جنگل های هیرکانی ثبت یونسکو

نویسنده:

حسین یوسفی

در تاریخ:

جنگل‌های مختلط کاسپینی هیرکانی (به انگلیسی: Caspian Hyrcanian mixed forests) یک زیست‌منطقه در زیست‌بوم جنگل‌های مختلطِ پهن‌برگِ حاشیهٔ جنوبی دریای خزر به مساحت ۵۵٬۰۰۰ کیلومتر مربع است که در حاشیهٔ جنوبی و جنوب غربی دریای خزر و در دو کشورِ ایران وجمهوری آذربایجان است. این جنگل از منطقه هیرکان جمهوری آذربایجان آغاز و تا استان گلستان در ایران امتداد دارد و در ایران مورد حفاظت مشترکسازمان محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی می‌باشد. این جنگل با قدمت ۴۰ میلیون سال یکی از ارزشمندترین جنگل‌های جهان به‌شمار می‌آید و از آن به عنوان موزه طبیعی یاد می‌شود.

واژه هیرکان شکل یونانی نام گرگان است.

جنگل های هیرکانی ثبت یونسکو

جنگل های هیرکانی برای ثبت جهانی آماده خواهند شد

با ارزش ترین منابع طبیعی ایران، جنگل های هیرکانی می باشند. در زبان عامیانه و رایج مردم این نوع جنگل به جنگل های شمال ایران معروف هستند که متراکم ترین ناحیه جنگلی کشور را تشکیل می دهند. عمر جنگل های هیرکانی ایران به دوره سوم زمین شناسی و در زمان زیستن دایناسور ها برمیگردد. این نوع جنگل در بخش جنوبی دریا خزر واقع شده است و از منطقه هیرکان در جمهوری آذربایجان آغاز و تا گرگان ادامه دارد.

جنگل های هیرکانی ثبت یونسکو

سهم ایران از جنگل های هیرکانی حدود 1 میلیون و 900 هزار هکتار است که به دلیل واقع شدن بخش اصلی آن در شمال کشور به جنگل های هیرکانی گیلان نیز معروف می باشد. این موضوع در حالی است که سهم کشور همسایه ما یعنی جمهوری آذربایجان فقط 20 هزار هکتار باشد. در حال حاضر علاوه بر وجود پوشش گیاهی مختلف و متنوع در این جنگل ها، بیش از 400 گونه جانوری در آن زندگی میکنند که 296 گونه آن پرنده، و 98 گونه آن پستاندار می باشد.

جنگل های هیرکانی ثبت یونسکو

در سال 1385 کشور جمهوری آذربایجان درخواستی جهت ثبت جهانی این جنگل ها به یونسکو ارسال کرد و به دلیل اینکه سهم این کشور از این جاذبه طبیعی بسیار محدود می باشد درخواست آن ها پذیرفته نشد.

طبق آمار رسمی منتشر شده در اواخر شهریور ماه و یا اوایل تیر ماه کارشناسان سازمان جهانی یونسکو به ایران سفر خواهد کرد و به بررسی شاخص های موجود در این جنگل ها برای ثبت جهانی آن خواهد پرداخت. با توجه به اینکه بخش عمده این جنگل ها در ایران واقع شده و اکثر شاخص های مورد نظر یونسکو را نیز دارا می باشد، این احتمال میرود که در آینده ای نزدیک شاهد ثبت جهانی جنگل های هیرکانی ایران باشیم.

جنگل های هیرکانی ثبت یونسکو

دیدگاه خود را بنویسید