از دیگر جاذبه های گردشگری در چابهار که طرفداران بسیاری هم غارهابان مسیتی است که در ۵ کیلومتری شمال باختری روستای تیس در دامنه کوه شهبازبند قرار گرفته است.
وجه تسمیه:
به مجموع این 3 غار(دو غار طبیعی و یک غار مصنوعی)، بان مسیتی گفته میشود که این نامگذاری بیشتر به خاطر غار میانی میباشد؛ چرا که در زبان بلوچی بان به مرد صالح، خداپرست و تارک دنیا گفته میشود و مسیتی معبد و پرستشگاه خوانده میشود و این معبد در غار میانی بنا گردیده است.در نتیجه میتوان گفت بان مسیتی یعنی پرستشگاه و معبد مرد صالح و خداپرست.
این غارها ترکیبی از دو غار طبیعی و مصنوعی در کنار هم هستند.این غارها در ارتفاع 25 متر بالاتر از سطح زمین قرار دارند. غار اول که طبیعی است به صورت نیم دایره است و با تراشیدن دیواره کوه توسعه یافته است.درون این غار مقبره ای با دیوارهای گچی سفید رنگ قرار دارد. مکعبی از سنگ و گچ بر فراز مقبره ساخته شده که زیربنای یک گنبد کوچک است، بدنههای اطراف این مکعب را با گچ به رنگ سفید درآوردهاند. بر دیواره های مقبره خطوط و علاماتی ترسیم شده که به خط گجراتی و هندی شباهت زیادی دارد.در ورودی مقبره به موازات دهانه ورودی غار و رو به دره تیس واقع شده است.غار دوم، غاری دستکند است و تنها چند قدم از نخستین غار فاصله دارد، غاری با ارتفاع هشتاد سانتیمتر که احتمالا با چاههای زیرزمینی دفن مردگان و یا غار سوم مرتبط بوده و اکنون با مسدود شدن انتهای غار، این ارتباط قطع شده است. سومین غار در سمت چپ اولین غار و تنها در فاصله 50 سانتی متری از آن قرار گرفته و غاری دستکند و مصنوعی به شمار میآید.
همانطور که گفتیم، غارهای بان مسیتی در روستای تیس چابهار قرار گرفته است، روستایی که قدمت و پیشینهاش به 2500 سال پیش باز میگردد و حتی در زمان لشکرکشیهای اسکندر به ایران به آن تیز گفته میشد.این روستا همچنین از مهمترین بنادر بازرگانی دریای عمان بوده و حتی آثاری از زمانهای گذشته هنوز در آنجا وجود دارد.به جز غارهای سه گانه جاذبه های گردشگری بسیاری در این روستای تاریخی وجود دارد که از آن میان می توان به قلعه پرتغالی های تیس، قلعه پیروز گت و گورستان باستانی تیس اشاره کرد. مردم محلی این گورستان قدیمی را گورستان جن ها می دانند و در زبان بلوچی به آن «جن سنط» می گویند.
روستای تیس در مسیر ارتباطی چابهار-کنارک قرار گرفته و به همین دلیل به راحتی می توان با وسیله شخصی از بندر چابهار به این روستا سفر کرد.از صنایع دستی این روستا می توان به حصیر بافی و سوزن دوزی اشاره کرد که عمدتا توسط زنان این روستا تولید می شود. همچنین آبزیان تاکسیدرمی شده نیز توسط اهالی این روستا تولید می شود. توصیه می کنیم در سفر به این روستا حتما از این محصولات خریداری کنید و با خود سوغات بیاورید. برای صرف غذا نیز می توانید غذاهای دریایی مثل قلیه ماهی، پکوره و میگو پلو را امتحان کنید و از طعم خوشمزه آن ها لذت ببرید.