بازار وکیل یکی از قشنگ‌ترین بازارهای سنتی ایران

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

بازار شیراز ۳۰۰ سال قدمت دارد و یادگار دوره زندیه است.اینجا جایی است که به نظر خیلی‌ها با سقف چهارسوقش که از چهارطرفش، چهار بازار منشعب می‌شود یکی از قشنگ‌ترین بازارهای ایران و از جاذبه های گردشگری شیراز است.

بازار وکیل یکی از قشنگ‌ترین بازارهای سنتی ایران

بازار شیراز دیدن دارد؛ شهری که در گذشته های دور یکی از مراکز مهم مبادلات کالا بین بازرگانان هندی و عربی با ایرانیان بوده است. نزدیکی به بنادر جنوبی و قرار گرفتن در مسیر کاروان هایی که از شرق به غرب یا از شمال به جنوب می رفتند، موجب رشد و رونق کسب و کار تجارت در این شهر شد. انتخاب این شهر به عنوان پایتخت در دوره زندیه، رونق این بازار را بیشتر از پیش کرد. روند این تجارت پر رونق تا امروز هم ادامه داشته است.

بازار وکیل به دستور کریم خان زند ساخته شد، این که چگونه ایده ساخت این بازار به ذهن او رسیده به سفر کریم خان به شهر لار برمی گردد، او در آنجا با دیدن بازار قیصریه لار تصمیم می گیرد که بازاری شبیه آن را در شیراز درست کند تا مغازه داران در محلی مشخص جمع شوند و کاسبی کنند. ساخت بازار در سال ۱۱۷۲ هجری قمری شروع و در سال ۱۱۹۳ به پایان رسید، بعد از پایان گرفتن کار ساخت این بازار، این محل به مرکز اقتصادی شیراز تبدیل شد.

بازار وکیل یکی از قشنگ‌ترین بازارهای سنتی ایران

معماری بازار وکیل

بازار از مصالح گچ، آهک و آجر ساخته شده و ستون های آن که از جنس سنگ تراشیده است باعث شده که این بازار از محکم ترین بناهای عصر زندیه باشد.معماری این بازار مثل بازار لار و بازارچه اصفهان است اما عرض بازار وکیل از دیگر بازارها بیشتر است.بازار، پنج درب بزرگ دارد که در چهار طرف آن قرار گرفته است.در گذشته، ارتفاع سقف چهارسوق بازار ۱۱ متر بود اما بعد از اینکه در کف آن خاک ریزی انجام شد ارتفاعش به ۱۰ متر رسید. قبلا در زیر سقف چهار سوق حوض مرمر وجود داشت اما الان این حوض از بین رفته است. در زیر سقف این بازار دریچه ها و روزنه هایی قرار دارد که نور و هوای کافی را به درون حجره های آن می رساند.

بازار وکیل یکی از قشنگ‌ترین بازارهای سنتی ایران

چه بخریم؟

خوردنی: در محدوده چهار سوق می توانید کلوچه، مسقطی های سنتی شیرازی و حلوای مسقطی لاری ها را بخرید. نان برنجی فسایی ها را که به «نان فسایی» معروف است، در شیرینی فروشی های این بخش بازار می توانید بخرید. از «نان یوخه» شیرازی هم غفلت نکنید.

دستبافت ها: اگر به خرید گبه یا همان فرش دستباف معروف عشایر علاقه دارید، به چهارسوق بازار بروید، البته قیمت گبه کمی گران است و اگر پول خرید گبه را ندارید، گلیم عشایر با نقش و نگارهایی که از طبیعت الهام گرفته شده، می تواند جایگزین خوبی باشد.

پارچه: از بازار وکیل می توانید پارچه های رنگارنگ عشایر فارس را هم بخرید. از سمت چهارسوق که به سمت سرای مشیر بروید، سمت راست شما بازاری وجود دارد که به بازار و راسته «شمشیرگرها» معروف است. پارچه و خیاط هم کنار هم هستند. خانم های خیاط ماهری در اینجا هستند که اگر بخواهید از این پارچه ها یک لباس زیبای عشایری برای تان می دوزند.

خاتم و منبت: در حمام وکیل غرفه ای وجود دارد که می توانید بخشی از صنایع دستی شیراز مثل خاتم و منبت را از آنجا تهیه کنید. قلم زنی شیرازی هم از دیگر صنایع دستی معروف شیراز است.

بازار وکیل یکی از قشنگ‌ترین بازارهای سنتی ایران

عرقیجات و گیاهان کوهی: گلبرگ بهارنارنج از سوغاتی هایی است که بهترینش را در شیراز پیدا می کنید. خلال نارنج شیراز هم خیلی معروف است. پونه کوهی شیراز هم بخرید که آن را برای ماست و دوغ استفاده می کنند. گلنار فارس هم برای جوش صورت توصیه می شود. می توانید عرقیجات معروف شیراز را پشت ارگ کریمخانی تهیه کنید. از معروف ترین عطاری های شیراز، «چهل گیاه» در خیابان قصرالدشت نرسیده به عفیف آباد قرار دارد.

سرای مشیر: به انتهای بازار وکیل که برسید، سمت چپ شما «سرای مشیر» قرار دارد.«میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک» از وزرای فارس در دوره قاجاریه، حدود 160 سال پیش تصمیم به ساخت این سرا، در انتهای جنوبی بازار وکیل و در گوشه شرقی آن گرفت. در سرای مشیر همه چیز پیدا می شود.

مسجد وکیل شیراز در کنار بازار، میدان و حمام وکیل به دستور کریم خان زند ساخته شد.دیدن این مسجد را که به «مسجد سلطانی» هم معروف است، از دست ندهید.

بازار وکیل یکی از قشنگ‌ترین بازارهای سنتی ایران

چطور برسیم؟

برای رسیدن به بازار سنتی شیراز، ساده ترین راه رفتن به چهارراه معروف زند است.پس از آنکه از میدان شهرداری و از کنار ارگ کریمخانی گذشتید، به بازار وکیل می رسید.سمت راست شما بازار جنوبی و سمت چپ بازار شمالی قرار دارد.بیشتر گردشگرانی که قصد دیدن و خرید از بازار وکیل را دارند،قسمت جنوبی بازار را ترجیح می دهند؛ همان بازاری که به حرم شاهچراغ (ع) ختم می شود.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید