قمری در فسا چشم به جهان گشود. او در طول عمرش تمایلات عرفانی داشت و حدود 7 سال از زندگی خود را در کوه بموی شیراز به عبادت و ریاضت پرداخت. شیخ روزبهان برای مدت زیادی در مسجد عتیق به خطابه و ارشاد مردم میپرداخت. بنای آرامگاه او حدود 800 سال قدمت دارد و مکان آن روزگاری خانقاه شیخ روزبهان بوده است.
31- موزه رادیو شیراز
در طبقه دوم باغ دلگشا، یکی از جذابترین موزههای شیراز وجود دارد. موزه رادیو مکانی است که در آن حدود 100 رادیوی قدیمی متعلق به دوره ناصرالدین شاه قرار گرفته که هر کدام ساخت کشورهای مختلف هستند. اگر از دیدن اشیای قدیمی لذت میبرید و دوست دارید کلکسیونی از رادیوهای قدیمی را مشاهده کنید، یادتان باشد سری به موزه رادیو بزنید.
32- مدرسه خان شیراز
مدرسه خان یکی از مدارس قدیمی شیراز است که ساخت آن به زمان سلطنت شاه عباس صفوی میرسد. این مدرسه در محله اسحاق بیگ، خیابان لطفعلی خان زند، پس از سه راهی احمدی قرار دارد. مدرسه خان به دستور حاکم فارس، الله وردی خان ساخته شده و مکانی بود که ملاصدرا زمانی در آن تدریس میکرد. این مدرسه در زمان خود 100 حجره برای طلاب داشت و در آن علوم مختلف مانند حکمت، هندسه، فقه، زمینشناسی و… تدریس میشد.
33- آرامگاه علی بن حمزه
از دیگر مکان های دیدنی شیراز، آرامگاه علی بن حمزه در خیابان عمادی است. این آرامگاه متعلق به «شاه میر علی بن حمزه بن موسی کاظم» یکی از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است. آرامگاه علی بن حمزه در زمان دیلمیان به دست امیر عضدالدوله پایهگذاری و قسمتهایی از آن در دوره تیموریان و بعدها در دوره پهلوی بازسازی شد. این آرامگاه ضریح باشکوهی دارد که با قلمزنی و خاتمکاری تزئین شده و نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند.
34- آرامگاه بابا کوهی
آرامگاه بابا کوهی از جاذبههای گردشگری شیراز در دامنه کوه صبوی و نزدیکی دروازه قرآن است که از هر کجای شهر میتوان آن را دید. بابا کوهی که نام اصلی او شیخ ابوعبدالله بن عبیدالله بوده، یکی از شاعران و علمای قدیمی ایران است. او در سال 337 هجری شمسی چشم به جهان گشود و در سال 442 از دنیا رفت. بابا کوهی در طول عمر خود با علمایی همچون خواجه عبدالله انصاری و شیخ ابوسعید ابوالخیر ملاقات داشت و از محضر آنها کسب فیض کرده است. قدمت آرامگاه بابا کوهی به دوره آل بویه برمیگردد و برای رسیدن به آن باید حدود 2 کیلومتر در مسیری شیبدار کوهنوردی کرد.
35- موزه فروغ الملک
یکی از جاذبه های تاریخی شیراز در محله سنگ سیاه و در دل بافت قدیمی شهر، خانه فروغ الملک است. این خانه قدیمی در سال 1310 توسط فروغ الملک قوامی، داماد قوام بزرگ، ساخته شده که ابتدا کاربری مسکونی داشته و سپس از سال 1327 تا اواسط دهه 50 بهعنوان دبستان فروغ الملک استفاده میشده است. خانه فروغ الملک در حال حاضر به موزه هنر مشکین فام تغییر کاربری داده که آثار سه نسل از خانواده مشکین و سایر هنرمندان در آن به نمایش گذاشته شده است.
36- موزه پارس شیراز
موزه پارس یکی دیگر از مکان های گردشگری شیراز در میان باغ نظر است که به عنوان قدیمیترین موزه استان فارس شناخته میشود. در این موزه آثار باارزشی نگهداری میشود و هنر نقاشانی همچون آقا صادق، صدرالدین شایسته، میر منصور و… در آن به چشم میخورد. موزه پارس در خیابان زند و حوالی ارگ کریم خان قرار دارد.
37- خانه صابر شیراز
از دیگر مکان های دیدنی شیراز، باغ صابر در محله سرباغ، بنبست کدخدا است. این خانه روبهروی شاهچراغ قرار دارد و بنای آن یادگاری از دوران زندیه و قاجار به حساب میآید. خانه صابر یکی از ساختمانهای اعیانی دوران خود محسوب میشد و زیبایی خیرهکننده آن توجه بسیاری را به خود معطوف میساخت. این خانه متعلق به حسن علی صابر سنگری، از تجار بزرگ ایرانی بوده که امروزه به موزه هنر تغییر کاربری داده است.
38- عمارت دیوانخانه قوام ملکی
عمارت دیوانخانه قوام ملکی یکی از جاذبه های تاریخی شیراز در نزدیکی ارگ کریم خان است. این عمارت در دوره قاجار ساخته شده و شامل تالاری بزرگ با دو ستون چوبی در ورودی است. البته در گذشته به جای دو ستون چوبی، دو ستون سنگی در این عمارت وجود داشت که آغا محمد خان قاجار آنها را به تهران منتقل کرد. عمارت دیوانخانه قوام ملکی معماری جالبی دارد و در سال 1354 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
39- آرامگاه بی بی دختران
آرامگاه بی بی دختران بقعهای دو طبقه است که به دستور یکی از زنان سلاطین دوره زندیه بنا شده است. این بقعه آرامگاه بی بی خدیجه (ام عبدالله) از نوادگان امام سجاد (ع) است که در گذشته دختران برای باز شدن بخت خود به او متوسل میشدند. به همین دلیل نیز این بقعه با نام بی بی دختران شناخته میشود. بد نیست بدانید که بنای کنونی بقعه متعلق به دوران ایلخانی است و بنای اولیه آن بر اثر ناملایمتیهای روزگار تخریب شده است.
جاهای دیدنی اطراف شیراز
با این که شهر شیراز پر از جاذبههای گردشگری تاریخی و تماشایی است؛ اما در اطراف آن نیز مکانهای دیدنی متنوع و متعددی قرار دارد که اگر وقت داشتید، پیشنهاد میکنیم حتماً از آنها دیدن کنید. برخی از جاهای دیدنی اطراف شیراز را در ادامه برایتان آوردهایم.
1- تخت جمشید
زمانی که صحبت از مکان های دیدنی شیراز به سخن میآید، اولین جایی که به ذهن میرسد، بنای با عظمت تخت جمشید است. اگرچه این جاذبه تاریخی در 60 کیلومتری شمال شرقی شیراز قرار دارد، اما همواره نامش با این شهر گره خورده است. تخت جمشید یا پرسپولیس در گذشته محل قدرت هخامنشیان بوده و از گذشته تا به امروز روزهای تلخ و شیرین بسیاری را به خود دیده است. آثار به جا مانده از کاخهای این بنای تاریخی، نشان دهنده عظمت و قدرت شاهان ایرانی و شکوه تاریخ ایران است.
2- پاسارگاد
از دیگر جاهای دیدنی اطراف شیراز، پاسارگاد یا همان مقبره کوروش است. این آرامگاه با شهر شیراز حدود 125 کیلومتر فاصله دارد که برای رسیدن به آن باید ابتدا وارد مسیر مرودشت شوید و سپس به سعادت شهر حرکت کنید. از این شهر نیز به صفاشهر بروید و وارد جاده پاسارگاد شوید. آرامگاه پاسارگاد از سنگهای آهکی سفید رنگ به شکل پلکانی و مکعبی تشکیل شده است و در کنار آن سازههای دیگری همچون کاخ دروازه، آرامگاه کمبوجیه، کاخ بارعام و… نیز قرار دارد.
3- نقش رستم
نقش رستم مجموعهای تاریخی در 15 کیلومتری شمال شرقی مرودشت و 68 کیلومتری شیراز است. این جاذبه گردشگری در 9 کیلومتری تخت جمشید قرار دارد و از دیگر شگفتیهای تاریخی به جا مانده در استان فارس است. در نقش رستم شما میتوانید ردپایی از دوران هخامنشیان، ایلامیان و ساسانیان را مشاهده کنید و از ماجراجویی در تاریخ غرق لذت شوید.
4- دریاچه مهارلو
مهارلو دریاچهای خوشرنگ و رویایی در اطراف شیراز است که فضایی خیالانگیز دارد. این دریاچه در انتهای جاده شیراز به سمت بندرعباس قرار گرفته و آب آن به جای آن که آبی باشد، به رنگ صورتی دیده میشود. از دیگر جذابیتهای دریاچه مهارلو ساحل نمکی آن و حضور پرندگان مهاجر همچون عقاب طلایی و فلامینگو است.
5- روستای قلات
قلات یکی از روستاهای باصفا و سرسبز شیراز است که آب و هوایی پاکیزه و مطبوع و درختانی خوش قد و قامت دارد. این روستای ییلاقی پر از جاذبههای طبیعی همچون آبشار، رودخانه و جنگل است و به گرمی از مهمانان خود استقبال میکند. وجود باغهای میوه و گیاهان دارویی از دیگر جذابیتهای این روستای بکر است. برای رسیدن به قلات باید از شیراز به سمت یاسوج حرکت کنید و سپس به سمت اردکان و جاده قلات وارد شوید.
6- دشت ارژن
دشت ارژن یکی از جاذبه های طبیعی اطراف شیراز است که در حد فاصل شیراز با کازرون قرار دارد. این دشت طبیعی در 65 کیلومتری غرب شیراز واقع شده و فضایی دنج و باصفا دارد. از جاذبههای دشت ارژن میتوان به درختان سرسبز، دریاچه ارژن، حضور پرندگان مهاجر و گونههای مختلف جانوری و آبشار چرونیز اشاره کرد.
7- نقش برجسته رجب
اگر رمز و رازهای تاریخی و باستانی شما را به وجد میآورد، بازدید از نقش رجب میتواند برایتان جالب باشد. نقش رجب در نزدیکی نقش رستم واقع شده و با مرودشت 13 کیلومتر و با شیراز 67 کیلومتر فاصله دارد. نقش رجب شامل حجاریهای شگفتانگیز در شکاف کوه است که چند داستان تاریخی را به زیبایی روایت میکند.
8- شهر باستانی استخر
در 70 کیلومتری شمال شرقی شیراز، شهری اسرارآمیز به نام استخر یا اصطخر قرار دارد که امروز تنها ویرانههایی از آن به جا مانده است. این شهر تاریخی به تخت جمشید نزدیک است و احتمال میرود محلی برای سکونت مردم عادی در جوار شاهان هخامنشی بوده باشد. استخر در زمان حمله اسکندر مقدونی و اعراب رو به ویرانی نهاد؛ با این حال گشت و گذار در میان بقایای آن ممکن است برایتان جالب باشد.
9- شهر باستانی گور
گور شهری باستانی است که اردشیر بابکان آن را بنا نهاده است. این شهر به شکل دایرهای ساخته شده و معماری خاصی دارد. بقایای شهر باستانی امروزه در 100 کیلومتری شهر شیراز و 4 کیلومتری غرب شهر فیروزآباد قرار گرفته است. از بناهای تاریخی این شهر میتوان به قلعه دختر، رصدخانه و آتشکده اردشیر بابکان اشاره کرد.
10- تنگ تیزاب
تنگ تیزاب از زیباترین جاذبه های طبیعی اطراف شیراز در نزدیکی شهر اردکان است که برای طبیعتگردی میتوانید حساب ویژهای روی آن باز کنید. تنگ تیزاب ترکیبی از صخرههایی غولپیکر است که رودی خروشان را در آغوش گرفتهاند و تصاویر بینظیری خلق کردهاند. در ضمن در این منطقه بخشی برای کمپ در نظر گرفته شده که امکانی به شما میدهد تا با خیال راحت در دل طبیعت استراحت و تفریح کنید.
از دیگر جاهای دیدنی اطراف شیراز میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- روستای دشتک
- آبشار مارگون
- دریاچه سد درودزن
- روستای دشتک
- دریاچه های هفت برم.
جاهای دیدنی شیراز؛ مراکز خرید
اگر قصد خرید سوغات شیراز را دارید و دلتان میخواهد در بازارهای این شهر جذاب گشتی بزنید، مراکز خرید متنوعی در این شهر وجود دارد. در این بخش نام چند مرکز خرید معروف شیراز را آوردهایم.
- شیراز مال
- مجتمع تجاری خلیج فارس
- بازار انقلاب شیراز
- بازار مسگرها
- مجتمع تجاری ستاره فارس
- مرکز خرید زیتون
- مرکز خرید آفتاب
- مجتمع تجاری هامون
- مرکز خرید حافظ
- مرکز خرید سلطانیه.
مکان های دیدنی شیراز در شب
شب شیراز پر از شور و حال است و از هر گوشه آن آواز شادی به گوش میرسد. به همین دلیل بازدید از برخی مکانها در شب لذت بیشتری دارد و حسابی شما را سرحال میکند. لیست برخی از جاهای دیدنی شیراز در شب را در زیر بخوانید، البته توجه داشته برخی از جاذبهها در ساعت خاصی تعطیل میشوند.
- حافظیه
- سعدیه
- بازارهای سنتی
- باغ دلگشا
- دروازه قرآن
- باغ ارم
- شاهچراغ
- مراکز خرید
- پارک لونا
مکان های دیدنی شیراز در روز
در روز شما دستتان باز است به هر جا که دلتان میخواهد بروید و در مکان های تفریحی شیراز به گردش بپردازید. برای نمونه برخی از جاهای دیدنی شیراز در روز عبارتند از:
- مسجد نصیر الملک
- شاهچراغ
- حافظیه
- سعدیه
- موزه پارس
- خانه های تاریخی شیراز
- باغ ارم
- باغ دلگشا
- باغ عفیف آباد و سایر باغهای شیراز
- تخت جمشید
- پاسارگاد
- روستای قلات
- دریاچه مهارلو.
مکان های دیدنی شیراز در بهار
بهار بهترین فصل برای سفر به شیراز است. در این فصل درختان نارنج شکوفه میدهند و عطر خوش بهار نارنج تمام کوچهها و خیابانها را پر میکند. همچنین باغهای شیراز رنگ و بوی تازهای به خود میگیرند و باطراوت و سرسبز میشوند. برخی از جاهای دیدنی شیراز در بهار که نباید از دست بدهید عبارتند از:
- باغ ارم، باغ دلگشا، باغ عفیف آباد و سایر باغ های زیبای شیراز
- حافظیه
- سعدیه
- مسجد نصیرالملک
- شاهچراغ
- نارنجستان قوام
- دروازه قرآن
- مجموعه وکیل
- موزه های شیراز.
مکان های دیدنی شیراز در تابستان
در تابستان هوای شیراز رو به گرمی میرود و اگر حساسیت زیادی به گرما داشته باشید بازدید از برخی مکانهای گردشگری ممکن است برایتان سخت باشد. این فصل بهترین زمان برای بازدید از تفرجگاهها و روستاهای اطراف شیراز است. برخی از جاهای دیدنی شیراز در تابستان عبارت است از:
- باغهای شیراز مانند باغ ارم، باغ دلگشا و…
- روستای قلات
- آبشار مارگون
- پارک کوهپایه
- دشت ارژن
- حافظیه
- سعدیه
- موزه های شیراز
- دروازه قرآن
- تنگ تیزاب.
مکان های دیدنی شیراز در پاییز
پاییز نیز زمان مناسبی برای سفر به شیراز است. در این فصل شیراز حال و هوای پاییزی خوبی پیدا میکند؛ پس فراموش نکنید در فصل پاییز به مکان های زیر سر بزنید.
- مجموعه وکیل
- ارگ کریم خان
- حافظیه
- سعدیه
- عمارت شاپوری
- تخت جمشید
- پاسارگاد
- نقش رستم
- نقش رجب
- دشت ارژن.
مکان های دیدنی شیراز در زمستان
شیراز در زمستان هم دیدنی و تماشایی است. در این فصل نیز شما میتوانید از بیشتر مکان های گردشگری شیراز بازدید کنید، مگر این که برف و باران شدیدی در راه باشد.
- شاهچراغ
- مسجد نصیرالملک
- دروازه قرآن
- پیست اسکی سپیدان
- حافظیه
- سعدیه
- عمارت شاپوری
- موزه های شیراز و…
شهر شیراز واقعا زیباست و جاذبه های گردشگری خیلی جالب و دیدنی دارد
شیراز شهریه که من همیشه بهش سفر میکنم و هربار بیش از قبل عاشقش میشم ممنون بابت معرفی خوبتون
شیراز را بخاطر منظره های خوبش و دوست و عزیزانی ک اونجا هستن دوست دارم کاش میشد نزدیک باشم بهش نه کیلومتر ها دور
بنده یک مسافر هستم که به شیراز اومدم مرسی از سایت خوبتون که بسیاری از جاهای دیدنی شیراز رو گذاشتین????
شیراز شهریه که دوستانم در انجا هستند منم دلم میخواهد به انجا سفر کنم دوست داشتم به شهر شیراز نزدیکتر بودم نه اینهمه دور ای کاش روزی بیاد که ما هم بتونیم شهر شیراز رو از نزدیک با این همه معماری های زیبا ببینیم
بسیار عالی و مفید واقعا شما بهترین هستید
شیراز یکی از شهرهای واقعا زیباست و جاذبه های گردشگری خیلی جالب و دیدنی ازجمله تخت جمشید و آرمگاه کوروش کبیر هست.
ممنون از مطالب جامع و مفیدتون. کاش قبل سفرم به شیراز مقاله شما رو پیدا میکردم، چون چنتا جارو که معرفی کردید از قلم انداختم.