کوه نمک قم در ۲۰ کیلومتری جاده جعفریه به سمت قم قرار گرفته که از زیباترین جاذبه های طبیعی شهرجعفریه در استان قم می باشد و دریاچه کوچکی که اطراف آن را کوه ها و صخره ها فرا گرفته است زیبایی دوچندانی به منطقه بخشیده است ،این دریاچه در نیمه دوم سال به دلیل حجم بالای تبخیر آب تبدیل به لایه ای قطور از نمک شده و در این روزها قطر نمک بسته شده بر روی این دریاچه به ارتفاع نیم متر نیز می رسد.اشکال مختلف ، زیبا و منحصر به فردی در این کوه نمک به چشم می خورد که می تواند محلی برای جذب گردشگران و توریست باشد.
زمین شناسان و متخصصان، قدمت این گنبد نمکی را شصت میلیون سال تخمین زده اند. گنبد نمکی طغرود پیش از این دارای یک معدن نمک بود که نمک آن به دلیل غلظت کم، مصارف صنعتی و غیر خوراکی داشت ولی به دلیل برداشت های غیر اصولی و گاهی اوقات غیر قانونی از قسمت های مفید گنبد در ۱۰ سال گذشته، باعث تولید باطله های معدنی زیادی نظیر مارن قرمز، لایه های گچ و نمک مارن شده و ریزش این باطله ها، سبب تعطیلی معدن شد. چند سالی است که به پیشنهاد خود سازمان صنایع و معادن قم، طرح تغییر کاربری این معدن به جاذبه توریستی ارائه گردیده است.
لایه نمک در این گنبد، یکپارچه بوده و ضخامت آن از ۵ تا ۱۸ متر متغیر می باشد. علاوه بر این، در این گنبد، سنگ های بزرگ آندزیتی و گچی نیز مشاهده می شود.این گنبد نمکی که در منطقه گرمسیری قرار گرفته، به دلیل گرمای زیاد، آبهای حاصل از بارندگی های فصلی، تبخیر شده و نمک ها به شکل بلورهای تیغه ای و کنگره ای، مناظر زیبایی را پدید می آورند.
نمک های این گنبد دارای رنگ های متنوعی مثل سفید، قرمز، کرم قهوه ای، بنفش و ابری هستند که چشم هر بیننده ای را خیره می کنند.رنگ بندی های منطقه به گونه ای است که در اولین نگاه، سیاره سرخ رنگ مریخ در ذهن تداعی می شود. از این پتانسیل ها می توان در جهت شناخت سرزمین های مختلف از نظر زمین شناسی استفاده کرد.
دریاچه موجود در وسط این گنبد به گونه ای است که می توان داخل آن رفت، چرا که سطح آن به وسیله نمک سفت شده است.آب این دریاچه شور و بسیار زلال است.در میان دریاچه نقطه سیاه رنگی دیده می شود که یک گودال عمیق می باشد و بهتر است زیاد به آن نزدیک نشوید و نکته دیگر اینکه حتماً با کفش یا دمپایی وارد آب شوید تا احیاناً دچار بُریدگی کف پا توسط نمک های کف دریاچه نشوید. این آب خاصیت درمانی دارد لذا حتماً در این دریاچه آب تنی کنید تا آب شور با بدنتان تماس داشته باشد. آب آشامیدنی نیز با خود به همراه داشته باشید.
جاذبه های منطقه
کاروانسرای کوه نمک که مربوط به دوره سلجوقی است،در شهرستان قم، بخش جعفرآباد، کیلومتر ۱۵ جاده جعفریه واقع شده است. این اثر درتاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۷۷۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسیر دسترسی
قم، بطرف شهر جعفریه، پشت مجتمع صنعتی دام شهر، راه دسترسی دو کیلومتر قبل از دامشهر (اول جاده خاکی تابلوی کوچکی دیده می شود که به طرف سايت پروازی پالاگلايدر اشاره دارد. جاده خاکی و نسبتا خوب است و بعد از گذر از زمينهای نمکی کم کم به کوه يا گنبد نمکی نزديک می شوید با جاده ای پيچدار به سمت بالای کوه. بعد از اولين پيچ تند کوه ماشين را کنار جاده پارک کرده و به بالای تپه بروید که ناگهان با صحنه ای زيبا و مريخی مواجه خواهید شد.