هفتکل شهری است در استان خوزستان که در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۰۶ خورشیدی با به نفت رسیدن چاه شمارهٔ یک در دشت طوف سفید، دومین شهر نفتی ایران لقب گرفت و نامش را هفتکل گذاشتند.این شهر از امنترین وآرامترین شهرهای ایران با مردمی بسیار خونگرم و مهمان نواز میباشد. مردم هفتکل به زبان لریبختیاری و قشقایی صحبت میکنند.
آب و هوای هفتکل گرم و نیمه مرطوب است که بیشینه دمای هوا در تابستان به ۴۸ درجه بالای صفر و کمینه دمای هوا در زمستان به ۲ درجه زیر صفر میرسد.
وجه تسمیه هفتکل
دشت طوف سفید صدها سال محل قشلاق بختیاریها بود و در زمان حکومت صمصامالسلطنه بختیاری، طایفهٔ لرکی از ایل قشقایی فارس در دشت طوف سفید ساکن شده و به کار دامپروری پرداختند اما همواره از دست اشرار آسایش نداشتند؛ در یکی از این دستبردها، اشرار تعدادی از احشام گله داران را به سرقت برده و باعث ترس زنان و کودکان شدند. سواران قشقایی به تعقیب سارقین پرداخته و هفت نفر از آنها را کشته و برای ایجاد ترس دیگر اشرار، بر بلندای تپهای، هفت سنگ نشانده (کل) به بلندای قد انسان برافراشتند و از آن به بعد آن تپه و نواحی اطراف آن را هفتاکل نام نهادند و به مرور زمان نام هفتاکل و هفت کل به جای طوف سفید به کار برده شد.
موقعیت جغرافیایی
از لحاظ جغرافیایی تقریباً در مرکز استان خوزستان قرار دارد. این شهر تا اهواز مرکز استان خوزستان ۹۰ کیلومتر، تا رامهرمز ۳۵ کیلومتر تا باغملک۳۹ کیلومتر تا مسجد سلیمان ۸۰ کیلومتر، تا ایذه ۸۵ کیلومتر و تا شوشتر نیز ۱۰۰ کیلومتر فاصله دارد. محور اهواز، هفتکل، باغملک، ایذه به شهر کرد، اصلیترین محور ارتباطی استان خوزستان به استانهای چهارمحال و بختیاری و اصفهان محسوب میشود.
رودها و منابع آبی
رود تنباکوکا در ۵ کیلومتری خاور هفتکل
رود شور باریک در ۵ کیلومتری شمال شهر هفتکل
رود آب شکر در ۶ کیلومتری جنوب خاوری مرکز هفتکل
آبشار زیبای ملارانی در نزدیکی روستای باستانی بن آسیاب و تهماندههای آسیابهای آبی قدیم و چشمه آب شیرین
تالاب برم شور در ۲۰ کیلومتری جاده هفتکل به باغملک
اقتصاد
این شهر هماکنون دومین شهر نفتی خاورمیانه محسوب میشودو از ۲۴ چاه نفت این منطقه سالیانه بالغ بر ده میلیون تن نفت استخراج میشود. بنا به گزارش نشریهٔ هفتگی هفت روز در هفتکل و نفت سفید، هفتکل و نفت سفید روزانه یکصد و شصت و هشت هزار بشکه نفت خام تولید و صادر میکردند.[۲۸]هفتکل به جز نفت و گاز، معادن سنگ، گچ و آهک نیز دارد. ورود صنعت نفت به شهر هفتکل باعث ایجاد مدرسه، فرودگاه، جاده، سیستم آب و فاضلاب، بهداشت و درمان، بیمارستان، خدمات رفاهی و اجتماعی در منطقه شد. هنگام ورود صنعت نفت به این شهر جامعه آن عشایری بود و نفت برای این که به بقای خود ادامه دهد بافت این جوامع را از عشایری به شهری تغییر داد و نیروهای تحصیل کرده از داخل و خارج کشور را جذب کرد.
شرکت سیمان خوزستان در کیلومتر جاده ۲۲ هفتکل قرار دارد که روزانه ۸٫۸۰۰ تن سیمان تولید میکند.
دو معدن مهر آباد و نمره یک دو منبع بزرگ تولید سنگ گچ در استان هستند، همچنین ۲۷ کوره آهکپزی در هفتکل فعال است.
صنعت قالیبافی در هفتکل رونق دارد. هفتکل یکی از مراکز عمدهٔ تولید گلیم در استان خوزستان است و محصولات آن به کشورهای خارجی صادر میگردد
نفت و گاز
نخستین چاه نفت هفتکل در سال ۱۳۰۶ حفر شد و میدان نفتی هفتکل، سالها بزرگترین تولیدکنندهٔ نفت ایران بود.که از ۱۵ حلقه چاه نفت حفاری شده تا سال ۱۹۶۴ میلادی، سالانه ۹٫۵ میلیون بشکه نفت، صادر میشد. این رقم در سال ۱۹۶۹ از ۱۱ حلقه چاه به ۱۱٫۳ میلیون بشکه و در سال ۱۹۷۰ از ۹ حلقه چاه به ۱۳٫۸ میلیون بشکه نفت افزایش یافت.هماکنون نیز روزانه حدود ۲۳ هزار بشکه نفت از میدان نفتی هفتکل تولید میشود. تازهترین مطالعات از بررسی عملکرد میدان نفت سفید نشان میدهد که از سال۱۳۲۴ (زمان آغاز بهرهبرداری از این میدان) تا پایان سال ۸۷، ۴۳۵ میلیون بشکه نفت و یک هزار و ۱۰۰ میلیارد فوت مکعب گاز گنبدی از این مخزن تولیدشدهاست.هماکنون نیز با ۱۶ حلقه چاه تولیدی، روزانه بهطور متوسط ۱۸ هزار بشکه نفت تولید میشود.
در سال ۱۳۱۳ خورشیدی نخستین حفاری به منبع عظیمی از گاز رسید که از نوع گاز مرغوب بود و روزانه ۱۶۰٫۰۰۰ متر مکعب گاز به مسجدسلیمان که در ۷۲ کیلومتری نفت سفید قرار دارد، توسط لولههای ۶٫۸ اینچی فرستاده میشد تا به سوخت توربینهای آن برسد.
جاهای دیدنی هفتکل
روستای شاه نشین
شاه نشین نام روستایی است که در ۲۰ کیلومتری شرق شهرستان هفتکل در استان خوزستان قرار دارد. شاهنشین یعنی «جای نشستن شاه» ولی در اصطلاح جغرافیایی به مکانی که از سه طرف در احاطه کوهها باشد شاهنشین میگویند و در کاخهای پادشاهان ایران نیز همواره اتاقی برای نشستهای خاص وجود داشت که جهت حفاظت بیشتر، ورود به آن، تنها از یک در امکانپذیر بود و به آن اتاق نیز شاه نشین میگفتند.
روستای شاهنشین از طرف شرق با کوه آسماری و روستاهای صحرای پیرموسی (آبلشکر و چشمه روغنی) و از سمت مغرب با روستاهایسرتیوک سفلی، سرتیوک علیا، جارو و دیمه درب و از سمت شمال نیز با بیدزرد و گل گیر همسایگی دیرینه دارد. با توجه به زمینهای حاصلخیز کشاورزی و مراتع وسیع و بکر، کار اصلی مردم ساکن در روستای شاهنشین کشاورزی است و هماکنون به صورت ثابت بیش از ده خانوار و به صورت فصلی نزدیک به دویست خانوار در این روستا ساکن هستند.
آبشار شورباریک
آبشار شور باریک در استان خوزستان است. بومیان منطقه این آبشار را به ملار آهنی می شناسند. این آبشار همیشه جاری است و تابع فصل خاصی نیست. این آبشار در 1 کیلومتری غرب روستایی به همین نام واقع شده. شورباریک نام روستایی در 5 کیلومتری شهرستان هفتکل در استان خوزستان است. آبشار این روستا با آبی شور، در کنار چشمه های آب شیرین قرار گرفته است. ملارانی ( ملار آهنی ) مهمترین جاذبه ی گردشگری روستای شورباریک است که میتوان گفتدر منطقه ی مکوند نشین مسیر بین هفتکل و مسجد سلیمان بی نظیر است . اهالی روستای شورباریک در طول سال به کرات از این محل برای آب تنی و شنا استفاده می کنند. آبشار حوضچه نسبتا بزرگی ایجاد کرده و از ارتفاع 4 متری به پایین میریزد. ارتفاع آبشار از سطح دریا 381 متر است. ارتفاعات این منطقه غنی از گچ و آهک است و جدای از نفتخیز بودن ، از این حیث در سطح استان معروف است. وجود پوشش گیاهی از جنس درختان نخل و نی به همراه آبگیری زیبا در کنار آبشار مناظر زیبایی ایجاد کرده است.
دسترسی به این آبشار از طریق جاده هفتکل به باغ ملک، جاده مسجد سلیمان، پس از امامزاده شهسوار، روستای سورباریک امکانپذیر است.