تالاب سولوکلی از جاهای دیدنی گالیکش است که در شمال پارک مکی گلستان و از زیستگاههای اصلی ببر مازندران درگذشته بوده است. آب تالاب سولوکلی از چشمه تأمین میشود. چشمه تالاب سولوکلی در فصول پرآبی محیط آبی وسیعی را در پارک به وجود میآورد که ازنظر تنوع اکوسیستمی بسیار حائز اهمیت است.
چشمههای پارک ملی گلستان مهمترین منابع آبی پارک را تشکیل میدهند که در تمام سطح آن پراکندهاند اما جنوب غربی پارک از چشمههای بیشتری برخوردار است.حداکثر عمق این تالاب یک متر است و ۴ هکتار مساحت دارد و از نقاط بکر و بسیار زیبا در کشور است.
«سولوک» در زبان ترکمنی به معنای «زالو» است و «لی» به معنای «محل» است. بنابراین سولوکلی در لغت به معنای «زیستگاه زالو» است. بسیاری از مردم محلی و محققین معتقدند زالوی این تالاب مرغوبترین نوع زالو است و هرساله در فصل بهار به این تالاب رفته اقدام به جمعآوری زالو برای مصارف تب سنتی میکنند.
گونهای جدید از میگوی آب شیرین نیز در این تالاب زندگی میکند. طول عمر گونه 2 ماه است.
میگوی آب شیرین سولوکلی (Chirocephalus soulukliensis) یکگونه جدید از پریان میگوهاست. این میگو را کریستوفر راجرز و محمود صوفی از پارک ملی گلستان و تالاب سولوکلی در مقالهای علمی در مجله زوتاگزا (Zootaxa) گزارش کردهاند. اینگونه بهآسانی بهوسیله ضمیمه شاخک خود که تکلایهای یا تک شانهای است، از همجنسهای خود جدا میشود.
تنها عنکبوت آبزی دنیا نیز در این تالاب زیست میکند. درواقع، خاستگاه آن شمال اروپا است و آخرین حد پراکنش آن در ایران منحصراً تالاب سولوکلی است.
گفتنی است ازآنجاییکه این منطقه تحت حفاظت مدیریت پارک ملی گلستان است برای رفته به آنجا باید مجوز اخذ کرد و ورود به آنجا بدون مجوز غیرقانونی است.
برای رفتن به تالاب سولوکلی ابتدا به روستای تنگراه از توابع بخش لوه شهرستان گالیکش میرویم و پس از طی ۱۳ کیلومتر راه شوسه به روستای قوشه چشمه از توابع این بخش میرسیم. روستای قوشه چشمه یکی از سهراه دسترسی به تالاب سولوکلی است. از روستاهای سوار و زاو شهرستان کلاله نیز میتوان به سمت این تالاب رفت اما مسیر دسترسی از روستای قوشه چشمه هموارتر است.