قله درفک که از جاهای دیدنی رودبار است، بیشک از زیباترین کوهستانهای ایران و از زیستگاههای گیاهی و حیوانی مهم کشور است. قله درفک بام استان گیلان و آتشفشان خاموشی است که بین دو شهرستان رودبار و سیاهکل بر بالای منطقه دیلمان، عمارلو و خرگام قرار دارد.
روایت است که زلزله سال ۱۳۶۹ بخشهایی از این قله را در هم فرو ریخت وبعد از آن هر سال بر شدت فرسایش قله افزوده شده است؛ قلهای که اهالی معتقدند اسرار سالیان سال اقوام گیل و دیلمی را در خود نهفته دارد، رازهایی که هنوز در دل غارها و جنگلهای انبوه سر به مهر باقی ماندهاند.ارتفاع قله درفک ۲۷۰۰ متر است و از سمت جنوب به کوههای منجیل متصل و از مشرق و جنوب شرقی تا کوههای پیشکوه و رشته کوههای عظیم تخت سلیمان ادامه دارد و تا دره سه هزار تنکابن ادامه مییابد.
برای فتح این قله باید از کوهپایههای زیبا و جنگلی غرب گیلان عبور کردکه به قدری قشنگ هستند که هیچگاه خستگی راه را احساس نمیکنید.دشتهای وسیع استان گیلان باعث شده که از اکثر نقاط استان این قله دیده شود. درفک از شمال به دریای خزر محدود میشود و از غرب تا سپیدرود ادامه مییابد که تا خود را به البرز برساند.
در این فضا در زمستان به سبب انباشته شدن برف یخچالی طبیعی به وجود میآید که در فصلهای گرم سال یخ درون آن مورد استفاده دامدارانی است که در این محوطه دامهایشان را نگهداری میکنند.
از نقاط دیدنی این کوه باید به یخچال درفک (کاسه آتشفشان در قله آن) اشاره کرد. کاسه درفک به طول ۲ هزار متر و عرض هفتصد متر، بزگترین دهانه آتشفشان ایران است در این قسمت دامداران کلبه های ۱۰ الی ۱۵ کلبه سنگی ساخته اند که در فصول بهار و تابستان مورد استفاده آنها قرار می گیرد.
یک غار یخی به طول ۱۰۰ متر هم در این منطقه وجود دارد که آب شرب مردم منطقه را هم تأمین میکند. این غار روی قله قرار دارد و عشایر در داخل کاسه قله با سنگ خانه ساختهاند و از داخل این غار که بر اثر جمع شدن برف در زمستان تبدیل به یخچال میشود یخ بیرون میآورند و برای سیراب کردن احشام خود از آن استفاده میکنند.
البته اهالی میگویند این غار در تمام سال برف را در خود نگه میدارد و به همین دلیل منبع تأمین آب چوپانان منطقه است.
چادر زدن در جنگل درفک و سر کردن شب با صدای پارس سگها و گوسفندان و دیدار با چوپانهای مهربان محلی و روشن کردن آتشی کوچک گوشهای از زیباترین سفر زندگیتان میشود. مه غلیظ و ابرهایی که در ارتفاعات به زیر پایتان میرسند سفرتان را رؤیاییتر میکنند. جالب است بدانید که کوهنوردان زمان صعود به درفک با تابلویی چوبی مواجه میشوند که روی آن نوشته شده است: «اینجا محل عبور فرشتگان است، زمین را آلوده نکنید» و بعد روی تابلو جهت فلشی به سوی قله است.
وجه تسمیه قله درفک
نام قلهٔ درفک دارای روایتهای مختلفی است. روایتی از دال فَک (دٌلفَک) آمدهاست که در زبان تاتی، دال، نام پرندهای است از خانوادهٔ عقاب و فَک به معنی آشیان و آشیانه است؛ بنابراین دالفک، یعنی آشیانه عقاب. اما بر اساس روایت دیگری، نام درفک از قوم دربیک آمده که تیرهای از ساکنان حوالی دریای کاسپی بودهاند.
پوشش گیاهی منطقه درفک : پوشش گیاهی منطقه درفک بسیار است و در آن گیاه گزنه بسیار دیده می شود (این گیاه جهت درمان رماتیسم بسیار مفید است)
پوشش جانوری منطقه درفک : خرگوش، خرس، گوزن، شغال، گرگ، روباه و پلنگ گزارش شده است.
مسیر دسترسی
قلهٔ درفک در ارتفاع ۲۷۳۳ متری البرز غربی در کوههای گیلان قرار دارد. از چند مسیر میتوان به این قله صعود کرد.
مسیر ۱ (جبهه شرقی) – سیاهکل – دیلمان – شاه شهیدان – اربناب – قله درفک
مسیر ۲ (جبهه غربی) – مسیر غربی با توجه به روستای پای صعود به دو مسیر زیر تقسیم میشود.
رستمآباد، توتکابن، شیرکوه، لارنه، جیرونی، درفک
رستمآباد، توتکابن، راجعون، جیرونی، درفک
قابل توجه کوهنوردان، برای صعود به این قله زیبا مسیرهای متعددی را میتوان انتخاب کرد، اما بنا به گفتهها بهترین مسیر برای صعود مسیر شاهشهیدان از راه سیاهکل میباشد که هم نزدیک است و هم مناسب جهت کوهنوردی.
وقتی که از جاده دیلمان در سیاهکل مسیرتان را انتخاب کردید در انتهای جاده که مسیر خاکی میشود به روستای شاهشهیدان میرسید که این نقطه شروع کوهنوردیتان است.
راهتان در ادامه از میان مراتع و مزارع میگذرد که پس از طی حدودیک ساعت از مسیر به جنگل میرسید. در مسیر جنگلی هم اگر مناظر اطراف به علت قشنگی شما را به خود مشغول نکند و همینطوری که به تماشاي آنها میپردازید به راهتان هم ادامه دهید حدود یکساعت بعد به روستای وزنهبن میرسید.
از روستای زیبای وزنهبن تا قله هم دو مسیر وجود دارد که یک مسير از کنار درهای عمیق و شیبدار میگذرد و مسیر دیگر از پاکوب دامنه کوه به نوک قله میرسد که از هر دو مسیر به مدت سه ساعت تا قله زمان لازم است.