گامبیا با نام رسمی جمهوری گامبیا کشوری در غرب قاره آفریقا، یکی از کوچکترین کشورهای این قاره و پایتخت آن بانجول است. این کشور در سال ۱۹۶۵ استقلال پیدا کرد. این کشور از شمال، شرق و جنوب با سنگال همسایه است. در سمت غرب این کشور اقیانوس اطلس قرار دارد و تا سال ۱۹۶۵ مستعمره انگلیس بود. مردم گامبیا به اقوام گوناگونی تعلق دارند که بزرگترین آن قوم ماندینکا است که ۴۲ درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهد. ۹۰ درصد از مردم این کشور مسلمان هستند و آیینهای تصوف در میان آنها رواج زیادی دارد. گامبیا از ۶ بخش تشکیل شدهاست. از دیگر مراکز پرجمعیت گامبیا میتوان به شهرهای سرکوندا و بریکاما اشاره کرد.
جغرافیا
جمهوری گامبیا با ۱۱ هزار و ۲۹۵ کیلومتر مربع مساحت در ساحل غربی قاره آفریقا کوچکترین کشور این قاره است. گسترش این کشور در جهت طول جغرافیایی است و طول آن به ۳۲۰ کیلومتر میرسد. گامبیا همچون باریکهای در طول شرقی – غربی در داخل سنگال قرار دارد و از طریق باریکهای در غرب با اقیانوس اطلس هممرز است.
طول مرزهای گامبیا با جمهوری سنگال به ۷۴۰ کیلومتر و طول ساحل این کشور با اقیانوس اطلس به ۸۰ کیلومتر میرسد. حداقل ۱۸ درصد از خاک گامبیا قابل کشاورزی، ۹ درصد مراتع طبیعی و ۲۸ درصد جنگلی است.
رود گامبیا که ۱۱۲۷ کیلومتر طول دارد با آبرفتهای خود، نواحی حاصلخیزی برای این جمهوری بوجود آورده است. موقعیت استوایی و قرار گرفتن در مجاورت اقیانوس اطلس موجب گرم و مرطوب شدن آب و هوای گامبیا شدهاست.
مردم و فرهنگ
جمعیت این کشور یک میلیون و 688 هزار و 359 نفر است که میانگین سنی آنها 8/17 سال است. امید به زندگی برای زنان 46/56و برای مردان 68/52سال است.
حدود ۹۰ درصد مردم این کشور مسلمان سنی هستند. ضمن آنکه ۹ درصد از ساکنین این جمهوری پیرو مسیحی و مابقی روحباور میباشند. زبان رسمی مردم گامبیا انگلیسی است؛ ولی در اغلب محاورات روزمره از زبانهای مختلف بومی نظیر ولوف، فیولا و ماندینکا استفاده میشود.
اقتصاد در گامبیا
تولید ناخالص داخلی این کشور 338/1میلیارد دلار است و 400 هزار نفر نیروی کار آن را تشکیل میدهند که 75 درصد آنها در بخش کشاورزی مشغول به کارند. نرخ تورم در آن 5/3درصد است. محصولات صادراتی این کشور شامل بادامزمینی، ماهی، پنبه، خرما و کالاهای ترانزیتی است که به کشورهای هند (6/38 درصد)، انگلیس (9/15 درصد)، اندونزی (9/7درصد)، فرانسه (7 درصد) و ایتالیا (6/4درصد) صادر میشود. محصولات وارداتی این کشور شامل مواد غذایی، تولیدات کارخانهای، سوخت و ماشینآلات و تجهیزات است که از کشورهای چین (2/25 درصد)، سنگال (3/13درصد)، ساحل عاج (1/8 درصد)، برزیل (6/6 درصد)، هلند (5/4 درصد) و انگلیس (4 درصد) وارد میشود.
جاذبه های دیدنی گامبیا
موزه ملی گامبیا
در سال 1985، موزهای ملی در کشور گامبیا افتتاح شد. این موزه فرهنگی در شهر بانجول قرار دارد و اسناد و مدارک تاریخی مربوط به تاریخ گامبیا را در خود جای داده است. همچنین، با به تصویر کشیدن هویت و فرهنگ این کشور، عکسهایی از تاریخ 70 ساله گامبیا را به نمایش میگذارد. بحث در مورد راهاندازی یک موزه ملی در دهه 1960 آغاز شد و برای دو دهه پیش از افتتاح موزه، مورخان و باستان شناسان، مصنوعات (ابزارآلات و صنایعدستی) و اطلاعات در مورد تاریخ و فرهنگ گامبیا و غرب آفریقا را جمعآوری کردند.
موزه ملی گامبیا، دارای سه طبقه نمایشگاه است. طبقه اصلی تاریخ سیاسی و فرهنگی کشور، بنجول را نشان میدهد. در طبقه اول میتوانید، میراث موسیقی گامبیا را یاد بگیرید و ببینید، چه وسیلهای در سراسر کشور محبوب است و در طبقه دوم، با تاریخ باستانشناسی غرب آفریقا و گامبیا آشنا شوید. این موزه ارزش آموزشی خوبی دارد.
منابع طبیعی منطقه آبوکو
گامبیا دارای طبیعتی بکر و شگفتانگیز است و اگر اهل ماجراجویی هستید کوله پشتی خود را بردارید و از منابع طبیعی منطقه آبوکو دیدن کنید. امروزه حیات وحش منحصر به فرد این منطقه توجه گردشگران و طبیعت گردان اروپایی را به خود جلب کرده است که به صورت گروهی یا انفرادی برای مشاهده گیاهان و جانوران بومی گامبیا راهی این کشور میشوند.
قوس 22
معماری قوس 22 نیز که دروازه شهر بانجول است معماری خیرهکنندهای دارد که میتوانید عکسهای زیبایی از آن تهیه کنید.