شهر بلداجی معروف به پایتخت گز ایران از جمله شهرهای پرآوازه کشور می باشد که در استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است. مردم این شهر به زبان ترکی تکلم می کنند. اين شهر در فاصله تقريبی ۳۵ کيلومتری جنوب غربی بروجن قرار دارد. شهر بلداجی در دشتی پهناور و سرسبز قرار گرفته که سابقا چمنزار و محل اردوی اکثر پادشاهان سلسله های مختلف بوده است.این دشت از شمال به کوه گینی (برآفتاب) و ارجنه و از جنوب به کوه تکمه داش و کلار محدود می باشد و از شرق و غرب ادامه پیدا میکند.دشت زیبای بلداجی با چشم اندازهای دلنواز آن خود یکی از تفرجگاههای شهر به حساب می آید که در کنار جاده بلداجی- اصفهان و بلداجی- خوزستان چشم رهگذران را به خود خیره میکند.
از محصولات کشاورزی معروف بلداجی میتوان به هندوانه٬ خربزه٬ خیار٬گوجه٬ سیب زمینی ٬ توت فرنگی٬ زعفران و…اشاره نمود.همچنین به دلیل وجود چشمه سارهای فراوان در دامنه کوهها٬ مجموعه باغات زیبایی ایجاد گردیده است که باغهای زنجیره ای معروف اند. از باغات کوه تکمه داش میتوان به باغ هفت چشمه٬ کت رمضان٬ الله قولی٬ تک درختی٬هال النقی و… و از باغات کوه گینی و ارجنه میتوان به باغ ارجنه٬ یان بولاغی، قلعه درگاه٬ قلعه سفید٬ باغ سیب٬ دره بید و قز درختی اشاره نمود که هر یک زیبایی خاص خود را دارند.
شهر بلداجی شهر زیارتیاستان به حساب می آید چراکه آستان مقدس امامزاده حمزه علی(ع) ٬ پرجاذبه ترین و به عبارتی پرجمعیت ترین امامزاده استان در این شهر قرار دارد. امامزاده حمزه علی بلداجی به عنوان شاخص ترین امام زاده استان مکانی زیارتی و تفرجگاهی می باشد و وجود جاذبه های بکر طبیعی از جمله مسیرهای کوهنوردی زیبا٬ آبشار٬ اوغار٬ اشکال زیبای سنگی از جمله شترهای سنگی و فسیلهای مشابه عدس و گندم(روزنداران)٬ چمنزار و رودخانه و بیشه زارها٬ چشم انداز زیبای دشت و ارتفاعات بلداجی و… همه و همه زیبایی فوق العاده ای را در یکجا ایجاد نموده است که در کمتر جایی از کشور چنین تنوع گردشگری دیده می شود. این مکان مقدس هرساله پذیرای جمعیت زیادی از زائران و گردشگران از جای جای کشور و خارج از کشور می باشد که تعدادی از آنها با برپایی چادر در چمنزار طبیعی صحنه ای ایجاد می نمایند که به شهر چادری معروف است.
تالاب زیبای چغاخور
تالاب بین المللی چغاخور ٬ وسیع ترین و زیباترین تالاب استان یکی از ده تالاب برتر پرنده نگری کشور،در جنوب غربی شهر بلداجی و امامزاده حمزه علی واقع گردیده است و یکی از نقاط بکر به حساب می آید.از تفرجگاههای اطراف تالاب میتوان به باغ خان آورگان با درختان گردوی پانصد ساله٬ تنگ سیاه سیبک٬ شیرکشته٬ چشمه آلوقره ٬ چشمه گلوگرد٬ قله زیبای کلار و…اشاره نمود. ماهی گیری در سواحل تالاب٬ پرواز پرندگان مهاجر ٬ قایقرانی در تالاب ٬ انعکاس زیبای کوه کلار در تالاب آئینه ای چغاخور٬ چرای گوسفندان در دامنه کوه کلار و گون زارهای آن و در چمنزار اطراف تالاب٬ سیاه چادرها و…همه و همه از زیبایی های گردشگری این منطقه می باشد. شهرک ویلایی متویی مربوط به پتروشیمی بندر امام خمینی ٬ شهرک ویلایی الماس و دیگر شهرکها و مهمانسراها در اطراف تالاب نوید رونق صنعت گردشگری در بخش بلداجی می باشد که سرمایه گذاران را به سمت این منطقه جلب نموده است.
امام زاده حمزه بن علی(ع) بلداجی
درفاصله۴ کیلومتری بلداجی و برفراز کوهی بارگاه متبرک امام زاده حمزه بن علی با فضایی ملکوتی قرار گرفته است که یکی از پررونق ترین جاذبه های مذهبی _تاریخی استان چهارمحال و بختیاری است.
بارگاه امام زاده حمزه بن علی باسابقه چندین قرن به خاطر کرامات، معنویت خاص وفضای جغرافیایی جذاب یکی ازاماکن متبرکه منحصربه فرد درسطح استان وکشور است بگونه ای که درتمامی فصول سال از جمله بهار وتابستان هر هفته میعادگاه خیل عظیم زائران و مشتاقانی است که از سراسر کشور دراین مکان مقدس گرد هم می آیند.
شهر چادری حمزه علی از دیگر جاذبه های زیبای این مکان است که در کمتر جایی از کشور چنین صحنه ای به وجود می آید.
برپایی تعداد زیاد چادر توسط مسافران در مرغزار طبیعی سبب شده است تا لقب شهر چادری را به آن بدهند.شهر چادری حمزه علی گاها جمعیتی در حدود پنج هزار نفر را شکل می دهد.
مجتمع فرهنگی تفریحی پارک بزیال( صفی آباد):
مجتمع فرهنگی تفریحی بزیال (صفی آباد ) بلداجی در غرب شهر بلداجی قرار گرفته است.این مکان سابقه سکونت داشته است که نام صفی آباد بر گرفته از همان سکونتگاه است که گروهی از فامیل صفیان بلداجی قبلا در آن اسکان داشتند.
نام بزیال نیز نامی ترکی به یادگار مانده از ترکهای ساکن در این مکان می باشد که به معنای یال خاکستری( تپه خاکستری) می باشد.
امروزه تپه های مشرف بر مکان قدیمی به صورت پارک با امکاناتی همچون سکوی نشیمن٬ حوض و فواره آب٬ آبنما٬ درختان سایه انداز زبان گنجشک٬ اقاقیا٬ نارون٬ افرا٬ شاه توت٬ سرو خمره ای و گلهای رز و چمن به همراه آب آشامیدنی و سرویس های بهداشتی و نمازخانه مکان مناسبی برای تفریح و تفرج گشته است.سمت غربی تپه سد بزیال وجود دارد که بر زیبایی های مکان افزوده است و گاها محل حضور پرندگان مهاجر می باشد.آب این سد از آب چغاخور و نزولات جوی تامین می گردد و از آبزیان تالاب چغاخور نیز در آن پیدا می شود که بعضی از اهالی اقدام به توراندازی جهت ماهیگیری می کنند.
باغهای تاریخی بلداجی:
باغ تاریخی هفت چشمه در جنوب شرقی شهر بلداجی مشرف به دامنه کوه تکمه داش قرار گرفته است.به دلیل کثرت چشمه ها در این مکان به هفت چشمه معروف شده است.چشمه های این مکان با فواصل اندک از هم قرار دارند و باغی زیبا را پدید آورده اند .از درختان این باغ زیبا میتوان به گردو٬بادام٬ زردآلو٬ آلو سبز٬ هلو٬ سیب٬ و درختان بید و کبوده در اطراف استخرهای زیبای هفت چشمه اشاره کنیم.در میان درختان سایه انداز تاکستانهای زیبا دیده می شود که زیبایی خاصی به باغ می دهند. همچنین در حاشیه قسمتهایی از باغ گلهای محمدی و دیگر گلهای زیبا کاشته شده است که در فصل گلدهی زیبایی باغ را دوچندان می نمایند.
از دیگر باغهای بلداجی که به حالت زنجیره ای در دامنه های کوه تکمه داش قرار دارند میتوان به باغ الله قولی٬ هال النقی٬ تک درختی و…اشاره نمود.
همچنین در دامنه کوه گینی( برآفتاب) بلداجی نیز باغهای زنجیره ای دره بید٬ قلعه سفید٬ قلعه درگاه٬ باغ سیب٬ باغ یان بولاغی٬ باغ ارجنه و…قرار گرفته اند که در دامنه های رو به آفتاب حال و هوایی گرمتر نسبت به باغهای کوه تکمه داش دارند .در دامنه های نزدیک این باغها گیاهان معطری همچون پتل٬ کنگر٬ شنگ و…وجود دارد که در اردیبهشت ماه جمعیت زیادی جهت برداشت آنها در جای جای تپه های مشرف به این کوه حضور پیدا می کنند.
تور پرنده نگری چغاخور
شهر بلداجی در بخش محیط زیستی و منابع طبیعی لقب سرزمین تالابها را به خود اختصاص داده است.چرا که از بین تالابهای نه گانه استان پنج تالاب چغاخور٬ چال تر٬چال خشک٬ علی آباد و سولیگان در محدوده بخش بلداجی قرار گرفته اند.این تالابها در دامنه کوه کلار و در امتداد یک خط قرار گرفته اند و به تالابهای زنجیره ای معروف اند.
لباس محلی بلداجی
لباس مردان بلداجی شال و قبا یا همان دوُن بوده است که در دوره حکومت رضا شاه و با قانون کشف حجاب در سال 1314 ش این لباس نیز به مانند سایر لباس های محلی در کشور جمع آوری گردید ولی مدتها بعد از این قانون گویا این لباس استفاده میشد.لباس زنان شامل آرخالق،شلوار قری(تنبان ترکی)،کلاه معروف به کلاقچه و روسری است.لباس بلداجی بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط محقق لباس های ایرانی خانم بتول پرنیانی جزء 32نوع لباس اصیل اصفهان معرفی شده است.
سوغات بلداجی
شهر بلداجی از جمله شهرهای پرآوازه کشور در تولید مواد غذایی سوغات می باشد به طوری که به دلیل تولید گز با کمیت و کیفیت بالا به پایتخت گز ایران شهرت یافته است. این شهر علاوه بر گز دارای سوغاتی های دیگر از جمله سوهان٬ پشمک٬ نقل مغزدار٬ شکر پنیرک٬ پولک و نبات٬ عسل طبیعی٬ نوقا و…می باشد به طوری که تعداد زیادی از گردشگران صرفا جهت خرید سوغات و دیدن شهر بلداجی به این شهر عزیمت می کنند و میتوان نوعی گردشگری با عنوان گردشگری سوغات معرفی نمود که در این شهر جریان دارد.
قناتهای بلداجی
شهر بلداجی دارای قنات هایی از دوران مختلف می باشد که قنات گبری( قنات زردشتی)٬ ماشالله قنات٬ قنات زنگنه و.. از جمله این قناتها هستند.
پایتخت گز؟
چهار محال بختیاری زبان ترکی
بلداجی نگین گردشگری استان چهارمحال و بختیاری با آوازه جهانی بخاطر گز بلداجی و پذیرای جمعیت میلیونی مسافر بخاطر جاذبه های فراوان توریستی ازجمله امامزاده حمزه علی و دریاچه ی چغاخور و منطقه زیبای چغاخور با محرومیت های فراوانی روبرو است که با ارتقا به شهرستان می تواند قطب گردشگری و کشاورزی کشور شود