حمام نوبر مربوط به دوره قاجار است و در تبریز، تقاطع خیابان امام وتربیت واقع شده و این اثر در تاریخ ۱ آذر ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۵۱۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام نوبر کجاست؟
تبریز به عنوان یکی از شهرهای هدف گردشگری استان آذربایجان شرقی، دارای جاذبه های تاریخی فراوانی می باشد که باعث می شود تا همه ساله مسافران و توریست های زیادی از آن بازدید بعمل آورند. تعداد حمام های تاریخی تبریز فراوان می باشد که حمام نوبر نیز یکی از آنها است. حمام نوبر تبریز در حدود 140 سال قبل و در دوارن قاجار ساخته شد. معمار حمام نوبر تبریز شخصی به نام بالا کاظم از اهالی قره آغاج بوده است. این حمام که از سنگ و آجر و چوب ساخته شد، زیربنا و مساحتی در حدود 700 متر مربع دارد.
پلان حمام نوبر تبریز
حمام نوبر در تبریز از دو بخش اصلی سربینه و گرمخانه تشکیل شده است. این حمام دارای چندین ویژگی می باشد که از جمله مهمترین آنها می توان به طاق و گنبد بزرگ گرمخانه آن اشاره نمود. طاق و گنید حمام نوبر توسط ستون و سرستون های سنگی مقرنس کاری شده و جلوه ای خاص به حمام بخشیده است. فضای سربینه حمام نیز هشت ضلعی طراحی شده که قسمت میانی آن دارای هشت ستون سنگی مقرنس کاری شده می باشد. در وسط این قسمت یک حوض هشت ضلعی نیز به چشم می خورد و دورتادور آن سکو برای نشستن قرار دارد.
حمام نوبر تبریز در طول سالیان به دلیل رطوبت زیاد و موقعیت مکانی خود، دچار آسیب های فراوانی شد. سازمان میراث فرهنگی برای جلوگیری از تخریب کامل بنا اقدام به مرمت و بازسازی آن نمود. این مکان تاریخی در قالب طرح پردیسان تغییر کاربری داد که بدون دخل و تصرف و با همان الگوی قدیمی در فضاهای معماری تبدیل به سفره خانه و چایخانه سنتی شد. به منظور بهره برداری بهینه و هر چه بیشتر از بنا هر یک از فضاهای آن به کاربری خاصی اختصاص داده شد. بدین منظور با تقسیم فضاهای حمام، قسمت سربینه و گرمخانه به سفره خانه سنتی شهریار تبریز تبدیل گردید. فضای پشت بام نیز برای ارائه خدمات به گردشگران، تبدیل به چایخانه سنتی شد و در آن مراسم پرده خانی و نقالی اجرا می شود.
آدرس حمام نوبر تبریز : استان آذربایجان شرقی، شهر تبریز، تقاطع خیابان امام خمینی و تربیت، روبروی کاخ شهرداری
با توجه به قدمت و ارزش تاریخی این بنا در سال ۷۸ از سوی سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده وبه بخش خصوصی واگذار شد، تا در قالب طرح پردیسان با تغییر کاربری با همان الگوی قدیمی و بدون دخل و تصرف در فضاهای معماری به سفره خانه و چایخانه سنتی تبدیل شود.
رستوران سنتی استاد شهریار به منظور ارائه سرویس به مشتریان، از فضا ی اعجاب انگیز سالن گرد،هشت ضلعی، پشت بام و حیاط خلوت استفاده می شود، خاطر نشان کرد: طاق و گنبد بزرگ گرمخانه ، طاق و گنبد با ستون و سرستون های سنگی مقرنس کاری شده سربینه و اجرای کاربندی و ترکیب آجر و کاشی و پوشش معقلی مناسب حمام و کتیبه های مصور زیبای ورودی را می توان ازجاذبه های زیبای رستوران سنتی استار شهریار تبریز برشمرد.
اولین و بزرگترین سفره خانه سنتی تبریز، حمام نوبر این شهر است که برای اولین بار در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گفتنی است؛حمام نوبر تبریز (رستوران سنتی استاد شهریار) مربوط به دوره قاجار است و در تقاطع خیابان امام و تربیت شهر تبریز واقع شده است. همچنین این اثر در سال ۱۳۷۸ ٔ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
عکس های حمام نوبر تبریز