کبودرآهنگ شهری در استان همدان ایران است که بخش قابل توجهی از جاهای دیدنی همدان را تشکیل می دهد تاریخ بنای شهر کبودرآهنگ طبق قرائن و شواهد موجود به بیش از چهارصد سال میرسد. کبودراهنگ مرکب از دو کلمه کبود و راهنگ است.زبان رایج و اکثریت شهرستان ترکی آذربایجانی و عدهای نیز به زبان فارسی تکلم میکنند.
شهرستان کبودراهنگ در شمال غربی استان همدان قرار داشته و از شمال با شهرستان خدابنده از غرب به شهرستان بیجار و قروه از جنوب به شهرستانهای بهار و همدان و از شرق به شهرستانهای رزن و فامنین محدود است.
کبودراهنگ دارای شهرک صنعتی ویان و کارخانه فولاد ویان است که در نزدیکی روستای ویان قرار دارند. همچنین نیروگاه شهید مفتح در سال ۱۳۷۵ در نزدیکی این شهر ساخته شد. نیروگاهِ شهید مفتح با تولیدِ سالیانه ۴۰ هزار و ۴۸۵ مگاوات تولیدِ ناخالصِ نیروی برق، یکی از نیروگاههای حرارتی کشور است که ۶۰ درصدِ برق تولیدی آن در استان همدان مصرف میشود و ۴۰ درصدِ باقیمانده نیز به استانهای همجوار همچون مرکزی، استان کردستان و استان زنجان صادر میشود.
جاذبههای گردشگری کبودرآهنگ
غار علیصدر
غار علیصدر یکی از بینظیر ترین و خوش منظرهترین غارهای طبیعی قابل قایقرانی جهان است که در روستای علیصدر از توابع بخش گل تپه در شهرستان کبودرآهنگ و ۷۵ کیلومتری شمال غربی شهر همدان قرار دارد.
سقف غار که در برخی قسمتها تا ۱۰ متر از سطح آب ارتفاع دارد، پوشیده از رسوبات کربنات کلسیم خالص و مخلوط با عناصر شیمیایی دیگر است. این رسوبات استلاگمیتهایی با فرمهای جذاب ایجاد کردهاند و در کف غار و جاهایی که آب وجود ندارد، نیز استلاگمیتها منظره زیبایی بوجود آورده اند.
منشا آب غار چشمههای زیرزمینی و علاوهبر آن، ریزشهای جوی است که به صورت قطرات آب از دیوارهها و سقف غار به درون آب میریزد. در کل این غار عظیم از طریق فرسایش و ایجاد حفرههای ریز در توده سنگهای آهکی و بههم پیوستن تدریجی این حفرهها در طی سالیان طولانی ایجاد شده است. غار علیصدر که بزرگترین غار آبی جهان بهشمار میرود، در ۱۵ دی ۱۳۸۷ در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت رسید.
طبق گفتهی زمین شناسان قدمت سنگهای این غار به ۱۳۰ تا ۱۹۰ میلیون سال قبل باز میگردد. سطح آب درون غار از صفر تا ۱۴ متر در حال نوسان و آب دریاچه بدون بو، رنگ، مزه و فاقد حیات جانوری است. همچنین هوای داخل غار مطبوع و عاری از هر گونه گرد و غبار است.
در بعضی از قسمتها سقف غار تا حدود 10 متر از سطح آب ارتفاع دارد.
عبور از این غار آبی شگفت انگیز بسیار ساده و آسان است و این همان چیزی است که غار آبی علیصدر را نسبت به بسیاری از غارهای آبی جهان متمایز میکند.اهالی روستاهای اطراف غار به ویژه روستای علی صدر از این غار به عنوان سد بهرهبرداری میکردند و همین موضوع باعث شد ارتفاع سطح آب تا دهانهی ورودی غار بالا بیاید و امکان دسترسی به دورن غار را از بین ببرد.
بهترین راه برای رفتن به غار علیصدر جادهی جدید همدان لالجین به بیجار است.
غار علیصدر، بزرگترین غار آبی مهمانسرا، ویلاهای چوبی، سوییتهای اقامتی، چادرهای صحرایی، بازارچه، نمازخانه، پارکینگ و فضای مناسب کوهنوردی از جمله امکاناتی است که در محوظهی غار علیصدر میتوانید از آن استفاده کنید.میتوان گفت پدیداری غاری این چنینی حاصل مجسمهسازی طبیعتی است که میلیونها سال برای خلق آن زحمت کشیده است. محوطه غار دالانهای پیچ در پیچ و دهلیزهای متعددی دارد. از مجموعه رشته آبها، دریاچه بزرگی در درون غار بوجود آمده و از این رو نفوذ به ژرفای غار تنها با قایق میسر است.
پارک لاله
پارک لاله کبودرآهنگ در ضلع جنوب غربی شهرستان کبودرآهنگ در استان همدان واقع شده است.پارک لاله در واقع در پارک کبودرآهنگ قرار گرفته است و به قسمت استخر یا حوض بزرگ آب دایره ای قرار گرفته در این پارک اشاره دارد، ولی در مجموع به این فضای سبز پارک لاله میگویند.
این پارک در انتهای بلوار نیروی هوایی کبودرآهنگ، در مجاورت سالن ورزشی علی بن ابیطالب قرار دارد.فضای سبز بسیار زیبای پارک و همچنین حوض بزرگ دایره ای بسیار باصفای این پارک، چشم انداز جالب توجهی به این پارک بخشیده است.
محیطی مناسب برای داشتن اوقاتی خوش در فضایی با آب و هوای عالی از خصوصیات این پارک است.گردشگرانی که از شهرستان کبودرآهنگ دیدن مینمایند میتوانند عکسهای یادگاری خوبی را در این پارک داشته باشند، همچنین بدلیل امکانات اولیه مناسب برای مسافرین، خصوصا گردشگران نوروزی، این پارک توصیه میشود.
روستای روعان
روستای روعان با قابلیت های فراوان، در این روستا تعداد ۲۴۰۰ نفر در قالب ۵۸۰ خانوار در کنار یکدیگر زندگی می کنند و بحمدالله از نعمت خانه بهداشت ،مسجد ،مدرسه ابتدایی پسرانه و دخترانه و راهنمایی پسرانه و دخترانه برخوردارند . شغل اکثر اهالی روستا کشاورزی و دامداری است. در این روستا مثل اکثر روستاهای استان محصولاتی چون گندم، جو،سیفی جات و… کشت می شود. به برکت مزارع یونجه اهالی خوب این روستا به کار دامداری و دامپروری مشغولند .و حتی در این روستا دامداری نیمه صنعتی و صنعتی هم وجود دارد .که می توانیم بگوییم اکثر آنها شیر حاصل از دامداری های خودشان را در اختیار کارخانه های شیر استان قرار می دهند . این روستا از آب و هوای خیلی خوبی برخوردار است.
قلعه باشقورتاران
روستای باشقورتاران در بخش شیرینسو از توابع شهرستان کبودراهنگ و در شمالیترین نقطه استان قرار دارد. روستای باشقورتاران، شمالیترین روستای استان بوده و دارای پتانسیلهای بسیاری در زمینه گردشگری از جمله قلعه باستانی بر فراز کوهی مشرف به منطقه است که با بیتوجهی مسئولان مواجه شده به طوری که هنوز ساکنان روستا با مشکل تأمین آب شرب دست و پنجه نرم میکنند.
حصار دیوارهای سنگی قطور و برجکهای دیدهبانی حاکی از کاربری نظامی و دفاعی قلعه دارد. مصالح به کار رفته در این بنا، سنگ لاشه و ملات ساروج است که هنوز اثر آن در بیشتر قسمتها باقیمانده و شکلگیری این قلعه در ارتفاع، اهمیت استراتژیک آن در تبادلات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی منطقه را نشان میدهد.
روستای قباق تپه
روستای قباق تپه در ۲۲كیلو متری شهرستان كبودراهنگ -یكی از شهرستانهای استان همدان- قرار دارد.این روستا از امکانات چون آب برق تلفن سه مسجد حسینیه کتابخانه بسیار مجهز خانه بهداشت خانه عالم و سالن ورزشی برخوردار است
اصلی ترین منابع درآمدی در این روستا از طریق کشاورزی و دامداری تامین می شود خانوارها در روستای قباق تپه مخصوصا” خانم ها به کار رشته بری و فالیبافی و خیاطی مشغول هستند .
موزه فسیلهای دریایی
موزه فسیلهای دریایی داخل شهرداری شهر شیرینسو قرار دارد، که با مرکز شهرستان کبودرآهنگ ۴۰ کیلومتر فاصله دارد. فسیل فیل دریایی که در منطقه شیرینسو کشف شده است و به دوره میوسین مربوط میشود در این موزه نگهداری میشود. پیشینه این فسیل به ۱۵/۹۷ تا ۲۰/۴۳ میلیون سال پیش بر میگردد.