بازار قیصریه اصفهان از معروف ترین و مشهورترین بازرهای ایران

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

بازار قیصریه از جاذبه های اصفهان،جز بازارهای تاریخی و از معروف ترین و مشهورترین بازرهای ایران است که بخش های مختلفی را در برمی گیرد. همان طور که مطمئنا می دانید از سوغات اصفهان صنایع دستی جالب و دیدنی آن است که واقعا هر گردشگری در سفر خود به این شهر دیدنی باید از آن ها خریداری کند و قطعا از بهترین جاهای شهر اصفهان برای خریدن این صنایع دستی زیبا، همان بازار قیصریه اصفهان است.اگر چه از آن دوران زمان زیادی گذشته است اما هنوز هم اگر به این بازار بروید می توانید شکوه و جلال زیادی که در گذشته داشته است را حس کنید، جالب این که این بازار در دوران صفویه از مجلل ترین مرکزهای خرید بوده است و هنوز هم همان رونق را کم و بیش دارد. بازار قیصریه از سر در قیصریه شروع می شود و در ادامه به بازارهای دیگری مثل بازار چیت سازها و بعد بازار دارالشفا می رسد.

بازار قیصریه اصفهان از معروف ترین و مشهورترین بازرهای ایران

بازار سرپوشیده اصفهان چند کیلومتر طول دارد که هر بخش آن کالای ویژه ای تولید و فروخته می شود. بازار بزرگ اصفهان که بازار قیصریه بخشی از آن است، دارای درب های ورودی مختلفی بوده است. سردر بازار قیصریه که در شمال میدان امام واقع است، در فاصله سال های ۱۰۱۱ تا ۱۰۲۹ هجری قمری احداث گردیده، یکی از نفیس ترین نقاشی های مربوط به دوران صفویه را نشان می دهد.

سردر قیصریه در گذشته نه‌ چندان دور دارای سه طبقه و اکنون دارای دو طبقه ‌است. طبقه سوم آن که تخریب شده، نقاره ‌خانه را تشکیل می ‌داده ‌است که در آن با صدای موسیقی، اوقات روز را اعلام می ‌کرده ‌اند. نقاره زنی و نقاره کوبی از قدیم در ایران متداول بود البته نقاره زنی و نقاره کوبی فقط به منظور اعلام طلوع و غروب آفتاب نبود چرا که نواختن نقاره در میدان های جنگ برای آماده باش سربازان و تشجیع آنان به نبرد و به هنگام صلح و آرامش نیز در آئین های گوناگون و به مناسبت های مختلف متداول بود.

بازار قیصریه اصفهان از معروف ترین و مشهورترین بازرهای ایران

این سر در به بازار بزرگ اصفهان باز می‌شود و در گذشته راه اصلی بازار اصفهان بوده است.سقف داخلی سردر از کاشی‌هایی به رنگ آجری، گل بهی و سرمه‌ای بسیار خوشرنگ با طرح‌های اسلیمی به صورت مقرنس کار شده است که بسیار جلب توجه می‌کند.پس از سقف، به دیواره‌های این سردر می‌رسیم که دارای نقاشی‌های چشم نوازی است.دیوار روبه رو جنگ شاه عباس با ازبکان را نشان می‌دهد.دیواره سمت راست نشان دهنده اروپاییان در حال رقص و آواز و دیواره سمت چپ شکارگاهی را به تصویر کشیده است که با گذشت این همه سال و با وجود از بین رفتن قسمت‌هایی از این نقاشی‌ها هنوز زنده بودن رنگ‌ها و زیبایی خود را حفظ کرده است.در زمان حکومت قاجار و در روزگاری که مسعود میرزای ظل السلطان حاکم اصفهان بود در جبهه‌های سردر قیصریه تغییراتی صورت گرفت و یک حاشیه کاشیکاری در امتداد سه جانب سردر اضافه شده است.

بازار قیصریه اصفهان از معروف ترین و مشهورترین بازرهای ایران

جهانگردان خارجی ای که از شهر اصفهان دیدن کرده اند و بازار قیصریه اصفهان را دیده اند درباره ی آن گفته اند:

بازار قیصریه چشم انداز واقعا زیبایی دارد و در بخش هایی به صورت قرینه درست شده است که قرینه ی آن همان بازار عباسی است.

به سر در این بازار سر در قیصری می گویند و مطابق انتظار، اسم آن را از روی همان بازار برداشته شده است. به طور کلی قیصریه به راسته ای در بازار گفته می شود که در آن کالاهای سبک و گران قیمت به فروش می رسد. این کالاها توسط بازرگانان ثروتمند ساخته می شده است.

بازار قیصریه اصفهان از معروف ترین و مشهورترین بازرهای ایران

بازار قیصریه شهر اصفهان، نه تنها از بزرگ ترین و قدیمی ترین بازارهای این شهر است بلکه از زیباترین بازارهای قدیمی دنیا هم محسوب می شود. در وسط این بازار محوطه ی  بزرگ  گنبدی شکلی وجود دارد که گنبد زیبای آن مشهور است. در غرب بازار هم کاروانسرایی زیبا به چشم می خورد که دو طبقه دارد و در دو طبقه ی آن حدو د ۱۴۸ حجره وجود دارد. در شرق این بازار ضرابخانه ای به چشم می خورد که در حال حاضر به تجارت خانه تبدیل شده است و در آن اقلام مختلفی مثل انواع  اقسام پارچه ها، قلمکاری های اصفهانی و کالاهایی این چنینی به فروش می رسد.

وصف بازار قیصریه اصفهان را از زبان جهانگردان معروفی مثل شاردن شنیده ایم که دلیل نام گذاری این بازار را به قیصریه، شباهت آن به قیصریه در ترکیه ی امروزه می دانند. اما یکی از قدیمی ترین این توصیف ها برمی گردد به توصیفی که در کتاب رساله محاسن اصفهان آمده است.

بازار قیصریه اصفهان از معروف ترین و مشهورترین بازرهای ایران

از این بازار بزرگ و مجلل بازار‌های دیگری منشعب می‌شدند که برخی از آن‌ها هنوز هم فعال بوده و به مشاغل مختلف اختصاص دارند.

برخی از این بازار‌ها عبارت‌اند از:

ـ بازار عریان
ـ هارونیه
ـ نیم‌آورد گلشن
ـ مخلص
ـ سماورساز‌ها
ـ مقصودبیک

بازار قیصریه یا شاهی در دوره صفویه مرکز فروش پارچه‌های گرانبها بوده و شرکت‌های تجاری خارجی نیز در آن حجره‌هایی داشته اند. این بازار قسمت اصفهان جدید دوره صفویه را به شهر سلجوقی میدان کهنه آن روزگار (میدان قیام فعلی) متصل می‌کرده است.

دیدگاه خود را بنویسید