آثار باستانی و تاریخی همدان

نویسنده:

حسین یوسفی

در تاریخ:

همدان، یکی از کلان شهرهای ایران در منطقه غربی و کوهستانی ایران و مرکز شهرستان و استان همدان است. این شهر، در دامنهٔ کوه الوند و در بلندای۱٬۷۴۱ متری از سطح دریا قرار گرفته است و از شهرهای سردسیر ایران محسوب میشود. همدان قدیمی‌ترین شهر ایران و از کهن‌ترین شهرهای دنیا میباشد .

در سال ۱۳۸۵مجلس شورای اسلامی در مصوبه‌ای همدان را «پایتخت تاریخ و تمدن ایران» اعلام نمود. همدان هگمتانه سوغات بازار غار علیصدر علی صدر موزه ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده مسائل مهم ین شهر است

همدان، اولین پایتخت نخستین شاهنشاهی ایران، مادها بوده‌است! آثار پیداشده از محوطهٔ باستانی هگمتانه و نیز کتیبه‌های گنج‌نامه از آن دوران میباشند. همچنین این شهر، در روزگار هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، آل بویه و سلجوقیان نیز یکی از پایتخت‌های ایران؛ بوده‌است .

آثار باستانی و تاریخی همدان

در حال حاضر، استان همدان به علت داشتن مراکز تاریخی و دیدنی به عنوان پنجمین شهر فرهنگی و توریستی ایران؛ معرفی میگردد و از نظر علمی نیز با وجود مراکز دانشگاه بوعلی سینا، دانشگاه صنعتی همدان، دانشگاه آزاد اسلامی همدان، دانشگاه پیام نور همدان و مراکز دیگر به عنوان یکی از قطب‌های دانشگاهی کشور مشهور شده‌است.

آثار باستانی و تاریخی همدان

غار علیصدر همدان

آرامگاه بوعلی سینا، نماد شهر همدان و همچنین یکی از نمادهای پیشینهٔ ایران در فرهنگ جهان و دانش و علم محسوب میشود!
همدان، از لحاظ جمعیت چهاردهمین شهر پرجمعیت ایران؛ محسوب میشود و در مرداد سال ۱۳۸۸ به عنوان یکی از کلانشهرهای ایران؛ گفته شد. در سال‌های ۱۳۰۰ تا ۱۳۰۴ خورشیدی مهندس آلمانی کارل فریشطرحی مدرن را برای همدان طراحی نمود؛ که از نوع نقشه‌های شعاعیبشمار میرود؛ اما امروزه به دلیل تراکم جمعیت و طرح شعاعی، ترافیک مرکز شهر بسیار زیاد میباشد…

آثار باستانی و تاریخی همدان

نخستین باری که اسم این شهر برده شد، در حدود ۱۱۰۰ سال پیش از میلاد بود که نام همدان را اَمدانه گفته اند. این شهر، تحت نام‌های دیگری از قبیل هگمتانه، هگمتا،  اکباتا،  اکباتان،  آمدان،  آنادان؛ نیز اورده اند. در کتیبه‌های آشوری، نام آن شهر آمدانه ذکر شده، این اسم باید از کلمهٔ ماد گرفته شده باشد؛ چنانکه آشوریان قوم ماد را  آمادای گفته اند. بهمین دلیل، آمادانه به معنی محل مادها و جاییست؛ که مادها سکونت داشتند. در دوران مادها به زبان پارسی باستان، این شهر هگمتانه یاهنگمتانه به معنی «جای تجمع» گفته می‌شد. اکباتان نیز همان تلفظ هگمتانه به زبان یونانی میباشد…

(نام هگمتانه به مرور زمان در دوران ساسانیان به اَهمتان، اَهمدان و سپس به همدان تغییر پیدا کرد.)

آثار باستانی و تاریخی همدان

«کوه‌های اطراف همدان»

شهر همدان، در دره‌ها و دامنه‌های شمالی کوهستان الوند محصور شده است. مرتفع‌ترین قلهٔ این کوهستان، قلهٔ کوه الوند با ارتفاع ۳۵۷۴ متر از سطح دریا میباشد؛ که این قله بین تویسرکان و همدان و در ۱۸ کیلومتری شهر همدان قرار گرفته است…

از گردنه‌های معروف این کوه، از گردنهٔ زاغه بین همدان و ملایر، گردنهٔ اسدآباد بین همدان و کرمانشاه و گردنهٔ همه‌کسی بین همدان و سنندج می‌توان ذکر کرد.

به غیر از کوه الوند، بین همدان و شهرستان زنجان کوه‌های کم‌ارتفاعی قرار دارند؛ که عبارتند از: کوه چنگ الماس، کوه ارمنی و کوه قره‌داغ.

در شرق همدان، کوه وفس و در شمال شرقی همدان سلسله جبال خرقان؛ که خط‌الراس آن حد طبیعی بین همدان و قزوین میباشد، واقع شده‌است…

آثار باستانی و تاریخی همدان

رودهای همدان

آرامگاه بابا طاهر عریان

رودهای الوسجرد، دره‌مرادبیک، آبشینه و عباس‌آباد از رودهای مهم شهر همدانمیباشند! همدان هگمتانه سوغات بازار غار علیصدر علی صدر موزه ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده…

آثار باستانی و تاریخی همدان

“سدها و آب‌بندهای همدان”

  • سد اکباتان، در ۱۰ کیلومتری جادهٔ همدان به ملایر و بر روی رود آبشینه در نزدیکی تفریجان؛ که منطقه ای ییلاقی می باشد، واقع شده است…
  • سد آبشینه در جادهٔ همدان به ملایر بر روی رود آبشینه واقع است.
  • آثار باستانی و تاریخی همدان

«نمای شهر همدان»

شهر همدان، بر روش طراحی شهرهای دایره‌ای یا متحدالمرکز استوار میباشد؛ که در اصطلاح جغرافیا به این گونه شهرها سبک باروک؛ میگویند. میدان مرکزی همدان در حکم همان نقطهٔ مرکزی دایره‌ میباشد. بنای این میدان، در سال ۱۳۰۷ خورشیدی آغاز و از اوایل ۱۳۱۱ بهره برداری شده‌است. شعاع میدان مرکزی همدان، ۸۰ متر میباشد.

در فاصله‌های دورتر از محیط این میدان بلوارها و خیابان‌ها با شعاع بزرگتر واقع هستند؛ که اکنون، بدلیل توسعهٔ شهر در برخی از جهت‌های شهر تا دایرهٔ سوم هم کشیده شده‌است. به این دایره‌ها در اصطلاح خیابان‌های کمربندی میگویند. ۶ خیابان اصلی شهر به نام‌های باباطاهر، اکباتان، شهدا، تختی، بوعلی و شریعتی، به میدان مرکزی همدان متصل هستند. عرض این خیابان‌ها ۳۰ متر است و با فاصلهٔ ۶۰ متر و زاویهٔ ۶۰ درجه‌ای به شش جانب شهر گرفته می‌شوند…

آثار باستانی و تاریخی همدان

“پارک‌های همدان”

“یکی از پارک‌های زیبا و دیدنی شهر به ویژه مناسب برای میهمانان تابستانی همدان، گردشگاه استخر عباس‌آباد” میباشد؛ که در بالای تپه‌ای به نام تپهٔ عباس‌آباد قرار گرفته‌است. زمین‌های ویژهٔ اسکیت‌بازی، بازی‌ها، و سرگرمی‌های کودکان از جمله شهربازی، وجود سینمای تابستانی و نمایش فیلم در فضای آزاد؛ ساختمان نمازخانه‌ای باشکوه و وجود آب‌نمایی در ارتفاعی در حدود ۶۰ متر و به طول ۲۰۰متر از جذابیتهای این گردشگاه میباشد!

“از دیگر پارک‌های شهر همدان، می‌توان از ارم، بوستان تپه حاج عنایت، شیرسنگی، مردم، باباطاهر و کودک”، را ذکر نمود.

آثار باستانی و تاریخی همدان

«راه‌های تهران به همدان»

همدان، در ۳۶۰ کیلومتری جنوب‌غربی تهران؛ واقع است. سه مسیر جاده‌ای تهران به همدان ازین قرار است.

  • مسیر اصلی جاده اصلی تهران–همدان، که از قزوین عبور میکند و درازای ۳۴۱ کیلومتر میباشد؛ که ۲۰۰ کیلومتر از آن آزادراه و بزرگ‌راه میباشد. این جاده از گردنه آوج میگذرد.
  • مسیر جاده ساوه به همدان، که حدود ۵۰ کیلومتر از مسیر اصلی، کوتاه‌تر میباشد؛ این جاده دوبانده و تخت میباشد.
  • جاده‌ای که از بوئین زهرا عبور میکند…
  • آثار باستانی و تاریخی همدان

“راه‌آهن همدان”

آرامگاه بوعلی همدان

پروژهٔ ساخت خط آهن تهران، همدان، سنندج؛ از سال ۸۴ شروع شده؛ که طول این خط آهن از تهران به همدان، ۲۶۷ کیلومتر و از همدان تا سنندج ۱۵۱ کیلومتر میباشد. اعتبار این طرح ۱۴۷ میلیارد تومان، برآورد شده‌است. طبق این طرح پیش‌بینی می‌گردد، که تا پایان سال ۱۳۹۱ شمسی زیرسازی مسیر تهران تا همدان به پایان رسیده و این مسیر بهره‌برداری شود.

همدان هگمتانه سوغات بازار غار علیصدر علی صدر موزه ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده…

آثار باستانی و تاریخی همدان

“آثار تاریخی همدان”

جام زرین کشف شده در تپهٔ هگمتانه، به نام آریارمنه، این جام در موزه شهر برلین در آلمان نگهداری می‌گردد.

از آثار تاریخی دورهٔ قبل از اسلام، تپهٔ هگمتانه یکی از مکان‌های میباشد؛ که در طول قرون گذشته بارها مورد حفاری واقع شده‌است. در طول حفاری‌های انجام شده، آثار ارزشمند و بی‌نظیری کشف شده، که اکثرا متعلق به دوران هخامنشیان و نیاکان آنها میباشد.

امروزه اکثر باستان‌شناسان، این تپه که وسیع‌ترین تپه باستانی ایران میباشد، به بقایای ابنیهٔ کاسی، مادی، هخامنشی و بعد از آن متعلق است.

آثار باستانی و تاریخی همدان

گورستان پارتی نیز در محوطهٔ شیر سنگی قرار گرفته‌است. این گورستان، به مدت ۲۰۰ سال از اواخر دوران هخامنشی تا نیمهٔ اول دورهٔ سلوکی؛ استفاده میشده و سه روش تدفین مختلف در آن مشاهده میشود؛ که می‌توان آن را بیانگر به وجود آمدن و گسترش سه جریان مذهبی متفاوت برشمرد؛ که طی این دو سده جامعهٔ آن روز همدان را تحت تاثیر قرار داده بود…

همینطور آثاری مانند: کتیبه‌های گنج‌نامه و مجسمه شیر سنگی نیز از آثار بجا مانده از دورهٔ قبل از اسلام میباشند.

“از دوره پس از اسلام نیز در نقاط مختلف شهر، یادگارهای مختلفی باقی مانده؛ که مهمترین آن‌ها عبارتند از: بقعهٔ خضر، مربوط به قرن پنجم؛ بنای بسیار زیبا و ارزشمند گنبد علویان، آرامگاه استر و مردخای؛برج قربان از دورهٔ سلجوقی، پل آبشینه از دورهٔ صفوی؛مسجد جامع همدان، بازار همدان و میدان امام همدان از ابنیهٔ مهم بعداز دورهٔ صفوی میباشد”.

آثار باستانی و تاریخی همدان

“موزه‌های همدان”

موزه‌های تاریخ طبیعی همدان، هگمتانه، بوعلی‌سینا، دفاع مقدس، ‏موزه سفال، نظری، حمام قلعه، مفاخر و مشاهیر همدان و صنایع دستی همدان؛ موزه‌های شهر همدان میباشند…

«چشم‌اندازهای طبیعی همدان»

همدان دارای گردشگاه‌ها و مناظر بسیار زیبایی‌ میباشد!

 

آثار باستانی و تاریخی همدان

  • دره مرادبیگ در جنوب شهر، در کنار روستایی به همین نام واقع است؛ دامنه‌ها و باغ‌های آنجا معروف است.
  • دره عباس‌آباد، در ۱ کیلومتری شهر میباشد. این درهٔ بسیار زیبا و سرسبز، دارای آب و هوای مطبوع و دلپذیری‌ است…
  • دره گنج‌نامه، در ۵ کیلومتری شهر میباشد؛ چون نسبت به شهر در موقعیت مرتفع‌تری واقع است، چندین آبشار طبیعی در کنار ان جاریست. کتیبه‌های گنج‌نامه،آبشار گنج‌نامه، و همچنین آتشکده بهرام در این دره قرار دارد.
  • دره امامزاده کوه، این دره حدود ۱۲ کیلومتری جنوب غربی شهر همدان واقع شده‌است. زیارتگاه امامزاده کوه، که بقعهٔ آن شامل دو بنای آجری نسبتاً کوتاه با گنبد مرتفع شلجمی شکل بوده و ظاهراً از آثار دورهٔ ایلخانی [قرن هشتم هجری) میباشد…
  • سد اکباتان، در ۱۱ کیلومتری جادهٔ همدان به ملایر و در دره‌ای سرسبز واقع شده است. کوه‌های اطراف و رودخانهٔ پایین دست سد، بطورکلی جنگل‌کاری شده‌است. در محدودهٔ این سد، در حدود ۴۰ گونه گیاه بومی می‌روید، از جمله انواع گون‌ها، شیرین بیان، بومادران و آلاله همچنین در حوضچهٔ سد اکباتان انواع ماهی‌ها پرورش می یابد. (سد اکباتان محل فرود برخی از پرندگان مهاجر در فصل مهاجرت نیز می‌باشد.)

آثار باستانی و تاریخی همدان

“تله‌کابین گنجنامه همدان”

بنای تاریخی برج قربان در همدان

مجموعه تله‌کابین گنج‌نامه
اجرای طرح احداث تله‌کابین گنج‌نامه، از سال ۱۳۷۸ آغاز و چندین‌بار با بحث‌ها و چالش‌های زیاد از سوی مخالفان متوقف شده، و دوباره از طرف سایر سازمان‌ها به جریان افتاده‌است. این تله‌کابین در انتهای دره عباس‌آباد، در ۵کیلومتری شهر همدان و در مجاورت کتیبه‌های گنج‌نامه قرار گرفته‌است. طول خط این تله‌کابین ۱۶۸۰ متر و اختلاف ارتفاع آن ۸۰۰ متر است، دارای ۱۷ پایه و۵۰ عدد کابین در فاز نخست میباشد. این تله‌کابین به سمت منطقهٔ میدان میشان یکی از ارتفاعات سرسبز کوه الوند، امتداد دارد.

در خرداد سال ۱۳۸۸ برخی از برنامه‌های فاز سوم شرکت تله‌کابین گنج‌نامه، احداث سالن بولینگ، ایجاد آبشار مصنوعی برای مسابقات یخ‌نوردی، ایجاد مجموعه ورزشی تعادل هوایی، ایجاد دو پیست اسکی در میدان میشان و همچنین ایجاد خط تله‌سی‌یژ در کنار این پیست، پیست مخصوص برای دوچرخه‌سواران، ایجاد صخره‌ای مصنوعی برای ورزشکاران صخره‌نورد، ایجاد دو باند هلی‌کوپتر در مبدأ و مقصد تله‌کابین، احداث یک مجموعه شامل رستوران، کافی شاپ، هتل سه طبقه در میدان میشان گفته شده‌است…

«مکان‌ها و آثار باستانی مذهبی همدان»

“امامزاده عبدالله همدان“

در همدان، تعدادی مساجد قدیمی و با قدمت بیش از چند سد سال بر جای مانده‌؛ که مسجد جامع همدان، مسجد میرزا تقی و مسجد میرزا تقی شهرت بیشتری دارند…

همدان، در ردیف نخستین شهرهایی میباشد؛ که علویان از طبرستان به آنجا هجرت کرده و در آن ساکن شدند. شهر همدان قرن‌ها یعنی از ورود ابوالقاسم بطحایی علوی تا حملهٔ مغول، یکی از پایگاه‌های بزرگ علویان بوده‌است. به همین علت، قبرهای برخی از فرزندان و نوادگان ائمه‌اطهار که در همدان زندگی کردند، هم اکنون به صورت امامزاده و زیارتگاه در شهر باقیمانده؛ که از جمله می‌توان به: امامزاده عبدالله، امامزاده کوه، امامزاده حسین، امامزاده اهل ابن علی، امامزاده اسماعیل امامزاده هادی، امامزاده یحیی، امامزاده عیسی‌بن‌احمد و امامزاده خضر را ذکر نمود.

(سقاخانهٔ حضرت ابوالفضل، سقاخانهٔ آقاجانی‌بیگ سقاخانه‌های معروف همدان میباشند.)

آثار باستانی و تاریخی همدان

«فهرست جاهای دیدنی استان همدان»

  • مجسمهٔ شیرسنگی؛
  • شهر باستانی هگمتانه؛
  • تپهٔ توشیجان؛
  • کتیبه‌های گنجنامه؛
  • گنبد علویان؛
  • برج قربان؛
  • مسجد جامع همدان؛
  • آرامگاه استر و مردخای؛
  • امامزاده حیقوق؛
  • آرامگاه بوعلی سینا؛
  • آرامگاه عارف قزوینی؛
  • آرامگاه باباطاهر؛
  • آرامگاه میررضی‌الدین؛
  • سد اکباتان؛
  • تپهٔ عباس‌آباد؛
  • آتشکدهٔ بهرام؛
  • غار علی‌صدر؛
  • غار سراب؛
  • غار سوباشی؛
  • غار قلی‌آباد؛
  • امامزاده خاتون؛
  • قلعهٔ باشقورتاران؛
  • قلعهٔ طوراقیه؛
  • قلعهٔ سراب؛
  • قلعه پری؛
    حمام حاج تراب در همدان
  • روستای سراب؛
  • روستای آللان؛
  • کوهستان قلی‌آباد؛
  • کوهستان بوقاطی؛
  • حمام اعظم؛
  • سد کبودرآهنگ؛
  • ستون سلوکی؛
  • سراب گیان؛
  • تپهٔ گیان؛
  • آتشکدهٔ گره‌چقا؛
  • حمام حاج‌آقا تراب؛
  • مسجد جامع نهاوند؛
  • تپهٔ باباقاسم؛
  • کوه گرین؛
  • سراب گنکاور کهنه؛
  • سراب فارسبان؛
  • سراب ملوسان؛
  • سراب گاماسیاب؛
  • امامزاده ابراهیم؛
  • امامزاده محمد؛
  • معبد لائودیسه؛
  • تپهٔ ابوذر؛
  • کوه آردوشان؛
  • مقبرهٔ باباپیره؛
  • پیل آلاغه؛
  • پیست اسکی تاریک‌دره؛
  • شهر لالجین؛
  • دشت بهار؛
  • مار چهل‌دم؛
  • موزهٔ بوعلی؛
  • موزهٔ تاریخ طبیعی همدان؛
  • موزهٔ هگمتانه؛
  • موزهٔ جامع نظری؛
  • گور اسکندر؛
  • مسجد شاه تهماسب؛
  • کاروانسرای فرسفج؛
  • امامزاده یحیی؛
  • امامزاده محسن؛
  • امامزاده اظهر درجزین؛
  • مسجد پیغمبر؛
  • مسجد میرزاتقی؛
  • درهٔ مرادبیگ؛
  • کلیسای همدان…

«همدان»

هَمِدان، یکی از شهرهای غربی و کوهستانی ایران است؛ که در استان همدان و در دامنه رشته کوه الوند قرار گرفته‌است. همدان یکی از شهرهای تاریخی-فرهنگی و توریستی ایران به شمار می‌رود. همدان، در سیصد و شصت کیلومتری جنوب غربی تهران، در ارتفاع ۱۸۰۰ متری از سطح دریا واقع است. در مرداد سال ۱۳۸۸ به عنوان یازدهمین کلانشهر ایران معرفی شده و هم اکنون “مجموعه بزرگ شهری همدان” شامل شهر های همدان، اسدآباد، بهار، لالجین، جورقان، صالح آباد و مریانج است. شهر همدان مرکز شهرستان همدان و نیز مرکز استان همدان میباشد…

همدان هگمتانه سوغات بازار غار علیصدر علی صدر موزه ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده…

«آثار تاریخی و دیدنی همدان»

آرامگاه بوعلی سینا دانشمند و طبیب نامی ایرانی؛
آرامگاه باباطاهر؛
گنبد و آرامگاه علویان؛
آرامگاه استرومردخای؛
برج قربان؛
تپه باستانی هگمتانه؛
کتیبه‌های گنجنامه؛
مجسمه شیر سنگی؛
بازار کهن همدان؛
مسجدجامع همدان؛
کلیسای پروتستان؛
کلیسای رافاییل؛

میدان امام خمینی (ره)؛
قلعه دختر(قیزقلعه سی)؛
تپه مصلی؛
بقعه خضر؛
آرامگاه عارف قزوینی؛
سرای قلمدانی؛
حمام تاریخی قلعه.

آثار باستانی و تاریخی همدان

«مراکز گردشگری، چشم‌اندازهای طبیعی همدان»

“مکان و آثار باستانی مذهبی هگمتانه”

امامزاده عبدالله، امامزاده یحیی، امامزاده حسین، امامزاده اسماعیل(امامزاده کوه)، امامزاده هادی ابن علی، امامزاده اسماعیل، امامزاده اهل بن علی.مقبره باستانی امامزاده اظهر، مقبرهٔ باستانی امامزاده هود.

موزه‌ها و مراکز فرهنگی هنری؛
موزه تاریخ طبیعی همدان؛
موزه هگمتانه؛
موزه آرامگاه بوعلی…

«دیدنیهای همدان»

  • دیدنیهای همدان
    ▪ گنجنامه

تله کابین گنجنامه

گنجنامه در جنوب غربی شهر همدان، در یکی از کوهپایه‌های الوند در میان دره ‌ای زیبا با مناظر بدیع کوهستانی واقه شده است، از خصوصیات آن آب و هوای خنک در تابستان و باغهای اهالی در مسیر دره منتهی به گنجنامه میباشد؛ که بسیار خوش منظره است؛ آبشار و کتیبه سنگ نبشته‌ ای؛ که متعلق به دو تن از شاهان بزرگ هخامنشی، یعنی داریوش و خشایارشاه است؛ ازدیگر آثار دیدنی این محل است…

کتیبه‌های گنج‌نامه، که یادگاری از دوران داریوش و خشایارشاه هخامنشی میباشد، بر دل یکی از صخره‌های کوه الوند در فاصله ۵ کیلومتری غرب همدان و در انتهای درهٔ عباس آباد؛ حکاکی شده‌ است.

کتیبه‌ها هر کدام در سه ستون ۲۰ خطی به زبان‌های پارسی قدیم، بابلی و عیلامی قدیم نگاشته شده‌اند.
متن پارسی در سمت چپ هر دو لوح وجود دارد و پهنایی معادل ۱۱۵ سانتی متر دارد. متن بابلی در وسط هر دو کتیبه نوشته شده و متن عیلامی در ستون سوم وجود دارد.
با توجه به سوراخ‌های کنار کتیبه، به نظر می‌رسد؛ که کتیبه‌ها روپوشی داشته‌اند که آنان را از گزند باد وباران در امان نگه میداشته است‌.
لوح سمت چپ، که کمی بالاتر از کتیبهٔ دیگر در کوه حکاکی شده‌ است؛ مربوط به داریوش بزرگ هخامنشی میباشد. طول آن حدود ۲۹۰ سانتی متر، ارتفاعش ۱۹۰ سانتی متر و دارای متنی به شرح زیر است:

خدای بزرگ است اهورامزدا، که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که شادی را برای مردم آفرید،…

آثار باستانی و تاریخی همدان

“غار علی صدر همدان: یکی از عجایب طبیعی جهان”

مجموعه: مکانهای تفریحی ایران

در روستای علیصدر، از توابع شهرستان کبودراهنگ و۷۵ کیلومتری شمال غربی شهرهمدان، یکی از عجایب طبیعی جهان و نمونه نادری از غارهای آبی قابل قایقرانی به نام غار علیصدر قرار گرفته است؛ که به طول جغرافیایی ۴۸درجه و ۱۸دقیقه و عرض درجه و۱۸دقیقه دارای ارتفاع ۱۹۰۰متر از سطح دریا میباشد. امکان دسترسی به غار علیصدر ازسه راه میسر میباشد:

۱-همدان لالجین به بیجار که جدید الاحداث و بهتر میباشد؛

۲-از تقاطع سه راهی پایگاه هوایی نوژه (در جاده همدان به رزن)؛

۳-از طریق همدان به صالح آباد…

غار علیصدر در ارتفاعات ساری قیه (صخره زرد)‌ ایجاد شده است. در این کوه دو غار دیگر؛ به نامهای سوباشی و سرآب قرار دارد؛ که بترتیب ۱۱و ۷ کیلومتربا غارعلیصدر فاصله دارند؛ از نظر گسترش زیاد لایه های سنگ آهک متبلور در منطقه، امکان ارتباط بین غارهای فوق با غار علیصدر وجود دارد…

آثار باستانی و تاریخی همدان

“زیبایی های غار علیصدر همدان”

– غار علیصدر از بسیاری جهات؛ علی الخصوص بدلیل وجود گذرگاههای ممتد آبی و دریاچه های وسیع و قابل قایقرانی که در سرتا سر غار هستند؛ یکی از زیبا ترین جلوهای طبیعی ایران وجهان و پدیده ای  خاص و ویژه در نوع خود میباشد؛ که فقط در بعضی از غارهای جهان، مثل: غار مولیس در فرانسه و غارهای شوالیه وبوکان در استرالیا، چنین زیبائیهای خیره کننده ای میباشد؛ آب دریاچه غار بدون رنگ و بو است و مزه آن معمولیست وهیچگونه حیات جانوری در آن وجود ندارد درجه حرارت آن در طول سال ثابت و در حدود ۱۲ درجه سانتی گراد و به قدری زلال است که تا عمق ۱۰ متری با نور معمولی و چشم غیر مسلح بخوبی قابل مشاهده میباشد.

 در مجموع بازدید از محوطه وسیع، قندیل بزرگ جزایر سوم و چهارم قایقرانی غار نوردی و گذر از پیچ و خم گذرگاههای آبی و دالانهایی با سقف بلورین به بیننده میفهماند؛ که این اثر در واقع یکی از شاهکار های جهان آفرینش میباشد و هیچ زبانی توانایی توصیف این همه شکوه و زیبایی را ندارد.

تاسیسات رفاهی و تفریحی جنبی – در مجموعه سیاحتی غار علیصدر برای بازدید کنندگان تسهیلاتی شامل:

۱) یک باب مهمانسرا؛

۲) ده دستگاه ویلای چوبی یک و دو خوابه؛

۳) شانزده  دستگاه سوئیت اقامتی؛

۴)پنجاه دستگاه چادر صحرائی…

رستوران، بازارچه خرید مواد خوراکی و صنایع دستی، نمازخانه، سرویس بهداشتی، توقفگاه اتومبیل؛ وسایل بازی کودکان؛ فضای سبز و امکان کوهنوردی فراهم میباشد…

“آرامگاه بابا طاهر عریان در همدان”

عارف وارسته بابا طاهر همدان، از شاعران معروف اواسط قرن پنجم هجری ایران و معاصر طغرل بیک سلجوقی میباشد. ” بابا ” لقبی بوده که به پیروان وارسته می داده اند و ” عریان ” به دلیل بریدن وی از تعلقات دنیوی بوده است.
ترانه ها یا دو بیتیهای باباطاهر به لهجه لری میباشد. دو قطعه و چند غزل با لهجه لری و مجموعه کلمات قصار به زبان عربی، از آثار دیگر او میباشد. اشعاروی، سرشار از معانی دل انگیز و عواطف رقیق میباشد. آرامگاه او، در شمال شهر همدان در میدان بزرگی به نام او واقع است…

آثار باستانی و تاریخی همدان

(بنای مقبره باباطاهر را، در دوران های گذشته، چندین بار باز سازی کرده اند.)
در قرن ششم هجری، برجی آجری و هشت ضلعی بوده است، در دوران حکومت رضا خان پهلوی نیز بنای آجری دیگری بجای آن بنا شده بود. درجریان این بازسازی، لوح کاشی فیروزه ای رنگی مربوط به قرن هفتم هجری به دست آمد، که دارای کتیبه ای به خط کوفی برجسته و آیاتی از قرآن مجید میباشد و هم اکنون در موزه ایران باستان نگهداری می گردد.

بنای تاریخی گنبد علویان در همدان

احداث بنای جدید در سال ١٣۴۴ شمسی با تلاش انجمن آثار ملی و شهرداری انزمان همدان و توسط مهندس محسن فروغی انجام پذیرفته است. در اطراف بنای جدید فضای سبز وسیعی ایجاد گردیده؛ که زیبائی آنرا دو برابر نموده است!
برخی از بزرگان و ادیبانی که در کنار مزار باباطاهر آرمیده اند عبارتند از: محمد ابن عبدالعزیز، از ادبای قرن سوم هجری؛ ابولفتح اسعد از فقهای قرن ششم، حاجی میرزا عل نقی کوثر؛ از دانشمندان قرن سیزدهم و مفتون همدان، از شعرای قرن چهاردهم؛ این بنای تاریخی طی شماره ١٧٨٠ مورخه ٢١/٢/١٣٧۶ جزوآثار تاریخی و ملی ایران ثبت شده است…

آثار باستانی و تاریخی همدان

“آرامگاه بوعلی همدان”
آرامگاه بوعلی سینای همدان، پذیرای گردشگران و جهانگردان علاقه مند به نخبگان و مشاهیر حکمت و فلسفه ایران زمین میباشد.
دیدن آرامگاه حجه‌الحق شیخ الرییس شرف الملک ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا و ادای احترام به این فیلسوف، دانشمند و طبیب مشهور ایرانی از دغدغه‌های فرهیختگان و دوستداران علم و دانش داخل و خارج کشور میباشد!

نمای آرامگاه، از سنگ خارا و سطح حیاط با سه پله سرتاسری به ایوان ساختمان وصل میگردد، دیوارهای سرسرا با سنگ تراورتن و کف آن نیز با سنگ خارای چکشی ساخته شده است.
از طرف راست و چپ سرسرا، سنگ قبرهای قدیمی بوعلی سینا و یار قدیمی وی ابوسعید دخوک؛ واقع است.
آرامگاه بوعلی، گنجنامه و تپه هگمتانه، غارعلیصدر، حمام حاج آقاتراب نهاوند و مقبره میررضی‌الدین آرتیمانی در تویسرکان؛ پذیرای بیشترین گردشگران استان همدان میباشند!

“پل فرسف همدان”
این پل، در روستای فرسف تویسرکان؛ در قسمت جنوب غربی روستا و برروی یکی از شعبه های پرآب قلقل رود قرار دارد و راه ارتباطی چندین روستا میباشد. پل فرسف همدان، از نظر قدمت به دوره صفویه باز میگردد. همدان هگمتانه سوغات بازار غار علیصدر علی صدر موزه ایرانگردی توریستی سفر بازدید دیدنیهای جاذبه گردشگری شهر دیدنی های آثار تفریحی تاریخی نقاط مکانهای جاهای مناطق مکان اماکن طبیعی رودخانه شهرستان آرامگاه امامزاده…

آثار باستانی و تاریخی همدان

«فهرست شهرهای استان همدان»

جمعیت شهرهای استان همدان برپایهٔ سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی:

ردیف نام شهر شهرستان جمعیت سال ۸۵ جمعیت سال ۹۰ رتبه در
شهرستان
۱ همدان همدان ۴۷۳٬۱۴۹ ۵۲۵،۷۹۴ ۱
۲ ملایر ملایر ۱۵۳،۷۴۸ ۱۵۹،۸۴۸ ۱
۳ نهاوند نهاوند ۷۲٬۲۱۸ ۷۵،۴۴۵ ۱
۴ اسدآباد اسدآباد ۵۱٬۳۰۴ ۵۵،۰۲۴ ۱
۵ تویسرکان تویسرکان ۴۲٬۵۲۰ ۴۴،۵۱۶ ۱
۶ بهار بهار ۲۷٬۲۷۱ ۲۷،۶۴۵ ۱
۷ کبودرآهنگ کبودرآهنگ ۱۹٬۲۱۶ ۲۰،۳۴۹ ۱
۸ لالجین بهار ۱۴٬۶۸۹ ۱۵،۲۹۱ ۲
۹ فامنین فامنین ۱۴٬۰۱۹ ۱۴،۴۷۸ ۱
۱۰ رزن رزن ۱۱٬۳۹۰ ۱۳،۷۱۱ ۱
۱۱ قروه درجزین رزن ۹٬۳۳۵ ۱۰،۲۳۱ ۲
۱۲ مریانج همدان ۹٬۴۴۲ ۱۰،۲۰۷ ۲
۱۳ ازندریان ملایر ۸٬۶۸۵ ۹،۳۲۴ ۲
۱۴ جورقان همدان ۸٬۸۵۱ ۹،۲۶۲ ۳
۱۵ گیان نهاوند ۸٬۰۶۲ ۸،۱۰۲ ۲
۱۶ صالح‌آباد بهار ۷٬۷۰۸ ۷،۸۳۰ ۳
۱۷ فیروزان نهاوند ۴٬۰۵۴ ۳
۱۸ سامن ملایر ۴٬۰۲۵ ۴،۴۲۶ ۳
۱۹ سرکان تویسرکان ۴٬۵۵۷ ۴،۲۷۱ ۲
۲۰ دمق رزن ۲٬۸۴۷ ۳،۷۸۳ ۳
۲۱ قهاوند همدان ۲٬۴۰۷ ۳،۱۱۵ ۴
۲۲ شیرین‌سو کبودرآهنگ ۲٬۲۸۰ ۳،۰۶۰ ۲
۲۳ برزول نهاوند ۲٬۷۲۹ ۲،۶۹۵ ۴
۲۴ گل‌تپه کبودرآهنگ ۱٬۸۷۶ ۲،۶۹۵ ۳
۲۵ جوکار ملایر ۲٬۲۰۹ ۲،۴۲۵ ۴
۲۶ فرسفج تویسرکان ۱٬۶۰۸ ۱،۷۲۱ ۳
۲۷ زنگنه ملایر ۸۴۴ ۷۲۵ ۵

محصولات سفر

1 دیدگاه دربارهٔ «آثار باستانی و تاریخی همدان»

دیدگاه خود را بنویسید