یكی از جاذبه های گردشگری شهرستان سروآباد روستای ژیوار است. ژیوار در زبان کردی به معنی زندگی است. این روستا شبیه اسمش زیبا و زنده است مردم آن را هزار ماسوله هم می نامند.
پيشينه
استان کردستان وسعتی به اندازه ۲ درصد کل ایران دارد. این استان در منطقه ای کوهستانی و در میان دشت ها و دره ها واقع شده است. مردم روستای ژیوار بر این باورند که این منطقه زمانی شهری مهم و مرکزی بوده است. به جز معماری ویژه آن، چشمه های پرآب، مراسم پیرشالیار و تعداد سکنه آن نشان می دهد که در روزگاری دور (زمان ساسانیان) این شهر موقعیت خاص خود راه داشته است.
معاری منحصر به فرد
روستای ژیوار میان درهای قرار دارد كه باغ ها و جنگلهای سرسبز بلوط حاشیه آن را فراگرفته است و این موقعیت خاص باعث شده كه سال ها پیش ساخت پلكانی خانه ها را برایش انتخاب كنند، معماری روستای ژیوار مانند ماسوله پلكانی و ساختمان هایش سنتی است، یعنی حیاط خانه بالایی پشت بام خانه ای است كه در ارتفاع پایین تر قرار گرفته است. اما وسعت آن از ماسوله بیشتر است. خانه های آن از سنگ ساخته شده اند.
جذابیت های روستای ژیوار
بافت پلكانی، بناهای سنتی، تراكم باغهای انار، انگور و انجیر، وجود رودخانه سیروان، وجود دره دربند در وسط روستا، كوه مشهور و مرتفع كوسالان در شمال روستا، پوشاك و لباس محلی اهالی، مهمان نوازی مردم روستا، قرار گرفتن در دره و حصار كوههای دیدنی و جنگلهای سرسبز، استراحتگاه چشمه دیدنی و بسیار خنك مشهور به چه مه چشمهای كه تقریباً بیشتر باغهای روستا را آب می دهد، از جذابیتهای روستای ژیوار است.
یكی دیگر از مناطق دیدنی و جذاب روستای ژیوار چكن نام دارد، چكن شامل 2 بخش است كه در میان یك دره قرار دارد، چكن وارینه بخش ابتدای چكن است كه در كنار رودخانه سیروان قرار دارد كه دارای باغ های انار، انگور و انجیر است و از طریق آب رودخانه باغات را آبیاری می كنند و تعدادی از اهالی روستا در این منطقه زندگی می كنند و از طریق فروش محصولات باغی امرار معاش می كنند.
بخش دوم چكن مربوط به چكن سرینه (بالایی) است، كه یكی از محلات روستا است، این بخش نیز دارای باغات میوه است كه با آب كانی سر چمه آبیاری می شود.
در قسمت غربی روستای ژیوار كوه ملگا به رزی دامنه نیجله و باغهای درو قل ته ونی و ملگای سه رو ته موله ای قرار داردكه زیباترین مناظر روستای ژیوار در این قسمت است.
روستای ژیوار دارای هه وارهای معروفی نظیر هانی لار ، مرودل، خویسمله، سرنه هال و عوالان است در مسیر این هوارها مناظر طبیعی و زیبایی های بدون قابلیت توصیف وجود دارد كه مردم روستا به علت وابستگی به این مناظر همه روزهای تعطیلی را در كنار این مناظر سپری می كنند تا از زیبایی های هستی بهره مند شوند.
مردم در ایام عید شروع به كوچ كردن و مهاجرت به هوار مرودل و سرنه هال می كنند اما پس از گذشت 2 ماه به طرف هه وار هانی لار رفته و پنج ماه بعدی را در این هه وار به سر می برند، مردمی كه به هوار خویسمله كوچ می كنند 6 ماه تمام را در آنجا به سر می برند.
روستای ژیوار دارای هفت محله مشهور است كه شامل او لاوه، كراباد، نصار، سرحوض، چكن، ملكوه و بنگا است كه در بین این محلات اولاوه قدیمی ترین محله روستا است كه در دامنه شمالی روستا قرار دارد و خانه های آن به صورت پلكانی بر روی هم قرار گرفته اند، این محله در دامنه كوه دربند جای دارد.
پوشش های گیاهی
بلوط، ون،آلبالوی وحشی، تایله، بادام وحشی، گلابی، بید، شروی، كه كه وی، میله وی، انواع درختان كیكم، ارژن، انجیر، بلالوك، گل گاوزبان، شیرین بیان، شاتره، تشنه داری، پغازه، پونه، اربو، گل ختمی، گل بنفشه، رازیانه و گون پوشش گیاهی روستا را تشكیل می دهند.
آب و هوا
روستای ژیوار به علت قرار گرفتن در منطقه ای کوهستانی زمستان هایی سرد و سخت را پشت سر می گذارد. اغلب گردشگران ترجیح می دهند در بهار دل پذیر و فصل شکفتن طبیعت به آن سفر کنند ، برخی دیگر تابستان را انتخاب می کنند تا چند روزی به دور از گرمای شهرها سپری کنند. البته کوهنوردان زیادی پاییز و زمستان به این روستا و ارتفاعات اطراف آن می روند. این روستا در رتبه بندی میزان پاک بودن آب و هوای شهرها و روستاهای کشور رتبه سوم را کسب کرده است. احتمالا یکی از دلایل اصلی آن صعب العبور بودن منطقه و تردد دشوار خودروها است که موجب بکر ماندن ژیوار شده است.
باغ های ژیوار
باغ های وسیع انجیر، انگور و انار در این روستا قرار دارند. از اصلی ترین محصولات ژیوار انار است و اکثر مردم آن با فروش محصولات درخت هایشان به ویژه انار زندگی خود را می گذرانند.در میان روستا دره دربند واقع شده که قدیمی ترین محله به حساب می آید. لباس های رنگارنگ مردم محلی از دیگر جذابیت های آن است. لباس مردم این روستا کردی است که مانند سایر شهرهای ایران تا پیش از ورود پارچه های خارجی توسط خودشان تهیه می شد.
رودخانه سیروان
از زیبایی های طبیعی منطقه دره ها و رودهای بسیار آن است که هر کدام از یک کوه سرچشه می گیرند. از به هم پیوستن این رودها دو رودخانه ایجاد شده است که یکی از آن ها سیروان است. این رودخانه ی خروشان و زیبا از غرب روستا گذر می کند و مهم ترین رود منطقه است. همانند سایر رودخانه ها باعث آبادانی و ایجاد زندگی و طراوت در منطقه شده است. گل ها، درختان و گیاهان زیادی از این رود ایجاد شده است و آبزیان زیادی نیز درون رودخانه زندگی می کنند. می توانید زمانی را برای قدم زدن و پیاده روی در اطراف رودخانه اختصاص دهید اما به دلیل باریک بودن عرض آن قایقرانی در آن امکان پذیر نیست. این رود اورامانات را به دو بخش تقسیم کرده که برای سال ها تنها راه عبور از رودخانه پل دو آب در نزدیکی پاوه بود. سیروان در انتها وارد کردستان عراق می شود.
بهترین فصل سفر
از اردیبهشت تا اوایل خرداد وقت خوبیست که به کردستان سفر کنیم. بعد، هوا گرم میشود و گرما اذیت میکند. از اواسط شهریور تا پایان آبان، دوباره موسم سفر به این منطقه از راه میرسد.
جاذبههای نزدیک
اورامان تخت: ژیوار یکی از روستاهای اطراف اورامانتخت است. اورامان یا هورامان به هزار ماسوله معروف شده و خیلی دیدنیست. هم طبیعتش بکر و قشنگ است و هم مردم خونگرمی دارد. این روستا در نزدیکی مریوان واقع شده.
پارک آبیدر سنندج: در راه برگشت در سنندج میتوانیم به چند جای دیدنی در این شهر سر بزنیم. برای مثال پارک آبیدر که بین مردم شهر خیلی محبوب است، یک عالمه درخت و چشمه طبیعی دارد و همه شهر زیر پایمان است.
عمارت وکیل: به جز طبیعت قشنگ این منطقه، خانههای قدیمی زیادی در این شهر پیدا میکنیم، مثل عمارت وکیل که احتمالا دوره زندیه ساخته شده و در خیابان کشاورز قرار گرفته. این مجموعه خیلی زیباست و در کنار خانه کرد یا عمارت آصف وزیری، در خیابان شاپور(خیابان امام)، از جاهای پرطرفدار سنندج است.
راه ارتباطی روستای ژیوار
روستای ژیوار از نظر راههای ارتباطی دارای جاده شوشه ماشین رو است و هر گردشگری جهت بازديد و دیدن منظره ها طبيعي و معماري زیبای روستا میتواند به روستا سفر نماید. به دلیل مستقر شدن در فاصله بین شهرهای مریوان و پاوه وضعیت سفر به این روستا در این سالها آسانتر انجام می شود . یعنی در روزهایی که قابلیت تردد از جاده اورامان تخت ممکن نباشد با فکر راحت (استفاده از خودرو شاسی بلند) میتوان مسیر پاوه را انتخاب کرده و به شهر دسترسی پیدا کرد.