مسجد صخره ای عنصرود ملقب به بزرگترین مسجد صخره ای ایران

نویسنده:

حسین یوسفی

در تاریخ:

عنصرود (در زبان ترکی آذربایجانی آستاری یا آستارا) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش مرکزی شهرستان اسکو واقع شده‌است.

روستای پلکانی عنصرود

مسجد صخره ای عنصرود ملقب به بزرگترین مسجد صخره ای ایران

روستای عنصرود یا آستاری در ۲۰ کیلومتری بخش مرکزی شهرستان اسکو واقع شده‌است که از شمال به روستای ذینجناب از جنوب به روستای کندوان و از غرب به روستای آمقان و از شرق به کوه‌های سهند می‌رسد.

جمعیت این روستا بر اساس آخرین سرشماری ۱۴۷۱ نفر بوده که در قالب ۴۹۵ خانوار زندگی می‌کنند. شغل اصلی مردم روستا کشاورزی و دامداری و قالی بافی می‌باشد.

این روستا دارای امکانات آب شرب لوله کشی و چشمه‌های آب و خطوط ارتباطی تلفن خانگی و برق و گاز و دارای مدرسه ابتدایی و راهنمایی می‌باشد.

جاذبه‌های طبیعی و گردشگری روستای عنصرود

مسجد صخره ای عنصرود ملقب به بزرگترین مسجد صخره ای ایران

روستای عنصرود در شهرستان اسکو دارای مکانهای باستانی و تاریخی مثل قلعه داقیانوس (قالا در گویش مردم روستا) است این قلعه در بالای کوه واقع شده و در زمانهای قدیم کاربری قلعه جنگی را داشته است.

روستا دارای مسجد صخره‌ای ، حمام صخره‌ای و کوههای سلطان داغی ، نوورداغی و چشمه‌ای معروف به آغ بولاغ و چوبان بولاغی است.
در قلب روستای عنصرود مسجدی به چشم می‌خورد که در فهرست آثار ثبت شده ملی ، لقب بزرگترین مسجد صخره‌ای کشور را با خود یدک می‌کشد.

مسجد صخره ای عنصرود

مسجد صخره ای عنصرود ملقب به بزرگترین مسجد صخره ای ایران

مسجد سنگی روستای عنصرود، در قلب روستای پلکانی عنصرود در شهرستان اسکو واقع شده است. این مسجد که لقب بزرگترین مسجد صخره ای ایران را به خود گرفته است، یکی از پانزده اثر آذربایجان شرقی است که به عنوان اثری ملی به ثبت رسیده است.

طبق گمانه زنی ها و شواهد به دست آمده، مسجد صخره ای عنصرود پیش از اسلام، مکانی مقدس و جایی شبیه نیایشگاه بوده که پس از اسلام به عنوان مسجد مورد استفاده قرار گرفته است.فضای مسجد عنصرود بزرگتر از مسجد روستای کندوان است و به همین دلیل بزرگترین مسجد صخره‌ ای کشور نامیده می شود.

مسجد صخره ای عنصرود ملقب به بزرگترین مسجد صخره ای ایران

بر اساس گفته‌ های اهالی روستا این مسجد در اوایل دوره قاجار نیز رونق داشت. وجود نشانه‌ هایی مثل محراب منسوب به دوره ایلخانی و کنده کاری‌ ها و معماری خاص به کار رفته در بنا، طولانی بودن قدمت این بنا را حتی تا بیش از هزار و پانصد سال نیز تایید میکند.

این مسجد صخره‌ ای در میان مردم عنصرود از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به طوریکه مردم این روستا بسیاری از رسوم و آیین های بومی و مذهبی خود را در این مسجد به جا می آورند. به عنوان مثال، آن ها در اولین روز زمستان در مسجد عنصرود تجمع و شروع به ختم قرآن می کنند. به طوری که آخرین سوره های کلام الله در لحظات تحویل سال نو در این مسجد قرائت می شود.

مسجد صخره ای عنصرود ملقب به بزرگترین مسجد صخره ای ایران

این مسجد دو ورودی جداگانه برای خانم ها و آقایان و مکان هایی برای قرار دادن جانماز و مهر و چادر شب بانوان دارد و اگر گذارتان به عنصرود بیفتد، می توانید لذت نمازخواندن در دل سنگ ها را هم تجربه کنید.

کرانی بودن بنا موجب شده است مسجد با کمترین امکانات گرمایشی و سرمایشی برودت هوا را تغییر داده و در زمستان ها گرم و در تابستان ها هوایی خنک داشته باشد.خوشبختانه این بنا در وضعیت پایداری به سر می برد و با توجه به صخره ای بودن، نیاز به مرمت ندارد و کمتر در معرض آسیب بوده است.

حتی رطوبت، فرسایش و نازک شدن تدریجی دیواره ها در دوره های اخیر روی بنا تاثیرگذار نبوده، مسجد عنصرود نیاز به مرمت چندانی ندارد.

مسیر دسترسی

مسجد صخره ای عنصرود ملقب به بزرگترین مسجد صخره ای ایران
آسانترین راه برای رفتن به روستای عنصرود: از جاده آذرشهر – تبریز به شهر اسکو رفته و از جاده داخل شهر اسکو که به سمت کندوان میرود، طی مسیر کرده و بعد از پیمودن چند کیلومتر به دو راهی میرسیم که یکی به کندوان و دیگری به عنصرود میرود. جاده منتهی به عنصرود بسیار زیبا و سرسبز است.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید