اغلب ما با دیدن دریا احساس آزادی و آرامش می کنیم، شاید به همین دلیل باشد که تفریحات زیادی برای دریا اختراع کردیم تا بیشترین لذت را از دریاها ببریم.
شاید بارها اسم کشتی کروز را شنیده باشید ولی تا به حال عمیقا به این فکر نکرده باشید که اصلا کشتی کروز چیست ، یا به چه معنی است و یا برای چه کاری ساخته شده است ، همه می دانیم که به کشتی های تفریحی و مسافرتی که در دور دنیا می چرخند ، کشتی کروز می گویند .
ولی در این مقاله می خواهیم بیشتر درباره این کشتی های غول پیکر دوست داشتنی صحبت کنیم ، امروزه هواپیمای مسافربری لوکس، جت های شخصی سریع و کشتی های کروز بسیار بزرگ در بین مردم و به خصوص ثروتمندان بسیار طرفدار دارد ، جت شخصی یا هلی کوپتر را که هر کسی نمی تواند بخرد ولی هواپیماهای مدرن و کشتی های کروز را می توان در زندگی برای یک بار هم که شده امتحان کرد.
کشتی کروز چیست؟
به زبان ساده کروز کشتی های فوق لوکس و غول پیکری هستند که میزبان مسافران و گردشگران برای مدت معین در سطح آب های آزاد و یا اقیانوس ها میباشند.
این کشتی ها در مدت میزبانی خود قرار است با برنامه های تفریحی متنوع و امکانات بی نظیر خود تجربه زندگی روی آب را برای مسافران ایجاد کنند.
این کشتی ها در مدت معینی مسافران را بین چند مقصد گردشگری جابه جا می کنند و در این مدت با امکانات خود مانند رستوران های لوکس، هتل، استخر، مکانهای بازی، برنامه های تفریحی و کنسرت نوع جدیدی از هیجان را برای گردشگران به ارمغان میآورند.
ایده ساخت کشتی های کروز از کجا شروع شد؟
اگر بخواهیم به تاریخچه ساخت کشتی های کروز نگاهی بیاندازیم باید به دوران اوج سفرهای دریایی یعنی در قرن 18 و 19 اشاره کنیم.
همان طور که می دانید در گذشته بیشتر قدرت کشتی رانی دنیا در دست کشورهایی بود که در منطقه قدرت بیشتری داشتند. از جمله معروف ترین آنها در قارهی آسیا، شوروی سابق، چین، ایران و امپراتوری سیام در تایلند بودند و در اروپا کشورهای فرانسه، انگلیس و ایتالیا سرآمد کشتی سازی به شمار میآمدند.
در حدود سال های 1989 تا 1994 اوج سفر با کشتی های کروز به مقصد دریای کارائیب، اقیانوس آرام، جزایر باهاما و مدیترانه بود.
اگرچه با شروع قرن 20 و اختراع هواپیما از تعداد مسافران وسایل نقلیهی دریایی کاسته شد اما این فرصت بسیاری خوبی برای کشتی های کروز بود تا خود را از حمل و نقل دریایی صرف به یک جاذبه تبدیل کنند.
کشتی های تفریحی مهم ترین شکل مسافرت های آبی هستند که به تنهایی خودشان نقش یک جاذبه گردشگری را بازی می کنند.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید اولین کشتی کروز کی و کجا ساخته شد ، خوب اولین کشتی کروز در سال 1822 میلادی به وسیله شرکت ناوبری پنینسولار و اورینتال طراحی و ساخته شد ، این کشتی ها در بین انگلیس و شبه جزیره ایبری رفت و آمد می کردند .
لازم به ذکر است که از این کشتی های مسافربری در ابتدای کار خیلی استقبال نشد ، ولی کم کم و از سال 1837 میلادی این کشتی ها نظر مردم را به خود جلب کرد و در سال 1840 میلادی ، شرکت سازنده ، مسیرهای بیشتری را به برنامه سفری این کشتی ها اضافه کرد ، ، از نیمه دوم قرن نوزدهم ، کشتی های کروز شکل لوکس تری به خود گرفتند و بسیار بزرگ تر از قبل طراحی شدند و بدنه های آن ها نیز از فولاد ساخته می شد .
این کشتی های لوکس در بین افراد ثروتمند بسیار محبوب شد و با گذشت زمان قشر متوسط هم به سفر با این کشتی ها علاقه نشان دادند ، کشتی تایتانیک شاید معروف ترین کشتی کروزی است که تمام جهانیان آن را می شناسند .
یکی دیگر از کروزهای معروف ، کروز ویکتوریا لوئیز از شاهزاده های آلمان بوده است ، به مروز زمان کشتی های کروز بسیار پیشرفت کردند و امکانات آن ها بسیار زیاد و مدرن شده ، امروزه شاهد کشتی های کروزی هستیم که ده ها طبقه دارند و به مانند شهری در اقیانوس می خرامند.
آیا هتل های شناور همان کشتی های کروز هستند؟
مخترعان و سازندگان کشتی برای عقب نماندن از نوآوری در زمینه حمل و نقل از ماشین های تندرو تا هواپیما سعی کردند خلاقانه تر عمل کنند، یکی از ایده های جالب شرکت های کشتیرانی ساخت هتل های شناور بود.
اما باید بدانید هتل های شناور امکانات بسیار محدودتری دارند. در واقع آنچه کشتی های کروز را متمایز می کند مدت زمان پهلو گرفتن کشتی و تردد آنها بین چند مقصد گردشگری و سطح قیمتی آنهاست.
در این کشتی ها انواع تفریحات مانند کازینو، مرکز تناسب اندام، جکوزی، سینما، سالنهای غذاخوری و تئاترهایی شبیه به برادویی (Broadway) وجود دارد که یک مجموعه کامل از خدمات سفر را ارائه می دهند.
انواع کشتی های کروز
همان طور که هواپیماها و قطارها دارای انواع مختلفی از نظر نوع ارائه خدمات و هزینه هستند؛ کشتی های کروز نیز دارای انواع گوناگونی میباشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
1- اَدونچر کروز یا کروز ماجراجویانه | Adventure Cruises
2- کروز کلاسیک | Classic Cruises
3- کروز معاصر و مدرن | Contemporary Cruises
4- کروز خانواده | Family Cruises
5- کروز لوکس | Luxury Cruises
6- کروز فوق لوکس | Ultra-Luxury Cruises
معروف ترین کروزهای دنیا
در دنیا شرکت های بسیاری تلاش کردند تا وارد صنعت کشتی سازی و ساخت کشتی های کروز شوند اما چند شرکت محدود توانستند در این رقابت باقی بمانند که موارد زیر مهمترین آنها هستند:
• شرکت ام اس سی | MSC Cruises
• شرکت نروژی ان سی ال | Norwegian Cruise Line
• شرکت رویال کارائیب یا آر سی آی | RCI Royal Caribbean International
• شرکت وایکینگ اُوشن | Viking Ocean Cruises
امکانات کشتی های کروز
• استخر، سونا، جکوزی و امکانات حمام آفتاب
• سالن های بدنسازی و ورزشی
• زمین های بازی گلف، ماشین رانی، والیبال و سایر ورزش های توپی
• اجرای موسیقی زنده
• سالن های تئاتر و کنسرت
• رستوران های لوکس
• کلوبهای مخصوص کودکان و نوجوانان
• سالن های زیبایی
• پارک آبی و جت اسکی
• امکانات فرهنگی از قبیل کتابخانه، سالن های مطالعه مجهز به اینترنت
• مراکز خرید متنوع
سفر با کشتی کروز چگونه است ؟
در سفر با این نوع کشتی ها ، مسیر رفت و آمد و ایستگاه ها را مسافران انتخاب می کنند و با توجه به زمان و بودجه ای که هر مسافر دارد ، کشتی کروزی را رزور می نماید .
همچنین در این کشتی های کروز می توانید در اقامتگاه های لوکسی که در آن ها موجود است ، بمانید ، بیشترین کروزهایی که در دریاها در حال جابجایی مسافر می باشند ، کشتی های کروز اروپا هستند که بسیار در بین گردشگران محبوبیت دارند .
لازم به ذکر است که این کشتی های کروز به دور قاره اروپا می چرخند و در بعضی از بندرها پهلو می گیرند ، ایرانی ها هم که عشق سفر به اروپا دارند ، یکی از بهترین مسافرت های کشتی کروز اروپا سفر با کشتی کروز یونان است ، می تواند بهترین گزینه باشد.
کشتی کروز خلیج فارس
در سال های اخیر بحث کشتی کروز خلیج فارس داغ تر از گذشته شده است. در حال حاضر تور کروز خلیج فارس توسط یک شرکت ایتالیایی معروف به نام ام اس سی کروز (MSC CRUISE) و کشتی ایرانی سانی ارائه می شود.
کمپانی کشتی سازی ام اس سی در حال حاضر 12 کشتی کروز فوق مدرن دارد که بزرگ ترین آنها 18 طبقه است. تورهای ارائه شده توسط شرکت ام اس سی با کروز اسپلندیدا برگزار می شود.
کشتی کروز اسپلندیدا (MSC Splendida) که در خلیچ فارس فعالیت می کند بین ایران و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس در تردد است. عموما تور کشتی کروز خلیج فارس بین ایران، امارات، قطر، بحرین و عمان برگزار می شود.
کشتی کروز کیش یا کشتی سانی با ۱۷۶ متر طول و ۲۳ متر عرض به عنوان اولین اقیانوس پیمای ایرانی از سال 1396 تورهای کروز کیش را برگزار می کند.
کشتی کروز سانی مجموعا 7 طبقه دارد که 417 اتاق، 130 کابین، 2 سالن سینمای مجهز، کتابخانه، 3500 متر فضای رستوران، سالن همایش و تئاتر، اتاق بازی کودکان بخشی از آنها هستند. این کروز ظرفیت جابه جایی 200 خودرو را نیز دارد. تورهای کشتی کروز سانی کیش به مدت 4 تا 7 روزه به فروش میرسند.
هزینه های سفر با کشتی کروز
یکی از سوالاتی که برای گردشگرانی که قصد سفر با کروز را دارند ، هزینه های سفر با کشتی کروز است ، باید گفت که در تعیین قیمت کشتی کروز بسیاری از عوامل مانند مسیر ، فصل سفر و امکانات کشتی تاثیر دارند.
ولی برای مثال قیمت یک مسافرت اروپایی با کشتی کروز برای یک اتاق یک تخته ، با امانات معمولی ، 1800 یورو به علاوه هزنیه پرواز است ، قیمت ها بستگی به نوع و امکانات ارائه شده در سفر و همچنین نوع کشتی کروز هم دارد .
رستوران و غذاخوری در کشتی های کروز
یکی از مهم ترین قسمت های کشتی های کروز ، رستوران و کافه های این هتل های شناور است ، بدین ترتیب که هر کشتی با توجه به اندازه و ظرفیتی که دارد ، رستوران و غذاخوری هایی را در خود تعبیه دارد و وعده غذایی مسافران را تامین می کند .
یکی از نکات جالب این که در این سال ها ، شهرت کروزها به اندازه ای می باشد که بسیاری از معروف ترین رستوران های دنیا در این کشتی ها شعبه دارند و می توانید در دل اقیانوس غذایی از برندی معروف را میل کنید .
در بیشتر کروزها می توانید به سراغ رستوران های بوفه ای بروید ، در این صورت هر زمان که گرسنه شدید می توانید ، غذا میل کنید و همچنین در کافه های کشتی های کروز ، قهوه و نوشیدنی های الکلی و غیر الکلی بسیار خوبی سرو می شود که می توانید بروید و استفاده کنید .
امنیت در کشتی های کروز چگونه است؟
یکی از مباحث مهم درباره کشتی های کروز ، امنیت این کشتی های مسافربری لوکس از هر حیث می باشد ، این کشتی ها باید امنیت مسافران خود را تامین کنند و از آن جایی که بیشتر مسافران این کشتی ها ، افراد ثروتمند هستند و در جامعه نقش های مهمی دارند.
پس بنابراین باید در حفظ جان و مال آن ها بسیار دقت کرد ، یکی از مسئولیت های مهمی که مالکان و مدیران کشتی های کروز دارد.
همین موضوع است ، چرا که ثروتمندان ، پول و جواهرات زیادی را به همراه دارند و همین موضوع این مدیران را به چالش می کشد ، به همین دلیل برای حفظ بیشتر امنیت کروزها در اتاق های میهمانان ، گاو صندوق وجود دارد ، از ورود مسافران و خدمه ای که سلاح دارند ، جلوگیری می شود و در تمامی کشتی دوربین های مداربسته وجود دارد .
کاپیتان یک اسلحه اتوماتیک را همیشه حمل می کند ، وسایل مسافران با دستگاه های اشعه ایکس و یابنده مواد منفجره چک می گردد و مسافران در زمان ورود یا خروج کنترل می شوند .
از خروج انفرادی مسافران از کشتی بدون هماهنگی با خدمه جلوگیری می شود و کارت شناسایی مسافران کنترل می شود ، لازم به ذکر است که اگر فردی مجرم در کشتی های کروز دستگیر گردد ، کشتی در نزدیک ترین بندر پهلو می گیرد تا فرد مجرم را به مراجع قانونی آن ناحیه تحویل دهد.