موزه مردم شناسی گمیشان ، آداب و رسوم ترکمن ها

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

موزه مردم شناسی که از جاهای دیدنی گمیشان است در ساختمانی تاریخی معروف به خانه گوکلانی که قدمت آن به دوره پهلوی اول میرسد ، در میانه بافت سنتی و زیبای شهر گمیشان نگاه هر بیننده ای را به خود جلب می نماید.مالكیت این بنا در اختیار شهرداری گمیش تپه بوده كه پس از هزینه ای بالغ بر سه میلیارد ریال در سال 89 به مدیریت میراث فرهنگی استان گلستان محول شد.

از آنجا که اغلب مردم ساکن در شهرستان گمیشان را ترکمنها تشکیل میدهند که دارای بضاعتی قوی در حوزه صنایع دستی و هنرهای سنتی نیز میباشند و همچون دیگر اقوام آداب و رسوم و آیین های خاص خود هستند.

موزه گمیشان به معرفی ویژگیهای این قوم در بخشهای : معرفی یک خانواده ترکمن، بخش بافندگی همچون قالی بافی، نمد مالی و گلیم بافی، بخش سوزندوزی، ساخت زیورآلات سنتی و حصیر بافی و بخش معرفی مشاغل بومی و آیین های سنتی می پردازد. بخش دیگر موزه، کارگاه های آموزشی است که با هدف حفظ و احیای صنایع دستی مردم ترکمن فعال است.

یکی از بخش های مهم موزه مردم شناسی گمیشان کارگاه آموزش صنایع دستی قوم ترکمن است که به طور مرتب دوره های آموزشی منظمی را در رشته های مختلف همچون سوزندوزی، قالی بافی و … برگزار می کند.

موزه مردم شناسی گمیشان

موزه مردم شناسی گمیشان پس از عملیات مرمت بنا و تجهیز با كاربری موزه ای در بهمن سال 89 در خیابان امام خمینی (ره) شهر گمیش تپه مركز شهرستان گمیشان مورد بهره برداری قرار گرفت.

بنای موزه توسط آنه بردی حاجی گوگلانی برای پسر بزرگش تاج بردی خان صد سال پیش در دو طبقه ساخته شد که طبقه پایین آن دارای دو اتاق بوده که به عنوان انبار غلات ومحل نمک سود کردن ونگهداری ماهی به شمار می رفته وطبقه دوم دارای چهار اتاق است . ساختمان دارای دو ورودی است که یکی در ضلع شمالی ودیگری در ضلع جنوبی بنا قرار دارد وشالوده بنا سطحی وبه شکل نواری اجرا شده وپی بنا براساس روش های رایج در ناحیه منظم بوده  وشفته ریزی شده است.

موزه مردم شناسی گمیشان

طبقه همکف بنا آجری وطبقه اول آن از مصالح چوبی است . طبقه اول بنا با بازشوهای متعدد مقابل هم، تابستان نشین وطبقه هم کف بنا به نوعی زمستان نشین بوده است.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید