پدیده طبیعی تشکوه رامهرمز

نویسنده:

فاطمه

در تاریخ:

تپه‌های تشکوه صدها شعله رنگی آتش را در خود جای داده‌اند و چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کنند. این پدیده طبیعی فوق‌العاده که نمونه‌هایی دیگر از آن را در گوشه‌های دیگر جهان می‌توان دید، در فهرست آثار طبیعی ایران به ثبت رسیده است.

تشکوه با آتش خاموشی‌ناپذیر خود، قرن‌ها است که می‌سوزد. این کوه که در منطقه زاگرس خوزستان قرار دارد، شب‌های زمستان گرمابخش محیط اطراف خود است. هنگام غروب و در دل سیاهی شب، شعله‌های رقصان تشکوه نگاه گردشگران را مجذوب خود می‌کنند. 

وجه تسمیه نام تشکوه

تشکوه رامهرمز

تش در زبان محلی به‌معنای آتش است و به‌دلیل همین شعله‌های کوچک و بزرگ آن را تشکوه نامیده‌اند. روشنی آتش این کوه در تاریکی شب جلوه زیبایی به منطقه می‌دهد.

چرا تشکوه می‌سوزد؟

به گفته‌ کارشناسان زمین‌شناسی دلیل شعله‌ور شدن تشکوه، گوگرد موجود در زمین و تصاعد گاز طبیعی از اعماق به سطح است. گازهای هیدروکربوری از لایه‌های مختلف زمین عبور و از هر درز و شکافی در سطح زمین به بیرون نشت می‌کنند و شعله‌ور می‌شوند؛ به‌طوری که هنگام شب، نور سوختن این گاز بیشتر دیده می‌شود. نکته جالب توجه این است که در مجاورت تشکوه به‌دلیل وجود گاز متصاعد شده در هوا نمی‌توان آتش دیگری روشن کرد.

کوه سوخته امیدیه؛ برادر تشکوه

کوه سوخته امیدیه

غیر از تشکوه در نزدیکی شهر صنعتی امیدیه و منطقه آغاجاری نیز کوهی وجود دارد که مردم محلی آن را کوه سوخته می‌نامند. از لابه‌لای خاک و سنگ‌های کوه سوخته زبانه‌های آتش بیرون می‌آید و دود سیاهی روانه آسمان می‌شود.

تیرگی این دود باعث می‌شود تا فضای اطراف چشمه‌های آتش این کوه نیز سیاه رنگ به نظر برسد. کوه سوخته کوچک‌تر از تشکوه است و رنگ سیاهش آن را از سلسله جبال اطراف مجزا کرده است. در قله کوه در اثر زمین لغزش یا رانش زمین شکاف عمیقی وجود دارد که دهانه اصلی خروج گاز بوده و آتش از درون آن شعله‌ور است.

کوه سوخته امیدیه به‌دلیل شکل و شمایل ظاهری و آثار و شواهد هیدروکربوری در سطح زمین یک اثر ژئوتوریسمی ارزشمند و گرانبهای زمین‌شناسی محسوب می‌شود که نه‌تنها برای زمین‌شناسان، بلکه برای همه علاقه‌مندان به طبیعت جذاب و دیدنی است.

نکات بازدید از تشکوه

نکات بازدید از تشکوه
  • در مسیر دسترسی به تشکوه، تابلوهای راهنمایی چندانی وجود ندارد. بنابراین توصیه می‌کنیم از افراد محلی کمک بگیرید.
  • سعی کنید زمان زیادی را در کنار تشکوه نگذرانید. ۱۵ دقیقه می‌تواند زمان مناسبی باشد؛ چراکه گازهای متصاعدشده در هوا موجب سردرد و تهوع می‌شوند.
  • بهترین زمان برای بازدید از تشکوه، فصول خنک سال است.
  • در سفر به نواحی مختلف ایران، به فرهنگ و باورهای مردم بومی احترام بگذارید.
  • طبیعت را قدر بدانید و از ریختن زباله (حتی موارد تجزیه‌پذیر و ته‌سیگار) و وارد آوردن هرگونه آسیب به آن جدا خودداری کنید.

تشکوه کجاست؟

تشکوه در امتداد روستای ماماتین، در جاده رامهرمز به‌سمت رود زرد قرار دارد و در مسیر خدیجه و ماماتین، بعد از روستای گنبد لران واقع شده است.

آدرس: استان خوزستان، شهرستان رامهرمز، ۳۵ کیلومتری جاده رامهرمز-ایذه، قبل از رود زرد، جاده رامهرمز-ابوالفارس، بعد از گنبد لران

دیدگاه خود را بنویسید