باغ موزه نگارستان یکی از زیباترین باغ های تهران

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

باغ نگارستان از بناهای قدیمی تهران است که به عنوان اقامتگاه تابستانی به دستور فتحعلی شاه قاجار در سال ۱۲۲۲ هجری قمری ساخته شد.این باغ از جاهای دیدنی تهران،نگارستان نامیده شد به دلیل وجود اتاقی در عمارت وجود دارد که تعداد فراوانی تابلوهای نقاشی به نمایش درآمده است.

تاریخچه

باغ نگارستان در هنگام ساخت بیرون از تهران برای تفریح و استراحت شاه ساخته شد. اما در سال ۱۲۸۴ هجری قمری که ناصرالدین شاه به فکر پیشرفت تهران افتاد این باغ در داخل حصار جدید قرار گرفت. بعد از ساخت کاخ‌های صاحبقرانیه و سلطنت‌آباد، باغ نگارستان در اختیار مردان حکومت قرار گرفت.

این باغ در ۱۳۰۴ هجری شمسی به مدت یک سال در اختیار وزارت عدلیه قرار گرفت. در زمان مظفرالدین شاه پس از سفرش به اروپا تصمیم به ساخت اولین مدرسه گرفت و در این باغ مدرسه به ریاست کمال الملک تأسیس کرد. در سال ۱۳۰۷ هجری به کمک معمار و مهندس روس الکسی مارکف با در نظر گرفتن اصول معماری ایرانی بناهای این کاخ را تعمیر و باسازی کردند و بنایی به این کاخ برای دارالمعلمین عالی ساخته شد.

باغ نگارستان با شماره ۲۰۸۲ در ۱۱ مردادماه ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

باغ موزه نگارستان که یکی از زیباترین باغ های تهران است، با درختانی سر به فلک کشیده و صدای پرندگان و آبراه‌هایی که از وسطش می‌گذرد، پر از آرامش است، جایی که فرسنگ ها با انهمه شلوغی خیابان‌های اطرافش فاصله دارد و زمانی که از شلوغی شهر سرسام گرفته‌ای و دنبال جای دنجی هستی، بهترین جاست.

فضای باغ و بنا آن‌قدر زیباست که می‌توان ساعت‌ها در کنار حوض‌های فواره‌دار و شمعدانی‌های آن نشست و خود را مهمان آرامش کرد. با توجه به این که نگاره ها و نقاشی های مختلفی از فتحعلی شاه و درباریان وی در این بنا دیده می شود، این باغ به نگارستان معروف شده است.

حافظیه در باغ موزه نگارستان

در یک گوشه از باغ موزه نگارستان تهران در کنار کافه ای که درون این باغ وجود دارد، یک بنا به نام حافظیه وجود دارد که بازدیدکنندگان آن یاد شیراز و مقبره حافظ می افتند.

باغ موزه نگارستان یکی از زیباترین باغ های تهران

موزه مکتب کمال ‌الملک

دیگر جاذبه ای که در باغ موزه نگارستان تهران می توانید شاهد آن باشید، موزه مکتب کمال الملک است. این موزه بیش از ۱۳۰ نقاشی داراست که همه از این نقاش هنرمند و شاگردان وی است. قطعا تماشای آثار وی می تواند جذابیت خاص خودش را برایتان داشته باشد.

تالار اسفرجانی

بعد از گالری کمال الملک می توانید به سمت تالار اسفرجانی در باغ موزه نگارستان تهران بروید؛ در این باغ موزه راهروهای تودرتو و فضای بسیار زیبایی که تالار دارد می توانید قدم بزنید و تابلوهای سوخت و معرفی را خواهید دید که غرق در زیبایی و ظرافت هستند. این تابلوها اثر استاد علی اسفرجانی است که به وصیت ایشان این ۱۸ اثر مینیاتور و معرق چرم به دانشگاه تهران اهدا شده و در حال حاضر در تالار اسفرجانی باغ موزه نگارستان می‌توانید آن‌ها را ببینید.

تالار مجموعه ملک ‌الشعرای بهار

دیگر تالاری که در باغ موزه نگارستان تهران می توانید مشاهده کنید، مجموعه ملک الشعرای بهار است. اسناد دیجیتال، دست نوشته‌ها، عکس و کتاب‌های این شاعر بزرگ ایران هم در این تالار وجود دارد.

تالار جهانگیر ارجمند

در انتهای سالن شما می توانید شاهد آثار متفاوتی از نقاشی ها و اسناد و عکس ها خواهید بود که برای اغلب بازدیدکنندگان جذابیتی دو چندان دارد. اینجا تمام چهره‌های سرشناس ایرانی حتی سیاست‌ مداران خارجی به شکل مجسمه‌ های کوچک درآمده‌اند که همگی هنر دست جهانگیر ارجمند هستند. این مجسمه ‌ها که سهمی کوچکی از اندازه اما سهم بزرگی از هنر برده ‌اند نتیجه ۵۰ سال تلاش این استاد هستند که به باغ موزه نگارستان اهدا شده است.

تالار منیر فرمانفرمائیان

نمی‌شود تا باغ موزه نگارستان رفت و از آثار خیره‌کننده و سبک متمایز منیر فرمانفرمائیان دیدن نکرد. فرمانفرمائیان تنها هنرمندی است که در ۴۰ سال اخیر از ترکیب آینه‌کاری، اشکال هندسی و نقش‌مایه‌ها و نقاشی پشت شیشه برای خلق آثار مدرن و متفاوت خود استفاده کرده است. آثار این هنرمند در مراکز هنری مطرح دنیا مانند موزه هنر مدرن، موزه متروپلیتن و گوگنهام در نیویورک به نمایش درآمده اما برای دیدن این آثار لازم نیست راهی آن سوی آب‌ها شوید کافی است به تالار دائمی منیر فرمانفرمائیان در باغ ‌موزه نگارستان سری بزنید.

باغ موزه نگارستان یکی از زیباترین باغ های تهران

آدرس باغ‌ موزه نگارستان

مجموعه موزه ها: از ساعت ۹ تا ۱۸

محوطه باغ: از ساعت ۹ تا ۲۲

کافه و رستوران: از ساعت ۹ تا ۲۲

بهای بلیط ورودی: ۳ هزار تومان

بهای بلیط مجموعه‌های موزه: ۵ هزار تومان

توجه۱: لازم به ذکر است که بگوییم روزهای دوشنبه مجموعه موزه های باغ تعطیل هستند، اما امکان بازدید از فضای سبز و محوطه باغ نگارستان و کافه و رستوران فراهم می باشد.

توجه۲: برای اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه تهران بلیط ورودی رایگان است و برای سایر گروه های دانش آموزی و دانشجویی با هماهنگی های پیشین و ارائه درخواست کتبی به باغ موزه نگارستان بهای بلیط ورودی شما به نیم بها تغییر پیدا می کند.

آدرس: تهران، میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمدار رفیع

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید