یکی از جاذبه های کم نطیر شهرباینگان قرآنهای تاریخی هستند. این دو نسخه قرآن دست نویس در مسجد روستای دودان و یک نسخه دیگر نیز در مسجد روستای زردویی نگهداری می شوند.قرآن خطی روستای زردویی متعلق به سال ۸۹۰ هجری قمری است و باتوجه به شباهت در نوع رسم الخط، تذهیب و تزئینات قرآن ها، به نظر می رسد که قرآنهای دیگر نیز مربوط به یک مقطع تاریخی و دوران تیموری و اوایل دوران صفوی باشند.
با وجود این قرآنهای تاریخی برای بخش باینگان ظرفیتهای بسیار خوبی در زمینه جذب گردشگر مذهبی و فرهنگی وجود دارد.
در سال ۹۷ کار مرمت این قرآنها توسط سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری انجام شده است.
هادی شریفی مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان پاوه گفت:روستای زردویی دارای یک قرآن تاریخی است که هم اکنون در محل مسجد این روستا نگهداری میشود و اداره کل میراث فرهنگی استان در نظر دارد که مراحل ثبت ملی شدن این قرآن را انجام دهد.براساس بررسی های اولیه، این قرآن دستنویس دارای سه قسمت است که قسمت اول آن مربوط به دوران تیموریان، قسمت دوم آن مربوط به دوران صفویان و قسمت سوم آن توسط ملاعزیز در زمان رضاشاه پهلوی نوشته شده است. این قرآن تاریخی در صورت ثبت ملی شدن و معرفی میتواند به عنوان جاذبهای کم نظیر برای گردشگران در این روستا تلقی شود.
قرآنهای خطی توسط مردم نگهداری میشد
رئیس گروه امور موزهها و اموال منقول اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه درباره چگونگی شناسایی این نسخهها به خبرنگار ایبنا گفت: این نسخ جز اموال دولتی نبوده و به بخش خصوصی تعلق داشتند که توسط مردم نگهداری میشدند.
اکرم طهماسبی افزود: چند سال پیش که به روستای زردوئی مراجعه کردم، قرآنی تاریخی و با قدمت را یافتم که توسط مردم نگهداری میشد و از سوی دیگر ما هم نمیتوانستیم اموال بخش خصوصی را مرمت کنیم و اعتباری به آن تعلق نمیگرفت.
رئیس گروه امور موزهها و اموال منقول اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه گفت: با توجه به رویکرد اداره کل موزهها و اینکه میتوانستیم اعتباری از بخش خصوصی اخذ کنیم، اعتباری به مبلغ 26 میلیون تومان را جذب کردیم؛ اما این مبلغ با توجه به آسیب بالایی که متوجه این چهار نسخه شده بود، بسیار اندک بود چراکه این نسخهها دچار قارچ زدگی شده بودند، پارگی زیادی داشتند و بسیاری از صفحات آنها به صورت پودر درآمده و خشک شده بود.
طهماسبی افزود: پس از اخذ اعتبار یادشده (26 میلیون تومان)، نسخهها را برای مرمت به مناقصه گذاشتیم که فردی به نام رستمیان داوطلب شد تا این کار را انجام دهد. پس از حذف الحاقات اضافی، متوجه قدمت بالای آنها شدیم و با توجه به صفحات قرآن نسخه دخان، تاریخ کتابت آن را سال 890 هجری قمری، یعنی دوره صفویه برآورد کردیم.
وی همچنین گفت: سعی کردیم در این مرمت، اصالت قرآن حفظ شود؛ به عنوان مثال جلد چرمی قرآن زردوئی مجدداً بازسازی شد و علاوه بر 26 میلیون تومان، 20 میلیون تومان دیگر هم به ساخت دو ویترین برای حفظ آن قرآن اختصاص یافت.
رئیس گروه امور موزهها و اموال منقول اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه با بیان اینکه دو نسخه جدید قرآن در روستای دودان نیز شناسایی شده است، ادامه داد: مردم این منطقه پس از دیدن بازتاب خبری مرمت این نسخ، اعتمادشان جلب شد و امسال با اعتبار 20 میلیون تومان، این دو نسخه در روستای دودان نیز در دست مرمت قرار گرفت.
طهماسبی با بیان اینکه در گنجینه این اداره کل 300 نسخه خطی و تک سند خطی وجود دارد، اضافه کرد: بخشی از این گنجینه را در تکیه بیگلربیگی به نمایش گذاشتهایم و امیدواریم موزه خط و کتابت را به حد استاندارد رسانده و مابقی نسخ خطی را هم به نمایش بگذاریم.