بن ، شهرستانی با جاذبههای طبیعی و گردشگری فراوان، یکی از مراکز مهم توریستی استان چهارمحال و بختیاری است. شهر بن به دلیل مجاورت با آبگیر زیبای گرداب، رودخانه و سد زایندهرود از مراکز مهم توریستی استان و ایران است.این شهر با دارا بودن مناظر طبیعی دیدنی و جذاب و مردمی متدین و مومن از جمله شهرستانهای پرگردشگر استان محسوب میشود.شهر بن از شمال به سد زاینده رود، از جنوب به کوه جنگی، از غرب به کوه افغان و از شرق به کوه شیراز محدود میشود.
از معروفترین جاذبههای طبیعی و گردشگری این شهرستان میتوان به گردشگاه گرداب بن، منطقه حفاظت شده شيدا، حاشيه درياچه سد زاينده رود، پيست اسكی روستاهای بارده و شيخ شبان اشاره کرد.
قلعه محمدحسن خان بختياری در روستای بارده، امامزاده سيد محمد بارده، امامزاده بابا پيراحمد، امامزاده سيد بهاءالدين روستای شيخ شبان، امامزاده حارث بن علی روستای جمالو، امامزاده بابا محمود بن، پلهای تاريخی شهر بن، پل و حمام تاريخی روستای بارده از مهمترین اماکن مذهبی و تاریخی بن است.
ساکنین محلی شهرستان بن معتقد هستند که با توجه به اینکه این منطقه در گذشته از نظر موقعیت جغرافیائی در محدودهای بین حوزه نفوذ خوانین بختیاری و خوانین اصفهان بودهاست به «بین» معروف بودهاست که به مرور کلمه «بین» به «بِن» تغییر شکل دادهاست.
بعضی دیگر هم معتقدند که با توجه به قرار گرفتن بن در دامنه کوه، کلمه بِن از لغت بُن به معنی ریشه آمدهاست بدین معنی که شهری که در بُن کوه قرار گرفتهاست، برخی نیز گفتهاند که باوجود ترک بودن مردم شاید کلمهٔ بن ابتدا «مین» بوده (در زبان آذری به معنی هزار) و بعداً به «بین» و «بن» تبدیل شده است.
مردم شهر بن مانند قسمت کمی از بخش چهار محال از استان چهار محال و بختیاری به زبان ترکی تکلم میکنند، برخلاف مردم شهرها و روستاهای مجاور که لهجه ترکیشان بیشتر به لهجه ترکی قشقایی شباهت دارد.
در این شهرستان اشتغال در صنعت، باغداری و دامپروری رواج دارد، اراضی و باغات دشت بن که یکی از بزرگترین دشتهای استان چهارمحال و بختیاری است از طریق بیش از ۱۵۰ رشته قنات و ۷۰ حلقه چاه نیمه عمیق و عمیق مشروب میشود.
هنر قالیبافی از دیرباز همراه با کشاورزی در بن رونق داشته است، قالیهای بن به صورت ذهنی باف است و با استفاده از گره ترکی بافته میشوند و رج شمار آنها پایین است.یکی از بزرگترین قالیهای دستباف جهان(در زمان خود) در بن بافته شده است. دنیل پرل، خبرنگار وال استریت ژورنال در گزارش خود در سال ۱۹۹۷ میلادی مینویسد که این قالی توسط ۸۴ زن بافته میشود و دارای مساحتی حدود یک سوم هکتار (سه هزار متر مربع) است و میتواند قیمتی تا یک میلیون دلار داشته باشد.
مصنوعات خاتم کاری شده و گلبندی خاتم صنايع دستي رايج در اين شهرستان است.کارخانه گازکربنیک بن یکی از نقاط مهم گازکربنیک ایران محسوب میشود.بن شهر زادگاه میرزا حبیب دستان اصفهانی، نخستین گردآورنده دستور زبان فارسی، روشنفکر، شاعر و مترجم ایرانی (۹۳–۱۸۳۵ میلادی) است. از مهمترين سوغات محلی اين شهرستان می توان به انواع لبنيات،عسل اشاره كرد.
نقاط سياحتی و زيارتی بخش بِن
۱- مجتمع تفريحی گرداب بِن
۲ – تنديس يادبود ميرزا حبيب دستان بنی
۳- پارك ملت شهر بِن
۴- منطقه شكار ممنوع شيدا
۵- حاشيه سد زاينده رود در يانچشمه ( باغ شهر شيدا )
۶- پيست اسكی بارده
۷- زيارتگاه امامزاده بابا پير احمد و باغات مربوطه در حاشيه زاينده رود
۸- زيارتگاه امامزاده سَیّد بهاءالدين محمد شيخ شبان
۹- زيارتگاه امامزاده سَیّد محمّد بارده
۱۰- زيارتگاه بابامحمود شهر بن
۱۱- زيارتگاه امامزاده حارث بن علي جمالو
۱۲- پل های تاريخی : حاج الله يار و حاج مهدی
۱۳-حمام تاريخی چندصدساله
۱۴-قنات های تاريخی چندصدساله
۱۵-درختان گردوی چندصاله درباغات درازدره
جاذبه های دیدنی بن
گرداب بن
در ضلع جنوبی شهر بِن و ابتدای ورودی آن از سمت شهرکرد ، نگاره ای آرميده که نماد گردشگری شهر بن نام گرفته است. آميزه ای از زيبايی و طراوت و فرح که سرانگشتان زيبا آفرين خالق بی همتا آن را به غايت زيبايی و رامشگری در دامان پر از راز کوه سترگ افغان جای داده است.
چشمه سار زلال و بی پيرايه گرداب بِن در کوه پايه کوه افغان بن درياچه ای با وسعت تقريبی 38 هزار متر مربع و عمق متوسط 10 متر ايجاد کرده که همه روزه پذيرای گردشگران بسياری از جای جای ايران عزيز اسلامی است.
علاقمندان به طبيعت در سايه سار مصفای باغ های انبوه و متراکمش و می آسايند و جوانتر ها در کوه سنگی و زيبايش به کوه نوردی می پردازند، آن طرف تر بساط ماهی گيری هم به راه است و گردشگرانی چند هم سوار بر قايق بر اين امواج آرام ، سبکبال و فارغ از آلام دنيا می آسايند تا زورق خيال را به دور دست های آرزو پرواز دهند.
پل الله یاربن
پل تاریخی «حاج الله یار» در شهر بن، مرکز شهرستان بن در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. این اثر در کوهپایه کوه بن و بافت قدیم این شهر بر روی مسیل طبیعی لاوار که از شمال به جنوب بن عبور می کند، احداث شده که در شمال آن، محله و بازار قدیم بن واقع گردیده است. این پل برای عبورآسانمردم محله بازار قدیم یا جنوب به شمال بن، توسط شخصی به نام حاج الله یار ساخته شده است.
امامزاده محمد روستای بارده
بقعه با شکوه این امامزاده در کنار روستای بارده از توابع شهرستان بن، در ۵۳ کیلومتری شهرکرد مرکز استان واقع شده و چشمانداز آن فوقالعاده زیبا و دیدنی است.اصل بقعه متعلق به دوره صفویه است و دارای امکاناتی از قبیل جاده آسفالت، آب آشامیدنی، پارکینگ، سکوی نشیمن، آلاچیق و … است.
بقعه با شکوه امامزاده سید بهاءالدین محمد شیخ شبان در دو کیلومتری روستای شیخ شبان در شهرستان بن و در ۴۴ کیلومتری شهرکرد واقع شده که این بنا متعلق به دوره صفویه است.بنای امامزاده بابا پیر احمد بن متعلق به دوران قاجار است که در فاصله ۱۰ کیلومتری شهر بن، ۳۷ کیلومتری شهرکرد و در کنار رودخانه زایندهرود واقع شده است.
گنبد این بنا از نوع گنبدهای دوپوش است که به صورت رک ساخته شده و نقاشیهای مذهبی فضای درونی آن را پوشش میدهد، از دیگر متعلقات این بنا میتوان به ایوان، ضریح و صحن اشاره کرد.
گردشگری ورزشی بن
پیست اسکی بارده در نزدیکی روستای بارده، حدود ۴۳ کیلومتری شمال غرب شهرکرد و پنج کیلومتری جنوب شرق روستای بارده واقع شده و در دامنههای شمالی کوه نسارتنگ واقع در جنوب غربی روستای بارده و در یک کیلومتری جنوب جاده آسفالته ارتباطی روستاهای منطقه قرار گرفته که در سال ۸۳ به بهرهبرداری رسید.
دسترسی آسان و نزدیک به مرکز استان از ویژگیهای این پیست است.
صنایع دستی بن؛ خاتم و بافتههای داری
تزئین سطوح چوبی مانند قاب عکس و تابلو، جعبه دستمال کاغذی و قلمدان و … با استفاده از مواد اولیه گوناگون نظیر فلز، چوبهای رنگی و استخوان را خاتمکاری مینامند.
بافتههای داری و زیراندازها یکی از گروههای صنایع دستی را تشکیل میدهند که قدمت بسیار طولانی در این شهرستان داشته و نقش بسیار مهمی در این منطقه ایفا میکند.
شهرک توریستی گردشگری شیدا
باغ شهر شیدا در ۹۳ هکتار و کل مساحت شهرک توریستی شیدا ۳۱۴ هکتار است.منطقه نمونه گردشگری شیدا در فاصله ۵۰ کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری واقع شده شهرک شیدا در محدوده شهرستان بن و حاشیه زاینده رود احداث می شود و در آن امکانات و فضاهای تفریحی، اقامتی، فضای سبز، ویلا و امکانات اقامت گردشگران داخلی و خارجی مهیا می شود.
با احداث این شهرک زمینه برای جذب و اسکان بیشتر گردشگران به این استان فراهم می شود. در «باغ شهر» برخلاف ساخت و سازهای متراکم فعلی داخل شهرها، ویلا جایگزین آپارتمان می شود و ممکن است هر ویلا بتواند حیاط مشجر داشته باشد.
زادگاه ميرزا حبيب دستان بنی
بن، زادگاه ميرزا حبيب دستان بنی معروف به ميرزا حبيب اصفهانی است. وی خطاط، نويسنده و مترجم بزرگی در عصر خويش بود و نخستين دستور زبان فارسی را به رشته تحرير درآورد. مردم قريه بزرگ بن اصفهان نزديک پايتخت نه در مدت محاصره ونه پس از سقوط آن در برابر افغانان سر تسليم فرود نياوردند وتمام دستجات افغانی را که از طرف محمود برای سرکوبی مردم قريه گسيل گشته بودند شکست داده ، منهدم کردند. سرانجام سردار افغانی با روستائيان بن اصفهان صلح شرافتمندانهای منعقد کرد. محمود که مايل بود بهانهای به دست آورده پيمان صلح را نقض ومردم بن را قلع وقمع کند جاسوسان خويش را مخفيانه به اين قريه اعزام کرد وآنها را مامور ساخت کاری کنند که مردم قريه نخست پيمان را بشکنند ولی روستائيان قريه جاسوسان را خفه کرده جنازه آنان را نزد محمود فرستادند.
منطقه ییلاقی روستای شیخ شبان (امامزاده سید بهاءالدین محمد)
حرم مطهر حضرت امامزاده سید بهاء الدین محمد (ع) در روستای شیخ شبان از توابع شهرستان بن در استان چهارمحال و بختیاری است که در فاصله 39 کیلومتری شمال غربی مرکز استان ( شهرکرد ) و در حاشیه جنوبی رودخانه زاینده رود واقع شده است.
حضرت امامزاده سید بهاء الدین محمد (ع) از فرزندان حضرت حمزه بنموسی بن جعفر الکاظم (ع) است که در درهای زیبا در جنوب غربی این روستا در دهانه کوه بلند و سرسبزی که به نام همین امامزاده مزین است ، مدفون گشته و خاک این روستا را به گنج وجود نازنین خویش کیمیا نموده و افتخار میهماننوازی و خدمت به وجود شریفش را به ساداتی از سلاله خود بزرگوارش در این مرز و بوم ارزانی داشته است.
متسفانه حضورخانواده هادرشب درگرداب شهربن استان شهرکردبسیارخطرناک شده ماهمین الان اونجاییم شبهایک عده متورسوارویک ماشین پرایدباپخش اهنگهای بلند درسلعت ۲ شب ببعدایجادوحشت مینمایندوباصدای بلندحرفهای ِغیراخلاقی میزنند الحمدالله امنیت صفر به ۶یچ عنوان اینجانیایب
بله درسته برای ما هم دقیقا همینجور