کشور ازبکستان یکی از کشورهایی بود که در گذشته های دور زیرمجموعه ایران بوده و حال و هوای موجود در این کشور کاملا ایرانی می باشد. شهر باستانی سمرقند در کشور ازبکستان یکی از پرترافیک ترین شهرهای توریستی محسوب می شود که با سازه هایی باستانی انتخاب ایده آلی برای سفر شماست.
میدان ریگستان سمرقند یکی از باشکوه ترین جاذبه های گردشگری ازبکستان می باشد که ریشه ای کاملا ایرانی داشته و با توجه به قدمت بالای این منطقه ، در فهرست جهانی یونسکو به صورت رسمی ثبت شده است.
ریشه نام اشاره به رودخانهای دارد که در زمانی نه چندان دور از ساخت بنا، میخشکد و تنها ریگهای آن بجا میماند.
نام این مکان از سنگ ریزه گرفته شده است که نشان می دهد در آن قرنها این محل پر از سنگ بوده است ، به گفته مورخین بالغ بر صد و پنجاه سال در همین محل اعدام های گروهی انجام می شد و مردم به تماشای این کشتار گرد هم جمع می شدند ، همچنین مراسم های نظیر ایام نوروز و اعیاد باستانی ایرانیان همیشه در همین محل بپا می شدند و بومیان ازبکستان بسیار ین مکان را محترم می شمارند.
سه بنای مهم در میدان ریگستان
مدرسه الغبیگ
این مدرسه که رو به میدان است به دستور الغبیگ پسر شاهرخ ساخته شد. ساختار بنای چهارایوانی (۵۶ در ۸۱) با چهار مناره و رو به میدان است. دارای حیاتی چهارگوش ۳۰ مترمربعی است که در پیرامونش حجرههایی برای آموزش دینی طلبهها بودهاست. طاق مرکزی بنا ۳۵ متر است و احتمال میرود در گذشته گنبدهای دوجدارهای در کنار آن وجود داشته اما امروزه تنها سقفهای کوتاه گنبدی بازماندهاست.
مدرسه شیردار
نام شیردار اشاره به نشانهای شیر و خورشید دارد که در بخش پشتی پهلوی ورودی بهچشم میخورند. این بنا از مدرسه الغبیگ جدیدتر است و پیرامون سالهای ۹۹۷ تا ۱۰۲۷ خورشیدی به دستور زمامدار سمرقند، و به جای بنایی کهنتر در مکانی که خانقاه الغبیگ بوده، ساخته شدهاست. نمای بیرونی بنا از مدرسه الغبیگ الگوبرداری شدهاست.
مدرسه طلاکاری
نام آن به دلیل گنبد زرین آن است. این بنا در بین سالهای ۱۰۲۴ تا ۱۰۳۹ خورشیدی ساخته شدهاست.
در گوشههای ساختمان برجکهای کوچکی قرار دارد و با منارههای دو بنای نامبرده پیشین متفاوت است.
نمای بنا متقارن، بخش بیرونی کاشیکاری شده و ورودی آن جناغی است.
بهدلیل وجود مسجدی در بخش باختری این بنا٬اتاقهای گنبددار و نمازخانههایی که در دو بنای دیگر به چشم
میخورند در اینجا دیده نمیشوند.
از دیگر بناهای اطراف میدان ریگستان میتوان به گنبد تجاری چارسو و مقبره شیبانیان اشاره کرد. سمرقند که زمانی پارهای از تن ایران به شمار میرفت اکنون نیز داستانهایی از آفریدگاران خود یعنی ذهن خلاق ایرانی را در دل خود جای داده است، کاشیکاری، نقاشی روی گچ، رسمیبندی، مقرنس، ستونهای کاشیکاری، گنبد، منبت، حجاری، میناکاری و کتیبه در جای جای بناهای میدان ریگستان بازتابی است از روح ایرانی حاکم بر آن.