در جهان کسانی هستند که خانهها و مغازههایشان را به پرندگان اجاره میدهند. صاحبان این املاک تصمیم میگیرند برای تهیه غذای بخشی از مردم دنیا با پرندگان معامله کنند. البته ناگفته نماند که بیشتر سود این معامله، شامل حال صاحبخانهها میشود. آنها در ازای غذای کمیاب و گرانی که برای مردم تهیه میکنند، سالانه مبلغ پانصد میلیون دلار از پرندهها میگیرند. اگر با خواندن این مطلب احساس بدی پیدا کردید، به یاد کلهپاچه و سیرابی بیفتید که هفته پیش در طباخی سر کوچهتان میل کردید. در تمام کشورها غذاهایی که برای مردم دیگر مناطق جهان عجیبوغریب باشند، وجود دارد.
قطعا باید برای خوردن غذایی که تا چند ساعت بعد از خوردن در معدهتان تکان میخورد آماده باشید. بهعلاوه باید بدانید که کدام غذا است که هرچه بیشتر از تاریخ مصرفش بگذرد، خوش طعمتر می شود!
چرا بوی کوسهی فاسد مردم ایسلند را برای غذا خوردن مشتاق میکند؟!
مردم ایسلند گاهی اوقات به شکار نوعی کوسه میروند که استفاده از گوشت تازهی آن آنها را مسموم میکند! آنها برای خوردن غذایی به نام «هاکارل» که بوی نامطبوعش در کل شهر میپیچد، ماهها در تکاپو هستند. نکته قابلتوجه اینجاست که با همهی این تفاسیر، ایسلندیها همچنان برای خوردن این غذا مشتاق هستند. مردم ایسلند برای اینکه سم این کوسه را از بین ببرند روشی عجیب دارند. آنها بعد از شکار کوسه، آن را حدود دو متر و به مدت چند ماه زیر شن و ماسه دفن میکنند. سنگ بزرگی را هم برای خارج شدن مایعات بدن کوسه روی آن قرار میدهند. بعد از بیرون آوردن کوسه از زیرزمین، چند هفته هم آن را در مکانی آویزان میکنند تا هوا بخورد و خوشرنگ شود. درنهایت این خوراکی خوشمزه بهصورت مکعبهای ریز بریده میشود و در رستورانها سرو میشود. این غذا بهقدری سنگین است که گاهی حتی معده خود ایسلندیها هم توانایی تحمل این غذا را ندارد. اما همچنان این غذا در میان آنها محبوبیت ویژهای دارد و بهمحض شنفتن بوی آن ذوقزده میشوند. هاکارل در قبایل زلاندنو به معنای «جشن» است.
مردم گرسنهای که به لانهی پرستوها هم رحم نمیکنند!
گاهی اوقات احترام دیگران به شما از سر نیازشان است! در مالزی افرادی هستند که خانهها و مغازههایشان را ترک کرده و آنها را به مکانهایی برای سکونت پرندگان تبدیل میکنند. شاید همین کار هم باعث شده تا مالزی بعد از اندونزی بزرگترین صادرکننده لانهی پرنده به چین، هنگکنگ، تایوان، سنگاپور و ژاپن باشد. اگر شما به رستورانهای معروف این کشورها سر بزنید، قطعاً دلیل محبوبیت و صادرات اینهمه آشیانهی پرنده را متوجه خواهید شد. لانهی این پرنده بهجای چوب، از بزاق دهانش ترشح و ساخته میشود.برای مثال چینیها معتقدند این غذا، قدرت تفکر را زیاد میکند و تأثیر به سزایی در لطافت پوست و سلامت ریهها دارد. بنابراین حاضر هستند برای یک کاسه سوپ آشیانهی پرنده 100 دلار پول بپردازند! در حال حاضر این غذای خوشمزه جایگاهی ویژه مانند خاویار را درتمام کشورها خصوصاً کشورهای آسیایی دارد. ولی به دلیل قیمت بالا و کمیاب بودن مواد اولیهی آن، فقط افراد ثروتمند هستند که میتوانند خود را به سوپ آشیانه مهمان کنند.
تخم اردک را زمانی بخورید که جنین داخل آن پَر و نوک داشته باشد!
مادرم همیشه به من یادآوری میکند که قبل از شکستن تخم پرندگان در غذا، آن را در ظرفی جداگانه بریزم. نگرانی مادر من از این بابت است که مبادا چیزی بهغیراز زرده و سفیده در تشکیلات داخلی آن باشد. اما من امروز متوجه شدم که نگرانی بعضی از مردم در رستورانهای فیلیپین هنگام سفارش تخم اردک این است که مبادا تخم اردکی که سفارش میدهند بدون جنین باشد!آنها باهیجان تخم اردکی را که دارای نطفه است، سفارش میدهند. تخمی که جوجه درون آن، مراحل رشد را تقریباً طی کرده اما هنوز نارس است، بهعنوان غذایی لذیذ با نام «بالوت» روی میز مشتریان قرار میگیرد. فیلیپینیها پس از شکستن پوستهی تخم، به گوشت خام جوجهی آن نمک و فلفل میزنند و میل میکنند! برخی از طرفداران این غذا معتقدند که جنین اردک در داخل تخم حتی نوک و سر و پر هم باید درآورده باشد. این غذا در برخی دیگر از کشورهای آسیایی هم شهرت دارد و گاهی با بخار پختهشده و بعد سرو میشود.
هرسال 300 نفر برای خوردن این غذا جان میدهند!
بین سالهای 1996 تا 2006 در کشور ژاپن، 44 نفر به علت خوردن نوعی ماهی سمی مسموم شده و جان باختند. تصورها بر این بود که مردم از خوردن این نوع ماهی در این کشور دوری میکنند اما نهتنها این اتفاق نیفتاد بلکه علاقهی مردم روزبهروز به این غذا بیشتر شد. «فوگو» که نوعی ماهی بادکنکی است در قسمتی از بدن خود نوعی سم کشندهای دارد ولی درعینحال بسیار لذیذ و خوشمزه است. در این کشور فقط سرآشپزان ماهر هستند که میتوانند این ماهی را طبخ کنند. چراکه جدا کردن قسمت سمی آن دشوار بوده و کار هرکسی نیست.مصرف این ماهی بهصورت سرخشده، آب پز و یا حتی خام که به نام ساشمی (sashimi ) شناخته میشود، اشکالی ندارد. فقط کبد و اعضای داخلی بدن ماهی است که حاوی سمی کشنده به نام تترودوتوکسین است و بههیچعنوان نباید خورده شود. در ژاپن باوجود همهی اطلاعرسانیها، سالانه حدود 300 نفر به خاطر خوردن این ماهی، جان خود را از دست میدهند.
سوپ پیش از تولد
در حال تماشای برنامهای دربارهی حیاتوحش بودم. راوی، زندگی گروهی مورچههای سیاه را روایت میکرد. مورچههای سیاه، زیر کلوخها، در محل تخمگذاریشان و در کنار تخمهایی که تا تولدشان چیزی نمانده بود، بیوقفه در حال رفتوآمد بودند. صدای افرادی که دربارهی سوپ ذرت باهم مکزیکی صحبت میکردند به شکل خفیفی میآمد. ناگهان دستی کلوخها را پس زد و تمام تخم مورچهها را درون ظرفی ریخت و رفت.«اسکامولس» نام سوپی از تخمهای نوعی مورچه سیاه است که در مکزیک طرفداران بسیاری دارد. تخمها باید نزدیک به زمان تولدشان و زمانی که سفیدرنگ شدهاند، جمع شوند. مکزیکیها این سوپ خوش عطر را باکمی آبلیمو نوش جان میکنند. البته مسافران تایلند هم با دیدن این غذا در دست مردم آنجا نباید غافلگیر شوند. چراکه در جنوب تایلند هم نوعی مورچه قرمز وجود دارد که با تخمهای آنهم این پیشغذا را میپزند.
بیسکوئیت وزوزو
مسلماً برای خوردن یک میان وعدهی پرانرژی همیشه تعدادی بیسکوئیت یا یک تکه کاکائو را انتخاب میکنید. اما با آشنا شدن با این خوراکی میتوانید صبحانه یا میان وعدهای سبک و درعینحال سرشار از پروتئین داشته باشید.
در کشور ژاپن شکارچیان سالمندی که در حومهی شهر زندگی و کار میکنند تمامروز را برای به دام انداختن پروتئین این بیسکوئیتها در تلاش هستند. زنبورهای وحشی به دام میافتند. در آب جوشانده میشوند و پس از خشک شدن به خمیر این بیسکوئیت بینظیر اضافه میشوند.
غذای بیشفعال
«ساناکجی» به کسانی که نمیتوانند قوانین خوردنش را رعایت کنند، توصیه نمیشود. سالانه حدود ۶ نفر به علت خفگی ناشی از خوردن این غذا جانشان را از دست میدهند. در کره و ژاپن بهمحض کشتن اختاپوس آن را تکهتکه میکنند و پس از مخلوط کردن تکههای آن با ادویهجات و کنجد درحالیکه هنوز در حال جنبیدن هستند آن را سرو میکنند. کافی است سر بچرخانید تا غذایتان از ظرف فرار کند. بهعلاوه شما باید بهدفعات فراوان این خوراکی پردردسر و لذیذ را بجوید.
حفرههای مکندهای که روی بازوی اختاپوس یا هشتپا وجود دارد تا ساعتها پس از بریده شدن هم میتوانند مکنده باشند. به دهان و گلو میچسبند و باعث انسداد راههای تنفسی میشوند. شاید شما با خواندن قوانین خوردن ساناکجی هنوز کنار نیامدهاید اما کم نیستند افرادی که با به یادآوردن طعم متفاوت و لذیذ این غذا وسوسه میشوند و دوباره امتحانش میکنند. البته ماجراجویان کره هم حتماً به سفارش ساناکجی فکر میکنند. پس لطفاً غذا را خوب بجوید.
تخممرغ صدساله
برخلاف ایران که روی تخممرغها تاریخ درج میکنند تا تاریخ انقضایش مشخص باشد، در چین غذایی به نام تخممرغ صدساله هست که باید سه ماه از تاریخ انقضایش گذشته باشد تا طرفدارانش آن را بخورند. تخممرغ صدساله یا هزارساله غذای محبوب چینی است که در آن زرده تخممرغ به رنگ سبز تیره و گاها سیاه است. معمولاً این غذای گندیدهی خوشمزه در وعدهی صبحانه سرو میشود. البته مسافران چین نگران دیدن این غذا سر میز صبحانهی هتلشان نباشند. در تورهای چین بهترین غذاها که باب میل و ذائقهی شما است سرو میشود.
مزهی بهشتی کارامل، بوی جهنمی جوراب
عجیبترین میوهی جهان که به نام پادشاه میوهها هم شناخته میشود، «دوریان» نام دارد. میوهای بهشدت بدبو که در برخی از هتلها استفاده از آن ممنوع است. ریچارد استرلینگ نویسندهی فعال در حوزه غذا، بوی این میوه را ترکیبی از سقز، پیاز و جوراب توصیف میکند.
البته مسافران مالزی این را هم بدانند که طعم دوریان ترکیبی از مزههای آناناس، پیاز، کارامل، پنیر، کره و بادام است و همین ویژگی دوریان را عجیبترین میوهی دنیا کرده است. بهجز مالزی، در تایوان و تایلند هم علاقهمندان به این میوه بسیارند.در فرودگاههای مالزی اگر کسی این میوه را به همراه داشته باشد، از ورود به هواپیما منع خواهد شد.