ترکیه را میتوان سرزمین مساجد با شکوه نامید. در عصر امپراطوری عثمانی پادشاهان برای نشان دادن قدرت خود و ماندگار شدن نامشان دستور ساخت مساجد را میدادند که بهترین نمونههای آن را میتوان در استانبول مشاهده کرد. بیش از 3000 مسجد در اندازههای مختلف در استانبول وجود دارند که قدمت بعضی از آنها چون ایاصوفیه به دوران امپراطوری بیزانس برمیگردد که در اصل کلیسا بودهاند و در دوران عثمانی آنها را به مسجد تبدیل کردند. مساجدی چون سلطان احمد(مسجد آبی) و سلیمانیه نیز یادگار دوران طلایی عثمانی هستند، هر کدام از این مساجد به نوبه خود با توجه به اهمیت تاریخی و معماری چشمنوازی که دارند ارزش رفتن و بازدید را دارند، اما با توجه به کمبود وقت، بازدید از همه مساجد امکانپذیر نیست، به همین دلیل ما در این مقاله یکی از باشکوهترین آنها یعنی مسجد رستم پاشا از جاذبه های استانبول، را معرفی خواهیم کرد.
چرا نام مسجد «رستم پاشا» است؟
این مسجد یادبودی از رستم پاشا وزیر اعظم امپراطوری عثمانی است. تنها دختر سلطان سلیمان که همسر خود را در سن 61 سالگی از دست داده بود، دستور داد تا مسجدی به نام همسر از دست رفتهاش بنا شود. رستم پاشا نقش پررنگی در تشکیلات عثمانی داشته و میتوان آن را هم ردیف جایگاه نخست وزیری در دوران امروزی قلمداد کرد. طراحی این بنا را معمار مشهوری به نام سینان انجام داده که در این دوران مسئولیت مرمت ایاصوفیه و طراحی حمام سنتی خرم سلطان را نیز بر عهده داشته است. هوش بالا و قدرت تخیل قوی سینان موجب خلق بنای حیرتانگیزی شده که هنوز هم بینندگان خود را مسحور میسازد.
بیش از هر چیزی مکان قرارگیری مسجد است که جلب توجه میکند، مسجد رستم پاشا بر فراز یک بازار قدیمی شلوغ بنا شده است. در دوران عثمانی همانند سایر امپراطوریها در ساخت بناها به معماری به کار رفته و دوام و پایداری آن توجه ویژه شده است و با توجه به نفوذ بالای رستم پاشا در دوران حیات خویش، خانواده وی بیشتر خواستار طراحی بنایی بودند که در طول روزگار از گزند حوادث طبیعی در امان بماند و بتواند سالیان متمادی یاد و خاطره رستم پاشا را زنده نگه دارد. معمار سینان نه تنها به خوبی از پس وظیفه محول شده برآمد بلکه مسجد زیبایی را ساخت که هنوز هم بازدیدکنندگانش را انگشت به دهان میگذارد.
معماری مسجد رستم پاشا
در نگاه اول، وقتی از بیرون این مسجد را می بینید ویژگی قابل توجهی را در آن پیدا نمی کنید به عبارتی دیگر، طراحی و دکوراسیون داخلی این مسجد است که آن را خاص و ویژه کرده است. دیوارها و ستون های مسجد رستم پاشا با طراحی های پیچیده سرامیک های ایزنیک زینت داده شده اند. بر روی این کاشی ها نقش گل هایی مثل میخک، رز، زنبق، مینا و لاله کشیده شده است.
گوهر پنهان استانبول
مجله معروف آمریکایی، مسجد رستم پاشا را یکی از زیباترین مساجد اروپا معرفی کرده است و بیشتر کسانی که از این مسجد بازدید می کنند آن را گوهر پنهان استانبول می دانند.
چگونه به مسجد رستم پاشا برویم؟
مسجد رستم پاشا در انتهای خیابان اوزون کارسی (لانگ مارکت) قرار دارد. این خیابان از قدیمی ترین خیابان های دوره بیزانس است و امروز در آن افراد زیادی را می بینید که در مغازه های سنتی درحال خرید هستند. مسجد رستم پاشا در قلب قسمت قدیمی شهر استانبول، در کنار بازار ادویه و مسجد جدید قرار دارد. اگر عکس های محله امینونو را نگاه کنید تصویری از این مسجد به عنوان نمادی از این محله را در آن ها می بینید. در صورتی که هتل شما در محله سلطان احمد باشد می توانید پیاده به این مسجد زیبا بروید و از شاهکار معمار سینان بازدید کنید.